Connect with us
Publicitate

Eveniment

Administratorii unei firme de transport din Sălciua de Jos, ARESTAŢI pentru evaziune fiscală. Șapte persoane cercetate

Publicat

arestat_catuse Un bărbat în vârstă de 48 de ani din Sălciua de Jos, directorul unei firme de transport rutier mărfuri, a fost arestat preventiv, marţi, fiind cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Alba. Acesta face parte dintr-un grup de şapte persoane, printre care şi soţia sa (arestată la domiciliu) şi furnizori de servicii din Strehaia (judeţul Mehedinţi), acuzate de înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli fictive. Oamenii legii au calculat un prejudiciu de peste 2 milioane lei.

UPDATE1: Cei doi administratori arestaţi, soţ şi soţie, figurează în conducerea firmei „Autogyp Trans” SRL.

UPDATE: Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, este vorba despre Eugen Nicolae Fonoage şi Elena Fonoage, din Sălciua de Jos. Celelalte două persoane care sunt cercetate cu măsura preventivă a controlului judiciar sunt Romică Mihai şi Ion Bimbai, din Strehaia. Procurorii precizează că prejudiciul total se ridică la valoarea de 2.351.646,29 lei.

Comunicatul Parchetului:

“Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi au solicitat instanţei de judecată, la data de 25 noiembrie, arestarea preventivă a inculpaţilor Fonoage Nicolae uegen, Fonoage Elena, Mihai Romică şi Bimbai Ion, fiind cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

Cererea a fost admisă parţial de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba, care a dispus emiterea de mandate de arestare preventivă faţă de Fonoage Nicolae Eugen, respectiv de arestare la domiciliu faţă de Fonoage Elena, autorii infracţiunilor de evaziune şi spălare de bani, iar faţă de complicii Mihai Romică şi Bimbai Ion s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Ca stare de fapt, s-a reţinut că inculpaţii Fonoage Nicolae Eugen şi Fonoage Elena, în calitate de administratori şi directori generali ai unei societăţi comerciale de transport mărfuri, şi-au înregistrat cheltuieli fictive de achiziţii şi, totodată, au scăzut pe cheltuieli investiţii efectuate pe societate, fără evidenţierea corectă a veniturilor şi TVA-ului colectat, iar în acest mod s-au sustras la plata obligaţiilor fiscale către stat.

Distinct, s-a mai reţinut că, în perioada în care au administrat societatea, cei doi inculpaţi, pentru a da o aparenţă legală operaţiunilor de achiziţii, au dispus efectuarea de plăţi din conturile societăţii către furnizorii de facturi, respectiv inculpaţii Mihai Romică şi Bimbai Ion, banii fiind reintroduşi în circuitul economic sub formă de creditare societate, urmate de operaţiuni restituire împrumut.

Prejudiciul total cauzat se cifrează la valoarea de 2.351.646,29 lei.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu şi tragerea la răspundere penală a inculpaţilor”.

Potrivit IPJ Alba, F.N.E., de 48 de ani, din comuna Sălciua de Jos, a ajuns marţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pe baza unui mandat de arestare preventivă. Alături de alte şase persoane, este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar penal aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

În perioada 2008 – 2010, F.N.E. împreună cu soţia sa, F.E., de 44 de ani, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu activitate în transportul rutier de mărfuri, cu sediul în comuna Sălciua, judeţul Alba, au înregistrat în evidentele contabile cheltuieli fictive emise de patru societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi.

Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacțiilor, cei patru furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziții de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip “firmă fantomă”. Atât achizițiile cât şi livrările au fost înregistrate în contabilitate şi declarate la instituțiile statului, urmărindu-se prin acest mod de operare neatragerea controalelor fiscale.

Din cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Alba, a rezultat că, în acest mod, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 1.761.113 lei.

Pentru documentarea activităţii infracționale a persoanelor implicate, luni, 24 noiembrie, au fost efectuate patru percheziţii la sediile societăţilor vizate, iar şapte persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba pentru audieri. Faţă de acestea a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, iar marţi au fost prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Parchetul a dispus măsura controlului judiciar faţă de trei dintre persoanele cercetate pentru complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar pe F.N.E, F.E., precum şi pe M.R., de 29 de ani, din Strehaia şi B.I., de 36 de ani, din Strehaia, ultimii doi cercetați pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, i-a prezentat Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă.

Pe numele lui F.N.E. instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de F.E. a fost dispusă măsura arestului la domiciliu.

M.R. şi B.I. vor fi cercetaţi sub controlul judiciar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate