Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Administratorii unei firme de transport din Sălciua de Jos, ARESTAŢI pentru evaziune fiscală. Șapte persoane cercetate


Publicat

arestat_catuseUn bărbat în vârstă de 48 de ani din Sălciua de Jos, directorul unei firme de transport rutier mărfuri, a fost arestat preventiv, marţi, fiind cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Alba. Acesta face parte dintr-un grup de şapte persoane, printre care şi soţia sa (arestată la domiciliu) şi furnizori de servicii din Strehaia (judeţul Mehedinţi), acuzate de înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli fictive. Oamenii legii au calculat un prejudiciu de peste 2 milioane lei.

UPDATE1: Cei doi administratori arestaţi, soţ şi soţie, figurează în conducerea firmei „Autogyp Trans” SRL.

UPDATE: Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, este vorba despre Eugen Nicolae Fonoage şi Elena Fonoage, din Sălciua de Jos. Celelalte două persoane care sunt cercetate cu măsura preventivă a controlului judiciar sunt Romică Mihai şi Ion Bimbai, din Strehaia. Procurorii precizează că prejudiciul total se ridică la valoarea de 2.351.646,29 lei.

Comunicatul Parchetului:

“Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi au solicitat instanţei de judecată, la data de 25 noiembrie, arestarea preventivă a inculpaţilor Fonoage Nicolae uegen, Fonoage Elena, Mihai Romică şi Bimbai Ion, fiind cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

Cererea a fost admisă parţial de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba, care a dispus emiterea de mandate de arestare preventivă faţă de Fonoage Nicolae Eugen, respectiv de arestare la domiciliu faţă de Fonoage Elena, autorii infracţiunilor de evaziune şi spălare de bani, iar faţă de complicii Mihai Romică şi Bimbai Ion s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Ca stare de fapt, s-a reţinut că inculpaţii Fonoage Nicolae Eugen şi Fonoage Elena, în calitate de administratori şi directori generali ai unei societăţi comerciale de transport mărfuri, şi-au înregistrat cheltuieli fictive de achiziţii şi, totodată, au scăzut pe cheltuieli investiţii efectuate pe societate, fără evidenţierea corectă a veniturilor şi TVA-ului colectat, iar în acest mod s-au sustras la plata obligaţiilor fiscale către stat.

Distinct, s-a mai reţinut că, în perioada în care au administrat societatea, cei doi inculpaţi, pentru a da o aparenţă legală operaţiunilor de achiziţii, au dispus efectuarea de plăţi din conturile societăţii către furnizorii de facturi, respectiv inculpaţii Mihai Romică şi Bimbai Ion, banii fiind reintroduşi în circuitul economic sub formă de creditare societate, urmate de operaţiuni restituire împrumut.

Prejudiciul total cauzat se cifrează la valoarea de 2.351.646,29 lei.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu şi tragerea la răspundere penală a inculpaţilor”.

Potrivit IPJ Alba, F.N.E., de 48 de ani, din comuna Sălciua de Jos, a ajuns marţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pe baza unui mandat de arestare preventivă. Alături de alte şase persoane, este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar penal aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

În perioada 2008 – 2010, F.N.E. împreună cu soţia sa, F.E., de 44 de ani, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu activitate în transportul rutier de mărfuri, cu sediul în comuna Sălciua, judeţul Alba, au înregistrat în evidentele contabile cheltuieli fictive emise de patru societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi.

Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacțiilor, cei patru furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziții de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip “firmă fantomă”. Atât achizițiile cât şi livrările au fost înregistrate în contabilitate şi declarate la instituțiile statului, urmărindu-se prin acest mod de operare neatragerea controalelor fiscale.

Din cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Alba, a rezultat că, în acest mod, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 1.761.113 lei.

Pentru documentarea activităţii infracționale a persoanelor implicate, luni, 24 noiembrie, au fost efectuate patru percheziţii la sediile societăţilor vizate, iar şapte persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba pentru audieri. Faţă de acestea a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, iar marţi au fost prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Parchetul a dispus măsura controlului judiciar faţă de trei dintre persoanele cercetate pentru complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar pe F.N.E, F.E., precum şi pe M.R., de 29 de ani, din Strehaia şi B.I., de 36 de ani, din Strehaia, ultimii doi cercetați pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, i-a prezentat Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă.

Pe numele lui F.N.E. instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de F.E. a fost dispusă măsura arestului la domiciliu.

M.R. şi B.I. vor fi cercetaţi sub controlul judiciar.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate