Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Anul universitar 2012-2013, deschis printr-o ceremonie oficială, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia


Publicat

Noul an universitar a fost deschis oficial, duminică, 30 septembrie, printr-o ceremonie desfășurată la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Cu emoția specifică oricărui început, sute de studenți, părinți și cadre didactice au fost introduși în atmosfera de studiu prin mesajele de bun venit ale oficialilor Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ai orașului și județului, dar și al ministrului Educației, Ecaterina Andronescu.

Pe lângă studenți, părinți și profesori, la deschiderea noului an universitar au participat și primarul Mircea Hava, prefectul Dan Simedru, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, deputații Călin Potor și Clement Negruț.

Ca în fiecare an, primarul Mircea Hava le-a urat studenților bun venit în Alba Iulia și în noul an universitar și i-a îndemnat pe aceștia să fie veseli, să se bucure de „clipa” pe care o reprezintă studenția. „Alba Iulia este mândră de voi, Alba Iulia avea nevoie de voi, sunteți peste 10% din populația orașului, sunteți cei care aduceți tinerețe și frumusețe. Dacă ar fi după mine, aș dori să fiți peste 20% din populația orașului”, le-a transmis primarul studenților. De asemenea, și la începutul acestui an școlar, Primăria îi va premia cu bani (între 320 și 250 lei) pe cei mai buni studenți ai anului precedent, care au obținut media 10 sau foarte aproape de 10.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, prezentă la festivitatea oficială de deschidere le-a transmis studenților și profesorilor din Alba Iulia să „crească frumos” în acest an, să își stabilească prioritățile academice, dar să nu uite să se bucure de viață în acest timp. Aceasta a subliniat totodată importanța Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru oraș, dar și la nivel național. „Cred că orice român poartă în suflet orașul Alba Iulia pentru că poartă în suflet istoria neamului său. De aceea cred că este o binecuvântare pentru noi, pentru toată țara, faptul că aici avem o universitate care ne aduce mereu aminte de 1 Decembrie 1918. Alba Iulia și implicit Universitatea „1 Decembrie 1918” stă sub semnul unirii și cred că acesta este un atu formidabil pe care orașul îl are în ansamblul peisajului românesc”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Președinta Ligii Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918”, Janeta Lăpăduș, i-a invitat pe studenți și mai ales pe boboci să se alăture „vocii studenților” și să participe la construirea unei vieți mai bune pe parcursul anilor de facultate.

Ceremonia de deschidere a anului universitar s-a încheiat cu „Gaudeamus igitur”, intonat de către studenți, profesori și toți cei prezenți.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Doamne fereste

  duminică, 30.09.2012 at 17:54

  Doamna Ministru al educatiei, indeamna studentii si studentele sa bea bere. Frumos exemplu :))

 2. Valentin P.

  duminică, 30.09.2012 at 21:39

  Doamne fereste, atit ai priceput din parabola povestita? Grav! si chiar de ai fi priceput numai atit, macat nu e ipocrita si prefacuta, e om si intelege ca viata are si bucurii lumesti

 3. Doamne fereste

  luni, 01.10.2012 at 15:21

  Valentin, in primul rand doar am evidentiat ce a dat de inteles se pare ca fara intentie, chiar dupa parabola povestita, iar in al 2 ilea, am impresia ca esti cam ingust la minte daca nu intelegi gravitatea discursului unui ministru, mai ales al educatiei. Nu uita ca si cei mici se uita la televizor, dupa care abia asteapta sa creasca mari sa ajunga studenti sa bea bere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Educația sexuală în școli se va face doar cu acordul scris al părinților. CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis

Publicat

Educația sexuală se va face în școli doar cu acordul scris al părinților. Curtea Constituțională a României a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

„A respins, că neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României și a constatat că este constituțională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului”, se arată în minută deciziei CCR.

Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum şi prin conţinutul normativ, încalcă Constituţia

Președintele susține că legea face referire la programe de „educație sanitară”, înlocuind termenul folosit în prezent – acela de programe de „educație sexuală”, subliniind că această terminologie nou introdusă impunea modificarea corespunzătoare a tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004.

În acest context, în opinia să, legea introduce doar o modificare de formă, fără consecințe în plan juridic.

Potrivit președintelui, din redactare nu reiese cu claritate dacă normă stabilește că programele de educație pentru viață sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor sau că educația sanitară este cea în vederea prevenirii acestora, iar prin eliminarea sintagmei „cel puțin o dată pe semestru” textul a devenit neclar.

Iohannis: Legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”

Totuși, în ceea ce privește punerea în aplicare a legii, deficitul de personal de specializare care să predea această materie sau lipsa alocării bugetare pot reprezenta probleme majore.

Și în alte țări educația sexuală este materie obligatorie, transmite Biroul Regional OMS pentru Europa. Copiii din Portugalia învață încă de la vârstă de cinci ani despre relații de prietenie, consimțământ, și sexualitate, iar în Spania, Italia și Cipru, de la paisprezece ani, conform raportului SAFE, al Federației internaționale pentru planificare familială.

În opinia specialiștilor, adolescenții învață despre sex din filmele pornografice și de pe internet, lucru care le afectează percepția despre relații, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este nevoie de educație sexuală în școli.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Tinerii care vor să devină fermieri pot primi 50 de hectare de la stat, în concesiune. Condiţiile care trebuie îndeplinite

Publicat

Guvernul a adoptat joi seara o hotărâre care creează cadrul legislativ necesar completării Programului de instalare a tinerilor fermieri, prin acordarea unor facilităţii, respectiv concesionarea/arendarea unor terenuri agricole cu o suprafată de până la 50 de hectare, în vederea instalării în mediul rural şi desfăşurării activităţilor în domeniul agricol, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Hotărârea adoptată de Executiv modifică şi completează hotărârea 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

”Este un act normativ care permite realizarea unuia dintre programele incluse în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului condus de domnul prim-ministru Ludovic Orban, respectiv completarea programului de instalare a tinerilor fermieri, pe lângă subvenţiile acordate din fonduri europene, acordarea facilităţii acestor tineri fermieri de a beneficia de o suprafaţă de până la 50 de hectare, concesionată din proprietatea statului, aflate în proprietatea statului prin Agenţia Domeniilor Statului.

După adoptarea acestui proiect de hotărâre de guvern, practic, Ministerul Agriculturii va putea implementa programul de instalare a tinerilor fermieri cu teren concesionat de la stat de până la 50 de hectare „, a explicat Ionel Dancă.

Una dintre condiţiile impuse acestora este instalarea în mediul rural şi desfăşurării activităţilor în domeniul agricol, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Actul normativ vizează modificarea, completarea precum şi reglementarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001, care prevăd posibilitatea ca ADS să concesioneze/arendeze terenurile cu destinaţie agricolă, libere de contract în suprafaţa maximă de 50 ha, aparţinând domeniului public sau privat al statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenţi ai învăţământului de profil, în vederea înfiinţării de ferme, potrivit sursei citate.

Condițiile pe care tinerii trebuie sa le îndeplinească pentru a primi teren in concesiune de la stat

– modificarea dispoziţiilor referitoare la compensarea debitelor reprezentând redevenţă datorată şi neachitată la termen de concesionarii terenurilor;

– stabilirea categoriilor de beneficiari, a condiţiilor de eligibilitate şi a documentelor prin care se face dovada îndeplinirii acestora, precum şi a obligaţiei de a se constitui într-o formă de organizare potrivit legislaţiei aplicabile;

– instituirea obligaţiei pentru solicitanţi de a înfiinţa o fermă, potrivit definiţiei din Legea nr. 37/2015 privind clasificarea fermelor şi exploataţiilor agricole, cu modificările ulterioare, în termen de 1 an de la data semnării contractului, în cadrul căreia va avea calitatea de şef de exploataţie;

– reglementarea procedurii de încheiere a contractelor de concesiune şi de arendare, prin atribuire directă sau prin procedură concurenţială;

– modalitatea de verificare a îndeplinirii condiţiilor de a înfiinţa o fermă şi de a se constitui într-o formă de organizare, precum şi stabilirea sancţiunii pentru neîndeplinirea acestor condiţii, respectiv rezilierea de drept a contractelor de concesiune sau de arendare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de vreme rea în Alba, dar și în alte județe pe tot parcursul zilei de sâmbătă: Ploi torențiale și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis o atenționare de tip Cod Portocaliu de vreme rea pentru ziua de sâmbătă, 26 septembrie.

Potrivit meteorologilor în intervalul orar 09:00 – 03:00 – 27 septembrie, se vor semnala ploi abundente, instabilitate și instabilitate  atmosferică accentuată.

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Circulaţia rutieră pe Transalpina, închisă parţial sâmbătă și duminică. În zonă se desfășoară Campionatul Naţional de Drift

Publicat

Circulaţia rutieră pe Transalpina (DN67C) se închide sâmbătă şi duminică, pe un sector de drum de 3 kilometri, în vederea desfăşurării Campionatului Naţional de Drift – Etapa a IV-a, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie 2020, se închide circulaţia rutieră pe Transalpina (DN67C), între km 38+500 – km 41+500, în vederea desfăşurării Campionatului Naţional de Drift – Etapa a IV-a, astfel:

-în data de 26.09.2020, între orele 8:00 – 13:00 şi 15:00 – 20:00

-în data de 27.09.2020 între orele 8:00 – 13:00 şi 15:00 – 20:00”

Citește și Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba. Idei pentru excursii de neuitat

CNAIR precizează că pentru asigurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă şi protejarea participanţilor la competiţie, circulaţia rutieră se va desfăşura cu sprijinul echipajelor din cadrul Poliţiei Rutiere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate