EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Anul universitar 2012-2013, deschis printr-o ceremonie oficială, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Noul an universitar a fost deschis oficial, duminică, 30 septembrie, printr-o ceremonie desfășurată la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Cu emoția specifică oricărui început, sute de studenți, părinți și cadre didactice au fost introduși în atmosfera de studiu prin mesajele de bun venit ale oficialilor Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ai orașului și județului, dar și al ministrului Educației, Ecaterina Andronescu.
Pe lângă studenți, părinți și profesori, la deschiderea noului an universitar au participat și primarul Mircea Hava, prefectul Dan Simedru, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, deputații Călin Potor și Clement Negruț.
Ca în fiecare an, primarul Mircea Hava le-a urat studenților bun venit în Alba Iulia și în noul an universitar și i-a îndemnat pe aceștia să fie veseli, să se bucure de „clipa” pe care o reprezintă studenția. „Alba Iulia este mândră de voi, Alba Iulia avea nevoie de voi, sunteți peste 10% din populația orașului, sunteți cei care aduceți tinerețe și frumusețe. Dacă ar fi după mine, aș dori să fiți peste 20% din populația orașului”, le-a transmis primarul studenților. De asemenea, și la începutul acestui an școlar, Primăria îi va premia cu bani (între 320 și 250 lei) pe cei mai buni studenți ai anului precedent, care au obținut media 10 sau foarte aproape de 10.
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, prezentă la festivitatea oficială de deschidere le-a transmis studenților și profesorilor din Alba Iulia să „crească frumos” în acest an, să își stabilească prioritățile academice, dar să nu uite să se bucure de viață în acest timp. Aceasta a subliniat totodată importanța Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru oraș, dar și la nivel național. „Cred că orice român poartă în suflet orașul Alba Iulia pentru că poartă în suflet istoria neamului său. De aceea cred că este o binecuvântare pentru noi, pentru toată țara, faptul că aici avem o universitate care ne aduce mereu aminte de 1 Decembrie 1918. Alba Iulia și implicit Universitatea „1 Decembrie 1918” stă sub semnul unirii și cred că acesta este un atu formidabil pe care orașul îl are în ansamblul peisajului românesc”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Președinta Ligii Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918”, Janeta Lăpăduș, i-a invitat pe studenți și mai ales pe boboci să se alăture „vocii studenților” și să participe la construirea unei vieți mai bune pe parcursul anilor de facultate.
Ceremonia de deschidere a anului universitar s-a încheiat cu „Gaudeamus igitur”, intonat de către studenți, profesori și toți cei prezenți.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

EDUCAȚIE
Bacalaureat 2022, sesiunea a doua: SUBIECTELE și BAREMELE pentru disciplinele de la proba la alegere, publicate de minister

Bacalaureat 2022, sesiunea a doua: Ministerul Educației a publicat joi subiectele și baremele de la proba la alegere. Primele rezultate vor fi comunicate în 31 august.
Vineri, este proba scrisă la Limba maternă, iar în perioada 22-29 august sunt probele de competențe lingvistice și digitale.
SUBIECTE și BAREME – proba la alegere – Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
ANATOMIE
Subiect Anatomie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Anatomie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
BIOLOGIE
Subiect Biologie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Biologie Anatomie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
GEOGRAFIE
Subiect Geografie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Geografie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
LOGICĂ
Subiect Logică Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Logică Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
În actualizare
FIZICĂ
Subiect Fizică teoretic/vocațional Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Fizică teoretic/vocațional Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Subiect Fizică tehnologic Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Fizică tehnologic Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
CHIMIE
Subiect Chimie anorganică Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Chimie anorganică Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Subiect Chimie organică Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Chimie organică Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
INFORMATICĂ
Subiect Informatică C/C++ (mate-info) Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Subiect Informatică Pascal (mate-info) Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Informatică (mate-info) Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Subiect Informatică C/C++ (științe nat) Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Subiect Informatică Pascal (științe nat) Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Informatică (științe nat) Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
ECONOMIE
Subiect Economie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Economie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
FILOSOFIE
Subiect Filosofie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Filosofie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
SOCIOLOGIE
Subiect Sociologie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Sociologie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
PSIHOLOGIE
Subiect Psihologie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
Barem Psihologie Bacalaureat 2022 – sesiunea a doua
CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea august-septembrie
- 18-25 iulie: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 16 august: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 17 august: Proba obligatorie a profilului – prova E.c) – proba scrisă
- 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 19 august: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 22-23 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 24 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 25 august: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 26-29 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
- 26 august – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă
- 29 august – proba orală pentru toate limbile de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal
- 31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
- 1-2 septembrie: Rezolvarea contestațiilor
- 3 septembrie: Afișarea rezultatelor finale
Primele rezultate vor fi afișate în 31 august. Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este nota finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
EVENIMENT
Importurile de gaze rusești pentru piața din România, sistate brusc. Ministrul energiei a refuzat să ofere explicații

Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc astăzi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria, relevă date analizate de Profit.ro.
Contactat de Digi24, ministrul Virgil Popescu a refuzat să comenteze situația și să ofere explicații legate despre ceea ce s-a întâmplat.
Joi, în mod surprinzător, importurile de gaze rusești care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria, au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitând România cu destinația Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, notează sursa citată.
Directorul Transgaz, Ion Sterian, a declarat pentru Digi 24 că în România intră 5,3 milioane de metri cubi, din care 488.000 de metri cubi gaz rusesc.
„Într-adevăr, față de zilele precedente intra mai puțin, depinde de furnizori”, a susținut Sterian, spunând că livrările sunt cu 3 milioane de metri cubi mai mici.
În paralel, ANRE dă asigurări că înmagazinarea gazelor merge bine, rezervoarele naționale fiind în prezent la 60% și dă asigurări că până la 1 noiembrie gradul de umplere va depăși 90%.
AIUD
Municipiul Aiud va avea o nouă grădiniță, pentru 100 de copii. Valoarea și termenul de finalizare

Aiudul va avea o nouă grădiniță cu program normal, construită de la zero, în care vor învăța și se vor juca peste 100 de copii (4 grupe).
Lucrările vor fi finalizate într-un termen de aproximativ 3 luni, spun reprezentanții administrației locale.
Potrivit primarului Oana Badea, este singura grădiniță din județul Alba construită printr-un proiect al Ministerului Educației. Primăria contribuie cu terenul și cu introducerea utilităților.
Lucrările sunt ușor întârziate din cauza schimbării constructorului, însă, spune primarul, noul constructor avansează bine. În perioada următoare va fi trimis și mobilierul și alte elemente care compun dotările.
Grădinița este finanțată printr-un proiect al ministerului, prin POR. Valoarea totală a proiectului deste de 2,6 milioane de lei, dintre care 2,2 milioane reprezintă bani europeni.
EVENIMENT
18 august: 269 de pacienți COVID-19, internați la ATI. Numărul cazurilor noi, anunțate la 24 de ore, în scădere

Autoritățile sanitare transmit că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.485 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 2.015 mai puține față de ziua anterioară. 1.019 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.542 cu 159 mai puține față de ziua anterioară.
De asemenea, la ATI sunt internate 269 persoane, cu 5 mai puține față de ziua anterioară.
Din cei 269 pacienți internați la ATI, 235 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori, 462 fiind internați în secții, cu 10 mai puțini față de ziua anterioară și 5 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.
24 de decese
În intervalul 17.08.2022 (10:00) – 18.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 24 decese (15 bărbați și 9 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.
Dintre cele 24 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 11 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 7 erau vaccinați.
Doamne fereste
duminică, 30.09.2012 at 17:54
Doamna Ministru al educatiei, indeamna studentii si studentele sa bea bere. Frumos exemplu :))
Valentin P.
duminică, 30.09.2012 at 21:39
Doamne fereste, atit ai priceput din parabola povestita? Grav! si chiar de ai fi priceput numai atit, macat nu e ipocrita si prefacuta, e om si intelege ca viata are si bucurii lumesti
Doamne fereste
luni, 01.10.2012 at 15:21
Valentin, in primul rand doar am evidentiat ce a dat de inteles se pare ca fara intentie, chiar dupa parabola povestita, iar in al 2 ilea, am impresia ca esti cam ingust la minte daca nu intelegi gravitatea discursului unui ministru, mai ales al educatiei. Nu uita ca si cei mici se uita la televizor, dupa care abia asteapta sa creasca mari sa ajunga studenti sa bea bere.