Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Arta „shakespeareană” a lui Gigi Căciuleanu la Alba Iulia. Spectacol de dans, cu acorduri medievale și „suflu” de iubire

Publicat

YouTube video

folia, shakeaspeare, gigi caciuleanu Fundația Art Production, Asociația Global Art, a prezentat în cea de a patra zi a Festivalului Povești, spectacolul “Folia, Shakespeare & Co”, realizat de cunoscutul Gigi Căciuleanu. De la ora 19:00 Casa de Cultură a Sindicatelor s-a transformat în dans, gest, muzică, mai precis în artă “shakespeareană”.

Cunoscut în toată lumea pentru viziunea artistică, Căciuleanu reușește să se impună în imaginarul publicului cu spectacole importante ca “ D’ale noastre”, jucat pe scena Teatrului Național București, “Mozart Steps”jucat la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, și cel mai nou “ Folia, Shakespeare& Co”.

Gigi Căciuleanu a spus că nu e un spectacol shakespearean, dar pune în discuție tema marelui dramaturg englez. El s-a inspirat din textele lui Shakespeare, dar libertatea de creație a luat locul textului clasic, iar produsul final înseamnă, descătușare, strigăt, libertate și asumare.

Spectacol de dans, cu acorduri medievale, actorii contruiesc povestea într-un spațiu al irealității: scena e locul unde personajele își trăiesc emoția până la uitare de sine, decorul e simplist, dar vine să completeze dansul și replicile actorilor, muzica crește și scade în intensitate în funcție de mișcările actorilor.

Pe scenă sunt câteva oglinzi, care au rol atât de imagine, cât și de simbol. Personajele îndrăgostite sunt vrăjite de Cupidon, și nu numai. În oglindă, ideea oniricului se face simțită.

Căciuleanu a explorat comicul și ludicul în artă, de aceea, publicului nu i-a fost greu să ghicească sunetul medieval, plus bufonul și cuplurile care aleargă și vorbesc de iubire: “Iubirea e oarbă- spune un personaj- iar indrăgostiții nu pot să vadă”. Replicile se repetă ca și mișcările actorilor.

În fond, personajele caută dragostea. Dansul Violei și al măscariciului reflectă imaginea acestei căutări, când dansul și muzica aveau altă substanță, aceea a ritualului și a contopirii totale.

Alt dans care a bucurat ochiul spectatorului, a fost fără doar și poate, dansul celor doi îndrăgostiți pe muzica trubadurului. E un dans al simțurilor, o formă a amorului, un strigăt.

Explorând adâncimile corpului uman, Căciuleanu are un Shakespeare al său, și fără pretenția că l-ar înțelege și-a asumat liberatatea creației în toate formele.

Actorii au făcut o treabă pe cinste, publicul s-a bucurat, și i-a aplaudat îndelung. Pe scenă și-a făcut apariția Gigi Căciuleanu, sub bagheta căruia s-a născut Folia- oamenii au fost fascinați.

Premiera a avut loc anul acesta pe 23 aprilie la Teatrul Metropolis. “To be or not to be” Shakespeare- Folia lui Gigi Căciuleanu e o revelație în toate felurile.

Din distribuție fac parte: Ramona Bărbulescu, Richard Bovnoczki, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Călin, Paul Cimpoieru, Relu Dobrin, Lari Cosmin Georgescu, Lucile Julaud, Ștefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Cristian Nanculescu, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon, Vanda Ștefănescu.

Muzica aparține lui Paul Ilea, scengrafia Corina Gramosescu, regia și coregrafia Gigi Căciuleanu.

Ana CIORBA

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax