Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

(FOTO-VIDEO) BACALAUREAT 2013: Peste 2900 de candidaţi înscrişi în județul Alba la prima probă scrisă, Limba şi literatura română

Publicat


Examenele scrise de la BACALAUREAT 2013 au început, luni, cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 2900 de elevi din județul Alba. La examenul de Bacalaureat pot participa elevii care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţii care nu au promovat în seriile anterioare.

Citește și BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul probelor din acest an. Detalii despre examen

Aceştia susţin proba de la ora 9.00, iar ora limită de intrare în săli a fost 8.30. Examenul este supravegheat video, iar ministrul Educației, Remus Procopie le-a cerut șefilor centrelor de examen ca toleranța pentru fapte de corupție sau pentru fraudarea examenului să fie zero.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: Proba de comunicare orală la LIMBA ROMÂNĂ. Peste 2.700 de candidaţi, aşteptaţi la examen. Modele de SUBIECTE

Extragerea variantei de subiecte pentru proba scrisă la Limba română a avut loc luni dimineaţă şi a fost transmisă centrelor de comunicare.

SUBIECTE BACALAUREAT 2013, proba scrisă la Limba și Literatura Română

UPDATE: Pentru candidaţii de la PROFILUL ” REAL”, la primul subiect, pe baza unui fragment din George Călinescu – „Scrinul negru”, candidaţii au avut de rezolvat nouă puncte, printre care de identificat sinonime ale cuvintelor „mormane” şi „uzate”. Au trebuit să construiască o expresie care să conţină cuvântul „umăr”, de ilustrat, cu exemple din text, trăsături ale genului epic şi de formulat un comentariu de maxim zece rânduri pe baza textului dat.

Subiectul II Un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model de viaţă. Elevii trebuie să respecte structura discursului argumentativ.

Subiectul III Un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Pentru candidaţii de la PROFILUL” UMAN”, la primul subiect, cerinţele au fost tot de rezolvare a nouă puncte pe baza unui text dat, la prima vedere: ” Accidentul”, de Mihail Sebastian.

La subiectul doi, elevii au avut de formulat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenţei.

La al treilea subiect, candidaţii au trebuit să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat, aparţinând  simbolismului.

Tinerii care au ieşit din sălile de examen de la centrul organizat la Colegiul Liceal Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, unde au susţinut proba de Bac şi elevii de la Colegiul „HCC” au transmis reporterilor Alba24 că subiectele nu au fost uşoare. O parte dintre cei care au părăsit sălile în prima oră de examen au spus că temele de la proba de română au fost dificile, în special pentru cei de la profilul real.

Toate şcolile în care are loc examenul de bacalaureat au sisteme de supraveghere video.

Candidaţii nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

Examenele scrise ale bacalaureatului vor continua în 2 iulie cu proba la limba şi literatura maternă, în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în 12 iulie.

Candidaţii care nu s-au prezentat la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat.

Eventualele nereguli în desfăşurarea examenului de bacalaureat pot fi sesizate pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, în secţiunea specială „Sesizează fapte de corupţie aici!”, precum şi pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ, la numărul 0800.801.100, care poate fi apelat gratuit, între orele 8.00 şi 21.00.

Persoanele implicate în organizarea examenului au obligaţia să afişeze într-un loc vizibil numărul şi adresele la care pot fi anunţate eventuale nereguli.

În 2012,  promovabilitatea în prima sesiune a fost de 48,71% înaintea contestaţiilor, iar rezultatele au fost considerate cele mai slabe din ultimele două decenii, fiind pentru prima dată când într-una dintre unităţi de învăţământ din Alba nu a fost niciun promovat.

Vă prezentăm lista liceelor din Alba, în ordinea promovabilităţii, după prima sesiune a bacalaureatului în anul 2012:

1. Şcoala “Sfântul Iosif ” Alba Iulia – 100,00 %

2. Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia – 98,88 %

3. Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia – 95,16 %

4: Liceul Teoretic “Petru Matior” Ocna Mureş – 85,88 %

5. Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj – 84,43 %

6. Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia  – 83,12 %

7. Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş – 80,11%

8. Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia – 80,00 %

9. Colegiul Naţional „Avram Iancu” Cîmpeni – 79,46 %

10. Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir – 77,42 %

11. Liceul Teoretic Teiuş – 76,79 %

12. Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud – 67,80 %

13. Liceul Sportiv Alba Iulia – 58,62 %

14. Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian ” Alba Iulia – 47,34%

15. Colegiul Tehnic “I.D. Lăzărescu” Cugir – 38,71 %

16. Liceul Teologic Greco-catolic “Sfântul Vasile cel Mare” Blaj – 38,10%

17. Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia – 36,41%

18. Grup Şcolar “Corneliu Medrea” Zlatna – 35,94%

19. Grup Şcolar “Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş – 35,78%

20. Colegiul Naţional “Bethlen Gabor” Aiud – 34,38%

21. Grup Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud – 32,35%

22. Liceul cu Program Sportiv Sebeş – – 30,43%

23. Grup Şcolar Industrial Jidvei – 30,00%

24. Colegiul Tehnic Aiud  – 26,23%

25. Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia – 22,48%

26. Liceul Teologic Romano Catolic “Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia – 13,33

27. Grup Şcolar Industrial Sebeş – 12,24 %

28. Grup Şcolar de Chimie Industrială Ocna Mureş – 10,42%

29. Grup Şcolar „Ştefan Manciulea” Blaj – 9,18%

30. Grup Şcolar Forestier Cîmpeni – 8,57%

31. Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia – 5,45%

32. Colegiul de Afaceri Alba Iulia –  3,49%

33. Grup Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud – 2,44%

34. Grup Şcolar „Timotei Cipariu” Blaj – 2,17%

35. Grup Şcolar Agromontan „Ţara Moţilor” Albac – 0%

FOTO: Cătălin CRĂCIUN

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pingback: Proba scrisă de Limba şi Literatura Română la BAC, susţinută de peste 2.700 din candidaţi din Alba. Vezi ce subiecte au avut de rezolvat | Alba24

  2. Pingback: Proba scrisă de Limba şi Literatura Română la BAC, susţinută de peste 2.700 de candidaţi din Alba. Vezi ce subiecte au avut de rezolvat | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Elevă de la Liceul de Arte din Alba Iulia, în CARANTINĂ la Boli Infecțioase. Va fi internată și mama fetei. Precizările DSP

Publicat

O elevă de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia a fost adusă, joi seara, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, în spațiul amenajat pentru carantină de la Compartimentul Dermatologie. Fata a fost în excursia în Italia, săptămâna trecută și se afla în izolare la domiciliu. Eleva este din Teleac și […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

Investiție în infrastructura educațională rurală, în Munții Apuseni. Şcoala generală din Bistra va fi modernizată și extinsă

Publicat

Şcoala generală cu clasele I-IV din comuna Bistra va fi reabilitată, modernizată și extinsă, pentru a asigura copiilor condițiile optime pentru învățământ. Investiția se ridică la suma de aproape 490.000 de lei. Primăria Bistra a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare, modernizare și extindere la Școala […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pompieri francezi și polonezi, la ISU Alba, în cadrul proiectului european Erasmus Plus – Tehnologii pentru Pompieri

Publicat

Pompieri francezi și polonezi se află în această perioadă în județul Alba, unde vor participa la o serie de activități de pregătire, în cadrul unui proiect european. În perioada 26 februarie – 3 martie pompierii francezi și polonezi se află în județul Alba și vor participa la o serie de activități de pregătire în cadrul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Marea asfaltare”, la Cistei: 17 străzi din localitate vor fi reabilitate, printr-o investiție de peste 2,3 milioane de lei

Publicat

Aproape 4 kilometri de străzi din localitatea Cistei, comuna Mihalț, vor fi asfaltate și reabilitate, printr-o investiție de peste 2,3 milioane de lei. Primăria comunei Mihalț a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație privind proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare străzi în localitatea Cistei. Valoarea totală estimată este de 2.335.099,21 […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate