Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(FOTO-VIDEO) BACALAUREAT 2013: Peste 2900 de candidaţi înscrişi în județul Alba la prima probă scrisă, Limba şi literatura română


Publicat

Examenele scrise de la BACALAUREAT 2013 au început, luni, cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 2900 de elevi din județul Alba. La examenul de Bacalaureat pot participa elevii care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţii care nu au promovat în seriile anterioare.

Citește și BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul probelor din acest an. Detalii despre examen

Aceştia susţin proba de la ora 9.00, iar ora limită de intrare în săli a fost 8.30. Examenul este supravegheat video, iar ministrul Educației, Remus Procopie le-a cerut șefilor centrelor de examen ca toleranța pentru fapte de corupție sau pentru fraudarea examenului să fie zero.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: Proba de comunicare orală la LIMBA ROMÂNĂ. Peste 2.700 de candidaţi, aşteptaţi la examen. Modele de SUBIECTE

Extragerea variantei de subiecte pentru proba scrisă la Limba română a avut loc luni dimineaţă şi a fost transmisă centrelor de comunicare.

SUBIECTE BACALAUREAT 2013, proba scrisă la Limba și Literatura Română

UPDATE: Pentru candidaţii de la PROFILUL ” REAL”, la primul subiect, pe baza unui fragment din George Călinescu – „Scrinul negru”, candidaţii au avut de rezolvat nouă puncte, printre care de identificat sinonime ale cuvintelor „mormane” şi „uzate”. Au trebuit să construiască o expresie care să conţină cuvântul „umăr”, de ilustrat, cu exemple din text, trăsături ale genului epic şi de formulat un comentariu de maxim zece rânduri pe baza textului dat.

Subiectul II Un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model de viaţă. Elevii trebuie să respecte structura discursului argumentativ.

Subiectul III Un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Pentru candidaţii de la PROFILUL” UMAN”, la primul subiect, cerinţele au fost tot de rezolvare a nouă puncte pe baza unui text dat, la prima vedere: ” Accidentul”, de Mihail Sebastian.

La subiectul doi, elevii au avut de formulat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenţei.

La al treilea subiect, candidaţii au trebuit să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat, aparţinând  simbolismului.

Tinerii care au ieşit din sălile de examen de la centrul organizat la Colegiul Liceal Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, unde au susţinut proba de Bac şi elevii de la Colegiul „HCC” au transmis reporterilor Alba24 că subiectele nu au fost uşoare. O parte dintre cei care au părăsit sălile în prima oră de examen au spus că temele de la proba de română au fost dificile, în special pentru cei de la profilul real.

Toate şcolile în care are loc examenul de bacalaureat au sisteme de supraveghere video.

Candidaţii nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

Examenele scrise ale bacalaureatului vor continua în 2 iulie cu proba la limba şi literatura maternă, în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în 12 iulie.

Candidaţii care nu s-au prezentat la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat.

Eventualele nereguli în desfăşurarea examenului de bacalaureat pot fi sesizate pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, în secţiunea specială „Sesizează fapte de corupţie aici!”, precum şi pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ, la numărul 0800.801.100, care poate fi apelat gratuit, între orele 8.00 şi 21.00.

Persoanele implicate în organizarea examenului au obligaţia să afişeze într-un loc vizibil numărul şi adresele la care pot fi anunţate eventuale nereguli.

În 2012,  promovabilitatea în prima sesiune a fost de 48,71% înaintea contestaţiilor, iar rezultatele au fost considerate cele mai slabe din ultimele două decenii, fiind pentru prima dată când într-una dintre unităţi de învăţământ din Alba nu a fost niciun promovat.

Vă prezentăm lista liceelor din Alba, în ordinea promovabilităţii, după prima sesiune a bacalaureatului în anul 2012:

1. Şcoala “Sfântul Iosif ” Alba Iulia – 100,00 %

2. Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia – 98,88 %

3. Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia – 95,16 %

4: Liceul Teoretic “Petru Matior” Ocna Mureş – 85,88 %

5. Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj – 84,43 %

6. Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia  – 83,12 %

7. Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş – 80,11%

8. Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia – 80,00 %

9. Colegiul Naţional „Avram Iancu” Cîmpeni – 79,46 %

10. Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir – 77,42 %

11. Liceul Teoretic Teiuş – 76,79 %

12. Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud – 67,80 %

13. Liceul Sportiv Alba Iulia – 58,62 %

14. Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian ” Alba Iulia – 47,34%

15. Colegiul Tehnic “I.D. Lăzărescu” Cugir – 38,71 %

16. Liceul Teologic Greco-catolic “Sfântul Vasile cel Mare” Blaj – 38,10%

17. Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia – 36,41%

18. Grup Şcolar “Corneliu Medrea” Zlatna – 35,94%

19. Grup Şcolar “Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş – 35,78%

20. Colegiul Naţional “Bethlen Gabor” Aiud – 34,38%

21. Grup Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud – 32,35%

22. Liceul cu Program Sportiv Sebeş – – 30,43%

23. Grup Şcolar Industrial Jidvei – 30,00%

24. Colegiul Tehnic Aiud  – 26,23%

25. Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia – 22,48%

26. Liceul Teologic Romano Catolic “Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia – 13,33

27. Grup Şcolar Industrial Sebeş – 12,24 %

28. Grup Şcolar de Chimie Industrială Ocna Mureş – 10,42%

29. Grup Şcolar „Ştefan Manciulea” Blaj – 9,18%

30. Grup Şcolar Forestier Cîmpeni – 8,57%

31. Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia – 5,45%

32. Colegiul de Afaceri Alba Iulia –  3,49%

33. Grup Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud – 2,44%

34. Grup Şcolar „Timotei Cipariu” Blaj – 2,17%

35. Grup Şcolar Agromontan „Ţara Moţilor” Albac – 0%

FOTO: Cătălin CRĂCIUN

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Proba scrisă de Limba şi Literatura Română la BAC, susţinută de peste 2.700 din candidaţi din Alba. Vezi ce subiecte au avut de rezolvat | Alba24

  2. Pingback: Proba scrisă de Limba şi Literatura Română la BAC, susţinută de peste 2.700 de candidaţi din Alba. Vezi ce subiecte au avut de rezolvat | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bărbatul care a furat portmoneul jurnalistei de la România TV, la Alba Iulia, în timpul Marșului Unirii, a fost REȚINUT

Publicat

Bărbatul care ar fi furat portofelul jurnalistei România TV, în timpul manifestărilor de 1 Decembrie de la Alba Iulia, a fost reținut de polițiști. Mai exact este vorba despre despre un bărbat de 57 de ani din Bacău, care participa la Marșul Unirii. 

La un moment dat, în timp ce jurnalista se afla în mijlocul manifestării, bărbatul i-ar fi deschis rucsacul și i-ar fi sustras portmoneul. Jurnalista avea bani, în jur de 800 de lei, carduri bancare, dar și mai multe documente.

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 decembrie 2021, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut un bărbat de 57 de ani, din comuna Horgești, județul Bacău, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

CITEȘTE ȘI: Jurnalistă România TV, jefuită la Alba Iulia, în timpul Marșului Unirii. I-au fost furate actele și banii

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 1 Decembrie 2021, în jurul orei 12,00, în timp ce se afla în Cetatea Alba Carolina, ar fi sustras, din rucsacul unei tinere, portmoneul în care avea carduri, documente și o sumă de bani.

În cursul zilei de azi, 7 decembrie, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a introdus o nouă funcție. Utilizatorii pot alege, din setări, ca toate mesajele postate să se șteargă automat

Publicat

WhatsApp a lansat o opțiune nouă care le permite utilizatorilor să șteargă automat mesajele. Utilizatorii WhatsApp pot alege acum să șteargă toate mesajele noi pe care le trimit sau le primesc.

Opțiunea a fost descrisă de către un director executiv ca standard de confidențialitate.

Serviciul folosit de peste 2 miliarde de utilizatori la nivel global le oferă utilizatorilor și opțiunea ca mesajele să dispară după 24 de ore sau 90 de zile, după ce inițial fusese introdusă doar perioada de 7 zile.

Zafir Khan, șeful Consumer Product la WhatsApp, a spus, într-un interviu acordat TechCrunch, că opțiunea ar trebui să ajute utilizatorii să evite situațiile stânjenitoare cu prietenii lor.

Noua opţiune poate fi activată din setări, din opțiunea privacy scrie Romania24.ro

Schimbări pentru Android și Iphone

WhatsApp permite în mod oficial doar logarea într-un telefon în platforma sa de mesagerie, dar și în WhatsApp Web, cel din urmă sistem putând fi folosit doar dacă telefonul principal de pe care e logat contul e conectat la Internet.

Acest nou sistem permite logarea în WhatsApp Web, alte telefoane, sau PC-uri, pentru folosirea contului WhatsApp chiar și când telefonul principal nu are o conexiune de internet activă, deci total independent de el, potrivit DCNews.ro.

Noua funcție vine pentru a facilita logarea într-un cont din platformă de pe tablete și PC-uri, fie că prin WhatsApp Web, sau aplicații dedicate, iar utilizarea fără o conexiune de Internet pe telefonul principal e un bonus.

WhatsApp criptează conversațiile făcute de către noi, backup-urile, însă chiar și așa, trebuie să fiți atenți pentru ca nu cumva o altă persoană să-ți logheze contul în propriul telefon, tabletă sau PC.

A două schimbare utilă

Dacă ai o activitate mare pe WhatsApp, află că reprezentanții au mai pregătit o schimbare prin care utilizatorii din întreaga lumea să poată să șteargă mult mai rapid un status publicat din greșeală.

WhatsApp va avea un buton special numit “UNDO”, care va permite ștergerea unui status imediat după ce el a fost publicat de către utilizatorii iPhone și Android, așa că nu va rămâne vizibil prea mult pentru toată lumea. Ștergerea unui status publicat din greșeală prin WhatsApp e un lucru care a dat bătăi de cap până acum, pentru că se poate întâmpla oricând să publicăm din greșeală ceva.

WhatsApp a gândit totul foarte simplu, astfel că butonul pentru ștergerea unui status apare imediat sub interfața prin care se confirmă publicarea statusului nostru, astfel că este accesibil pe loc.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Vine iarna în județul Alba. COD GALBEN de ninsori și viscol în zona montană și submontană. Se va depune strat de zăpadă

Publicat

Autoritățile au emis un COD GALBEN de ninsoare și viscol în mai multe județe din România, inclusiv în partea de nord vest și sud a județului Alba.

Este vorba despre zona Munților Apuseni și a Munților Sebeșului. 

Intervalul de valabilitate al avertizării este din 7 decembrie, de la ora 6:00 și până în data de 8 decembrie, ora 18:00.

Fenomenele vizate constau ninsori însemnate cantitativ și intensificări ale vântului.

Zone afectate: sudul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei și zona de munte

În intervalul menționat, în sudul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei precum și în zonele de munte vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare.

Se va depune strat de zăpadă pe alocuri consistent, îndeosebi în zona montană și submontană.

În zona montană înaltă, iar pe arii restrânse și în Moldova, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h, viscolind ninsoarea.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat proiect: Consolidarea capacității SJU Alba Iulia de gestionare a crizei sanitare COVID-19

Publicat

Consolidarea capacității SJU Alba Iulia de gestionare a crizei sanitare COVID-19

Beneficiarul proiectului: SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ ALBA IULIA

Obiectivul general al proiectului este: Cresterea capacitatii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin asigurarea raspunsului în timp util si eficient al sistemului medical al Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia la criza COVID -19 si consolidarea capacitatii adecvate de îngrijire si tratament a cazurilor de infectie cu virusul SAR – CoV – 2 prin dotarea cu echipamente /dispozitive/aparatura medicala necesare pentru tratamentul pacientilor.

Obiectivele specifice ale proiectului

1. Asigurarea disponibilitatii aparaturii si dispozitivelor medicale necesare Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia, in vederea imbunatatirii capacitatii spitalului de a raspunde in timp util si eficient pentru tratarea cazurilor de infectie cu virusul SARS-CoV-2 .

2. Cresterea capacitatii de testare in vederea depistarii infectiilor cu COVID-19

3. Asigurarea conditiilor optime de siguranta atat pentru personalul propriu cat si pentru pacientii care se adreseaza Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia

Valoarea totala a proiectului este de 13.928.181,43 lei, din care cofinantare UE: 13.928.181,43 lei.

Data inceperii proiectului: 01.02.2020

Data finalizarii proiectului: 30.06.2022

Codul SMIS : 140093

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională/Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020

Date de contact beneficiar:

Municipiul Alba Iulia, România, Str. Bld. Revolutiei nr. 23, judetul Alba, cod postal 510073, România, tel. 0258820825, mail: managersjualba@gmail.com

Vezi comunicatul AICI (.pdf)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate