Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO – VIDEO: Căpitanul Răzvan Moldovan a ”decolat” spre veșnicie. Sute de persoane prezente la slujba de înmormântare

YouTube video

Publicat

IMG_2674 În prezența familiei îndurerate, a oficialităților, a zecilor de cunoscuți, colegi sau simpli cetățeni, marţi, începând cu ora 11.00 un sobor de preoți militari au oficiat slujba religioasă de înmormântare a căpitanului Răzvan Moldovan. Evenimentul s-a desfăşurat în fața Statuii lui Mihai Viteazul de lângă Cercul Militar din Alba Iulia. A urmat ceremonia de înmormântare, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

La slujba religioasă care a durat aproximativ o oră au fost prezente sute de persoane, între care rudele căpitanului Răzvan Moldovan, colegi de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu și alte oficialități.

Citește și FOTO – VIDEO: Ultim omagiu la Cercul Militar din Alba Iulia, pentru Răzvan Moldovan, tânărul care şi-a pierdut viaţa în accidentul de elicopter

Primarul Mircea Hava a acordat titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, postmortem, căpitanului Răzvan Aurel Moldovan, ca semn de recunoștință și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit în timpul misiunilor dificile și pline de risc pe care le îndeplinesc aviatorii români ca apărători ai cerului patriei sub culorile drapelului național.

Citeşte şi ELICOPTER PRĂBUȘIT: Ceremonie militară la Sibiu. Căpitanul Răzvan Moldovan va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

Cu această ocazie, ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, a transmis un mesaj: ”Deplângem săvârșirea fulgerătoare din această viață a tânărului nostru Răzvan Aurel, pilot în Armata României. Cei ce slujesc sfintelor altare cât și cei ce slujesc sub drapel au fost aceea care au binecuvântat, au îndrumat și au apărat neamul nostru românesc, lucrarea lor rodind prin credința puternică și nestrămutată în Dumnezeu. Un neam se mântuiește și se înveșnicește prin sfinții, credința și eroii lui. Credința în Dumnezeu ne ridică mai presus de toate încercările vieții și lucrează în chip trainic în sufletele noastre apăsate de durere. Eroii înnobilează neamul românesc. Așadar destinul său, de pilot militar, se identifică și cu cel de apărător al neamului. Acum când trece cu demnitate militară peste toate hotarele acestei lumi, ne lasă nouă modelul și convingerea că istoria unui neam nu este pentru fiecare decât o istorie a slujiri acestuia și a întregului său patrimoniu național și spiritual.”

inmormantare razvan moldovan La finalul slujbei religioase, preotul militar Constantin Bratu a vorbit despre căpitanul Răzvan Aurel Moldovan spunând că acesta „şi-a dedicat unei lumi fascinante cei mai frumoşi ani ai vieţii sale hărăzită de Dumnezeu”.

Prin zborul lui spre infinit Armata a pierdut acum un pilot de excepţie. Destinul acestor temerari ai înălţimilor logodiţi cu riscul şi primejdia sfinţeşte atâtea  frunţi tinere care rămân iluminate până în ceasul în care se înregimentează în escadrila lui Dumnezeu.

Viaţa lor, fiecare aterizare, constituie pentru fiecare în parte o nouă naştere. Dincolo de pasiunea sa nemărginită pentru zbor pilotul militar Răzvan Aurel s-a caracterizat prin abnegaţie şi măiestrie în îndeplinirea misiunilor încredinţate încât cei din preajma sa erau fascinaţi de entuziasmul şi îndrăzneala lui niciodată dezminţite” a spus preotul Constantin Bratu.

Răzvan Moldovan îşi regăsea prin zbor adevăratul sens al existenţei, iar pentru piloţi „căderea din înălţimi este considerată o împlinire a destinului”.

Preotul a apreciat calităţile militarului spunând că  în cariera sa acesta a dat dovadă de stăpânire de sine, profesionalism, spirit de sacrificiu şi patriotism.

Eroul nostru a decolat spre veşnicie fără să anunţe pe cineva,. Fără să îşi ia rămas bun de la familie, de la colegi, de la prieteni şi cunoscuţi, de la toţi cei care l-au iubit. A lăsat un gol pe care oricât am fi de optimişti este puţin probabil că îl va umple curând cineva. Este de fapt un capitol în istorie pe care avem datoria faţă de memoria lui să îl scriem. În sufletele noastre rămâne amintirea lui cu o viaţă demnă trăită cu folos, viaţa unui militar, viaţa unui aviator autentic şi valoros” a conchis preotul.

Cei ce slujesc sfintelor altare cât şi cei ce slujesc sub drapel au fost aceia care au binecuvântat, au  îndrumat şi au apărat neamul nostru românesc, lucrarea lor rodind prin credinţa puternică. Un neam se mântuieşte şi se înveşniceşte prin sfinţii, credinţa şi eroii lui” a spus preotul citind mesajul ierarhului.

La rândul său comandantul Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, comandor Marian Petruş, a rostit un cuvânt de adio din partea colegilor militarului în care a reliefat şi evoluţia acestuia în cariera militară.

Vreau să spun un cuvânt de adio din partea colegilor piloţi militari, din partea Bazei 71 Aeriene şi în numele întregii Armate Române. Ca militar mi-a fost subordonat de când mi-a venit la Câmpia Turzii, ca pilot militar i-am fost instructor şi sper mentor. Ca om i-am fost prieten(…)La 21 noiembrie Răzvan Aurel, aflat la manşa elicopterului IAR 330, în calitate de copilot, executa ultima lui misiune pentru România, iar la ora 10,55 eroul aviator a răspuns prezent apelului escadrilei din ceruri. Soţia, părinţii, fratele, prietenii, colegii îl vor avea veşnic în minte, acolo în azurul cerului, cu chipul său veşnic tânăr, blând şi zâmbitor” a mai spus comandorul Marian Petruş.

YouTube video

YouTube video

Sicriul, acoperit cu steagul tricolor, a fost purtat cu o mașină militară până la Cimitirul Eroilor, iar mai apoi pe umeri, de colegii militari până la groapă. Sute de oameni, rude, prieteni sau simpli cunoscuți, au însoțit cortegiul la cimitir pentru a-l conduce pe ultimul drum.

IMG_9957 La finalul slujbei, când Garda Militară a prezentat onorul, au fost momentele cele mai emoţionante. În momentul coborârii sicriului în groapă au fost trase trei salve de armă, în memoria militarului. Printre lacrimi, rudele, colegii şi toţi cei prezenţi i-au spus adio lui Răzvan Moldovan.

De asemenea comandanţii Bazei 71 Aeriene din Câmpia Turzii i-au înmânat soţiei, Georgiana drapelul şi cascheta căpitanului Răzvan Moldovan.

Duminică după-amiaza, în memoria militarului a fost oficiată şi o slujbă religioasă, de către preotul Emil Jurcan şi doi preoţi de la Cercul Militar. Sicriul a fost dus la Alba Iulia de la Sibiu, în jurul orei 16.30, cu un camion militar.

La Cercul Militar au fost prezenţi, duminică, membrii familiei: soţia – Georgiana, fratele – Bogdan, părinţii, prieteni, apropiaţi şi cadre militare.

Citeşte şi ELICOPTER PRĂBUŞIT: Răzvan Moldovan, tânărul din Alba Iulia decedat în accidentul de la Sibiu, era pilot la Flotila 71 din Câmpia Turzii

Căpitanul Răzvan-Aurel Moldovan avea 29 de ani, fiind originar din Alba Iulia. A absolvit Colegiul Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia în promoţia 2005. Era căsătorit de un an.

Cunoscuţii şi foştii profesori ai tânărului au avut numai cuvinte de laudă despre acesta şi spun că era unul dintre cei cu care se mândreau, pentru că a reuşit să îşi urmeze vocaţia şi cariera militară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sica

    marți, 25.11.2014 at 22:42

    Am vazut azi ca prea imbuibatul de Alba nu a participat la serviciul religios. A fost sub onoarea lui sa cinsteasca un erou?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement