Connect with us
Advertisement

Câmpeni

FOTO-VIDEO: Cum arată Cascada Pișoaia, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Apuseni. De ce merită vizitată

Publicat

Unul dintre cele mai impresionante obiective turistice naturale din Munții Apuseni, remarcabilă prin frumusețea ei, este Cascada Pișoaia. 

Cunoscută și sub numele de Cascada Vălul Miresii (Muierii) sau Cascada Vidra, este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare.

Vezi și Cele mai frumoase locuri de vizitat în MUNȚII APUSENI. Cascade, peșteri și peisaje care îți taie respirația

Locul are un aspect pitoresc ce atrage anual foarte mulți turiști din toate locurile țării dar și din străinătate.

Rezervația peisagistică Cascada Pișoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, la o altitudine de 610 metri, încadrată într-o pădure de fag și arbori izolați de rășinoase.

Căderea de apă se realizează de la circa 18 metri înălțime, iar sunetul pe care îl scoate când cade peste pietre are efect terapeutic, liniștitor. La baza cascadei sunt mai multe pietre de mari dimensiuni care „sparg” apa, transformând-o într-un abur de picături fine care este purtat de orice mică adiere de vânt.

Frontul de despletire a firului apei este de 25 de metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Atunci când apa ce curge de pe munte este multă, ea se „întinde” pe toată lățimea cascadei, formând o perdea în fața peretelui vertical.

După cascadă, apa coboară ușor la vale în diferite trasee, peste bolovani sau stânci, peste mușchi, formând astfel un peisaj unic.

Cascada e străjuită de trei bolovani gigantici, sculptaţi de trecerea timpului. Legenda spune că pietrele uriaşe sunt lacrimile miresei lui Avram Iancu.

Formațiunile calcaroase de tip travertinic, depuse dealungul timpului, măresc spectaculozitatea locului. Pe buza prăpastiei, apa desenează un voal frumos care curge printre stâncile de travertin, stânci create în parte chiar de apă, semn că mineralizarea este puternică.

Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele.

YouTube video

Legendele locului

Cascada Pișoaia mai este cunoscută și sub numele de Cascada Vidra sau Cascada Vălul Miresii (Muierii).

O legendă din zonă spune că au existat doi tineri îndrăgostiți. Fata provenea dintr-o familie bogată, iar băiatul era sărac. Părinții fetei s-au împotrivit relației și din această cauză fata s-a aruncat de la înălțime. Se spune că apa cascadei reprezintă lacrimile vărsate de fată.

O altă legendă spune că la această cascada apele înspumate le vor spune fetelor care le este ursitul. Dacă bărbatul își stropește iubita cu apă, acesta îi va deveni soț până la sfârșitul anului, dacă nu, mireasa va rămâne singură pe vecie.

Se spune că, într-o anumită zi din an, dar numai atunci, după lăsarea întunericului, susurul cascadei le şoptea fetelor nemăritate numele ursitului, astfel ele căpătând încrederea şi liniştea sufletească cum că există un flăcău care le va lua de soție.

Cum ajungi la Cascada Pișoaia

Pentru a ajunge acolo, pe drumul național DN 75, după ieşirea din orașul Câmpeni, se virează la stânga pe drumul județean DJ 762, se traversează barajul de la Mihoiești și se merge circa 13 kilometri, până la ieșirea din satul Lunca Bisericii.

Pe partea dreaptă a șoselei se află o tablă de informare şi indicatoare care vă îndrumă, la stânga, spre Cascada Pişoaia.

Din drumul județean DJ 762 până la cascadă este o distanță de circa 500 de metri.

Astfel, se urmează drumul comunal DC 186, spre Sud, se traversează podul peste Arieșul Mic. Se continuă apoi pe drumul de țară din satul Nemeși, îngust, încropit printre case și grădini, până în apropierea cascadei.

Motive să mergi

Este una dintre podoabele Apusenilor, ca decor de apă, verdeață și travertin.

Apele din zonă fiind bogate în calcar acoperă totul cu depuneri, și dau naștere la numeroase formațiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase.

Citește și: Cele mai frumoase locuri de vizitat în MUNȚII APUSENI. Cascade, peșteri și peisaje care îți taie respirația

De jur-împrejurul firului de apă există un întreg covor de pajiști superbe, neobișnuite pentru această regiune.

Sute de turiști trec lunar pe acolo, devenind în ultimii ani un punct de atracție obligatoriu pentru cei care vor să vadă Apusenii.

Iarna, accesul este mai greu din cauza zăpezii și a gheții. Cu toate acestea, merită văzută și în sezonul rece.

Când este foarte frig, se formează țurțuri gigantici, iar peisajul este unic în Transilvania.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Surse: Ghidul turistic al județului Alba, „Arii naturale protejate de interes național din Regiunea 7 Centru”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement