Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Echipa de la Seminarul Teologic a câștigat Marele Premiu al concursului de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”

YouTube video

Publicat

Emoții și suspans, atât pentru candidați, cât și pentru susținători, la finala concursului de istorie și cultură generală „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”, ajuns în acest an la cea de-a III-a ediție. După aproximativ o oră în care s-au străduit să răspundă corect și rapid la cele 40 de întrebări deloc uşoare, formulate de către istoricii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, marii câștigători ai concursului au fost declarați elevii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia. Pe locul al doilea s-a clasat tinerii de la Liceul de Arte „Regina Maria”, iar locul III a fost ocupat de Colegiul Naţional „Horea Cloșca și Crișan”.

Așa cum s-a întâmplat și la prima și a doua ediție a concursului, evenimentul a fost moderat de istoricul Liviu Zgârciu, costumat în Camil Velican, primul primar român al oraşului Alba Iulia, după Marea Unire. Iată câteva dintre întrebările din concurs: „În ce cartier au fost descoperite cele mai vechi urme de așezare omenească din Alba Iulia?” (răspuns: Lumea Nouă), „În ce secol a fost introdus iluminatul public în Alba Iulia?” (răspuns: secolul al XIX-lea), „În ce an a intrat ca voievod Mihai Viteazul pentru prima dată în Alba Iulia?„ (răspuns: 1596), „Câte statui de Giganți totalizează porțile Cetății Alba Carolina?” (răspuns: doi), „Cu ce ocazie a fost prezent regele Carol al II-lea la Alba Iulia în anul 1937?” (răspuns: Dezvelirea Obeliscului), „Ce ține Hercule în mâna dreaptă la spate, în statueta care constitie exponatul linii aprilie la Muzeul Național al Unirii?” (răspuns: mere)

La eveniment a fost prezent și primarul Mircea Hava, care a deschis concursul. Alături de acesta a fost și candidatul PDL Cătălin Predoiu. Elevii au fost susținuți de profesorii care i-au pregătit și câțiva colegi de clasă, care au aplaudat și și-au încurajat echipa de fiecare dată când au răspuns corect sau chiar și atunci când au greșit.

Juriul a fost compus din istoricul Tudor Roșu și Diana Roman din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia, „păziți” de doi membrii ai Gărzii Romane de la Apulum.

Echipele finaliste ale ediției 2014 a concursului „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”: Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”: Irina Poiană, Diana Totoian, Ovidiu Creța și Răzvan Dinu – prof. Daniela Cetean (a obținut 0 puncte); Liceul de Arte „Regina Maria”: Maria Teodora Borangic, Daniela Damaris Leș, Virgil Cosmin Narița, Alexandru Tudor Botoș – prof. Cătălin Octavian Marcu,(au obținut 2 puncte) Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”: Ioana Argatu, Denisa Șipoș, Alexandra Burz, Aurora Pavel – prof. Paraschiva Fărcaș (au obținut -3 puncte); Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan”: Robert Trif, Octavian Ghira, Cosmin Leah, Alexandru Apostol (au câștigat cu 7 puncte)

Câștigătorii concursului au demonstrat la final că pe lângă cultura vastă pe care o au despre Alba Iulia se pricep foarte bine și ca muzică și au cântat un „La munți ani”  în cinstea premiului pe care l-au obținut.

Premiile puse în joc au fost de 5.000 lei (loculI), 3.500 lei (locul II), 2.500 lei (locul III) şi 1.000 lei (locul IV), oferite de Primăria Municipiului Alba Iulia și, potrivit regulamentului concursului, se împart egal între cei patru elevi din echipă și profesorul care i-a pregătit.


YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Romanu

    marți, 15.04.2014 at 11:53

    Un membru, doi membri… ş.a.m.d.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement