Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: Festivalul Internaţional „Alb Umor”, ediția a VII-a, la Alba Iulia. CÂȘTIGĂTORII concursului de creaţie, pe secţiuni

Publicat

IMG_9447 La Alba Iulia, pentru a șaptea oară s-a organizat, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, concursul de creație literară satirico-umoristică, Festivalul internațional „Alb-Umor”. La această ediție au trimis materiale un număr de peste 150 de aspiranți la câte un loc pe podium, iar sâmbătă, începând cu ora 10.00, cei mai buni dintre concurenți au fost premiați, în cadrul Galei laureaților desfășurată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Concurenții temerari, nu puțini la număr, au trecut prin zidurile cetății albaiuliane, dar și prin barajul condițiilor impuse de regulamentul festivalului și s-au prezentat cu lucrări de tot râsul, adică toate izvorăsc o brumă groasă de râs, s-au străduit și au reușit să transmită acea dispoziție care să provoace hilaritate.

Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, începând cu ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Așa cum se obișnuiește, premianții și ceilalți participanți au citit epigramele premiate și au avut un dialog epigramatic.

Dorel Lazăr, cel care era sufletul acestui festival, nu a putut fi prezent sâmbătă la Gala laureaților, din motive personale. Despre notele acordate de juriu, Dorel Lazăr a transmis, într-o conferință de presă organizată înainte de eveniment, că de această dată juriul a acordat și note de 3, iar cea mai mare notă a fost 9,3.

„Au participat peste 150 de concurenți, cu materiale mai puțin bune, bune și foarte bune, astfel că la epigramă au fost 61 de participanți. Au fost nouă eliminați, fiindcă în loc de trei epigrame au trimis patru, alții șase, nu au respectat tema <mereu împreună>, cam acestea au fost motivele de eliminare. La parodie au fost 40 de concurenți, fiind doi eliminați. La proză au fost 21 de participanți, iar la volum au fost 29 de concurenți”, a spus Vasile Larco, membru al juriului.

În cadrul evenimentului, cel de-al doilea volum de poezie a lui Dorel Lazăr, „Cuvinte rătăcite”, a fost prezentat celor prezenți de Vasile Larco. „Dorel Lazăr scrie o poezie foarte frumoasă, scrie poezii care merg la suflet. Eu am crezut că epigramiștii aceștia sunt mai duri. O să descoperiți un Dorel Lazăr melancolic, profund, filozofic, nu seamănă deloc cu cel din epigrame”, a spus Mioara Pop, directorul Bibliotecii Județene Alba, într-o conferință de presă organizată în această săptămână.

„În viața de toate zilele este bine să avem capacitatea de a ne rupe complet de ceea ce a fost apăsător și sufocant, să acordăm tuturora numai timpul și importanța pe care le merită, să ne rezervăm eforturile pentru perioada ce urmează, căci, aceasta este mult mai importantă decât ceea ce a trecut. Câteva clipe de umor ne readuce zâmbetul pe buze și ce este mai sau tot atât de semnificativ, e că zâmbetul nostru îi fac și pe cei din jur să se simtă bine în compania noastră”, a transmis Vasile Larco.

Juriul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional „Alb-Umor” a fost format din Vasile Larco, Mihai Haivas, Constantin Tudorache. Festivalul s-a desfășurat în cadrul Târgului de carte „Alba Transilvana”, ediția a IX-a.

YouTube video

Câștigătorii ediției a VII-a a Festivalului Internațional „Alb-Umor”:

Epigramă

– Premiul I – Nicolae Bunduri, Brașov

– Premiul II – Ion Cuzuioc, Chișinău, Republica Moldova

– Premiul III – Elena Buțu, Craiova

Parodie

– Premiul I – Lucian Perța, Vișeul de Sus

– Premiul II – Elena Mândru, Iași

– Premiul III – Ion Toderașcu, Costești, Vaslui

Proză scurtă

– Premiul I – Any Drăgoianu, Craiova

– Premiul II – Ioan Marinescu, Cluj-Napoca

– Premiul III – Lică Pavel, București

Premiile pentru volum

– Premiul I – Gheorghe Bălăceanu, Iași

– Premiul II – Constantin Toma, Focșani

– Premiul III – Florin Alexandru, Făgăraș

– Premiul Juriului, Opera Omnia – Eugen Albu, Cluj-Napoca

Premiul Consiliului Județean Alba

– Nichi Ursei, Râmnicu Vâlcea

Premiul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

– Simona Epure, București

Premiul Asociației Umoriștilor „Eugen Handelsmann” Alba Iulia

– Grigore Mirela, Buzău

IMG_9500 Tot sâmbătă, caricaturistul Ștefan Popa Popa`s a avut un workshop, un atelier de caricaturi cu membrii ai Academiei Popa`s.

Ştefan Popa Popa’s a intrat în Cartea Recordurilor (Guiness Book) cu 133 de portrete realizate în doar 60 de minute, depăşind cu 4 secunde timpul petrecut de un calculator pentru desenarea acestor feţe.

Popa’s este deţinătorul a peste 60 de premii internaţionale şi a peste 100 de premii, distincţii şi medalii primite în România.

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement