Eveniment
FOTO – VIDEO: ”Hristos a Înviat!” Mii de credincioși au primit Lumina Sfântă, la slujba Învierii Domnului de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia
Mii de albaiulieni au sărbătorit, și în acest an, momentul Învierii Domnului în aer liber, la biserici, cu candele în mâini, fredonând împreună binecunoscutele versuri “Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le”.
La miezul nopții, Înaltpreasfințitul Irineu a spus: ”Veniți de luați Lumină!” sutelor de credincioși prezenți la Slujba de Înviere, oficiată pe esplanada din fața Catedralei Reîntregirii Neamului, din Alba Iulia.
Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului
După ora 23.00, străzile din oraș au început să fie călcate de mulțimi de oameni, grăbiți să ajungă la lăcașurile de cult alese, pentru a fi prezenți încă de la început la cea mai importantă slujbă religioasă de peste an.
La cele mai multe biserici, aceasta a început înainte de miezul nopții, cu ritualul sfărâmării porţilor iadului de către Iisus Hristos şi readucerea celor captivi la viaţa adevărată.
Platoul de pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina şi curtea Catedralei Reîntregirii au fost acoperite, ca în fiecare an, de câteva mii de oameni, care au ascultat slujba de Înviere, oficiată de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care, după miezul nopții, i-a chemat pe credincioși să își aprindă candelele din Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim: „Veniți de luați lumină!”.
Credincioșii care au asistat la Slujba de Înviere a Domnului nostru, Iisus Hristos au primit lumina în suflete, iar la finalul slujbei au dus Lumina Sfântă și în casele lor. Odată ajunși acasă, aceștia pot degusta și bucatele tradiționale de Paște, după ce vor lua ”paștile”. Pentru cei mai mulți dintre creștini Lumina Sfântă din Noaptea Învierii reprezintă viață, dar și putere spirituală.
Şi bisericile de cartier au adunat sute bune de oameni în jurul lor, la slujba Învierii.
La slujba Învierii, preoții explică și semnificația sărbătorii și a numelui acesteia. Etimologic, cuvântul “Paşti”, înseamnă “trecere” în limba ebraică. Sărbătoarea se numeşte “Paşti”, pentru că simbolizează două mari astfel de treceri: înainte de Hristos, la data Paştilor se sărbătorea “trecerea prin Marea Roşie” din Egipt înspre Israel, când poporul evreu a fost eliberat de sclavie, iar, în zilele noastre, Paştile reprezintă trecerea de la moarte la viaţă, prin Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, la aceeaşi dată.
“Hristos a înviat” – “Adevărat a înviat” este, din noaptea Învierii, primul salut al creştinilor ortodocşi de pretutindeni. În acest spirit, dragi cititori, vă dorim sărbători fericite, Hristos a înviat!
La Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în Duminica Paștilor cu începere de la ora 12.00, va avea loc cea de-a doua Slujbă de Înviere.
FOTO: Daniel BLOSS, Camelia TOMA, Andrei BREGAR, Romulus OPRIȘCAN, Lucian CRAIU, Silviu CIONTEA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Maria
duminică, 12.04.2015 at 16:16
Uitati-va carcotasilor cat de frumos este orasu ca noi romanii suntem tot timpu nemultumiti