Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: Mocăniţa a pornit la drum. Prima cursă cu trenul de epocă între Zlatna şi Alba Iulia, atracţie pentru turişti

Publicat

mocanita zlatna O nouă atracţie turistică a fost lansată în judeţul Alba. Mocăniţa restaurată, un tren de epoca adaptat pentru linie de cale ferată modernă a făcut, vineri dimineaţa, prima „cursă” de la Zlatna până la Alba Iulia, în Gara Bărăbanţ.

Trenul de epocă a plecat în jurul orei 9.45 din Zlatna şi a ajuns la gara Bărăbanţ în jurul orei 12.15. Va rămâne în zona Alba Iulia pentru câteva ore şi trenul turistic se întoarce la poalele Munţilor Apuseni. Vom reveni cu amănunte despre cursele cu trenul turistic.

Locomotiva „Mocăniţei” a fost restaurată prin grija Primăriei Zlatna în colaborare cu Consiliul Judeţean. Investiţia pentru această atracţie turistică a fost de 150.000 de euro, potrivit primarului Silviu Ponoran şi a fost restaurat şi un vagon, pentru a completa garnitura trenului de epocă.

YouTube video

vagon mocanita zlatna Trenul a fost restaurat la Uzinele „16 Februarie” din Cluj. Locomotiva a fost găsită într-un depozit la Sibiu, unde „zăcea” de 19 ani. „Crescuse şi un copac în ea”, spune Ponoran. Pimăria a cumpărat locomotiva la începutul anului 2013, de la un lichidator din Braşov.

Reamintim că astfel de atracţii turistice sunt şi la Alba Iulia, unde este expusă o locomotivă restaurată a Mocăniţei, trenul care circula pe linia îngustă înainte de 90, dar şi la intrarea în Cîmpeni.

“Mocănița” trecea prin mijlocul oraşului Alba Iulia și a fost o prezență îndrăgită, chiar un simbol pentru albaiulieni. Celebra “Mocăniță”, trenul cu aburi pe linie îngustă făcea legătura între Alba Iulia și Zlatna. A circulat până în anii 80.

În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Viteza acesteia ajungea până la 40 de km pe oră şi avea 21 de staţii. Mocăniţa a transportat, de-a lungul vremii, atât călători, cât şi mărfuri, precum lemnul exploatat din munţi. Trenul şi-a încheiat activitatea în anii ’90, acesta fiind lăsat de izbelişte, iar linia a fost descompusă pe tronsoane de hoţii care au vândut-o la fier vechi.

Segmentul de linie care nu a fost distrus în totalitate şi a putut fi repus în funcţiune a fost cel dintre Câmpeni şi Abrud.

sursa foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Emm

    sâmbătă, 17.10.2015 at 18:36

    cat costa pretul unui bilet ?

  2. Tia

    luni, 19.10.2015 at 08:46

    De unde aflam detalii despre program, pret?

  3. Muntean Traian-Nicolae

    marți, 20.10.2015 at 01:37

    În Maramureș (la Vișeu de Sus) acest tip de tren funcționează în permanență (nu a fost întrerupt nici pe vremea comuniștilor) fiind singurul mijloc de transport persoane și materiale pe traseul Viseul de Sus până la cantonul grănicerilor. În prezent este proprietatea unei societăți comerciale private. Sunt gări pe traseu și linii secundare. Este ceva deosebit. Traseul este mirific (mai ales vara – nu am fost iarna). Îmi amintesc că atunci când eram copil (eu sunt de loc din Ocna Mureș) mocănița circula de la Abrud la Turda.
    Felicitări pentru reluarea acestei atracții turistice și mult succes!

  4. Feroviarul

    marți, 20.10.2015 at 14:46

    Doar ca la Sibiu nu a „fost gasita intr-un depozit” a fost luata din Muzeul Locomotivelor cu Abur, Sibiu. Exista imagini pe facebook.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement