Eveniment
FOTO-VIDEO: Prima zi a Festivalului Cetăților Dacice. Motociclete, powerlifting și concerte la Cetatea de Baltă. Vezi programul de duminică
Cea de-a șasea ediție a Festivalului Cetăților Dacice s-a desfășurat și în acest an la Cetatea de Baltă, în week-end-ul 14-15 iulie 2012. Câteva sute de persoane sau strâns în centrul satului în prima zi, sâmbătă. Participanții la festival au putut să se plimbe printre tarabele meșterilor populari, au asistat la parada motocicliștilor, la un show de powerlifting, dar și la trei concerte rock și folk. Duminică, Festivalul continuă într-un stil cu adevărat arhaic, cu parada luptătorilor, întreceri dacice, lupte cu gladiatori și se încheie cu un spectacol de muzică și dansuri populare.
Este al doilea an în care Festivalul Cetăților Dacice se desfășoară la Cetatea de Baltă, după ce echipa din localitate a fost declarată câștigătoare la proba luptelor dacice, la care au participat și trupe din Săsciori, Cricău, Ighiu și Cugir.
Cei care au participat la Festivalul Cetăților Dacice, la Cetatea de Baltă, au putut vedea Târgul meșterilor populari, parada motocicliștilor, un spectacol de powerlifting, au putut asista la un seminar de valorificare a patrimoniului dacic al județului Alba, iar seara, aceștia au avut parte de muzică folk și rock, cu trupa Zadar din Alba Iulia, Non Profit, și Nicu Alifantis & Zan.
Pe strada principală din centrul satului au fost amenajate tarabele meșteșugarilor și ale artizanilor din județul Alba și din țară. Cei care s-au plimbat prin zonă, au putut admira și cumpăra piese vestimentare și accesorii tradiționale românești, obiecte de podoabă fabricate manual, arme artizanale, măști, tablouri, obiecte de bucătărie, prosoape și decorațiuni din lemn, poșete, curele, dar și căni căptușite cu piele sau blănuri și multe alte minunății. Desigur, din piața satului nu au lipsit tradiționalii mici, cârnații, covrigii, berea sau alte „delicii” culinare iubite de românii care aleg să-și petreacă timpul în mod plăcut la un festival.
Meșteșugarii și-au scos arsenalul în stradă și au făcut câteva demonstrații în care au arătat trecătorilor, pe viu, care sunt secretele artei lor. Ceramiștii au pus în funcțiune roata olarului și s-au întrecut în îndemânare, transformând în scurt timp, cu mișcări precise și agile, un bulgăre de lut într-un vas fin și armonios. De asemenea, fierarii au arătat cât de important este să „bați fierul cât e cald” și au oferit un minispectacol cu scântei (vizuale și sonore), prin felul în care mânuiat ciocanul și nicovala în jarul încins. Portretiștii au pus pe hârtie câteva fețe din public, iar „bijutierii” nu s-au oprit din lucru nici în timpul festivalului.
Zeci de motocicliști s-au strâns în centrul Cetății de Baltă, cu costume de piele, căști, bandane. În jurul orei 17.00, aceștia au început să „tureze” motoarele, s-au organizat într-o coloană și au pornit parada motocicliștilor, parcurgând zeci de kilometri până în Blaj și înapoi. La o privire din spatele coloanei, un observator a putut vedea că aceștia veniseră la Cetatea de Baltă din județele Alba, Sibiu, Hunedoara, Cluj, Mureș, Timișoara.
Spectacolul de powerlifting i-a ținut „încordați” atât pe participanți, cât și pe membrii publicului. Pe ritmuri antrenante de hip-hop și RnB, concurenții, de la categoriile „masculin” și „feminin” au arătat că nu au probleme în a ridica de la pământ haltere cu greutăți de până la 240 de kilograme. În final, la invitația prezentatorului, chiar și câțiva dintre cei din public și-au făcut curaj să urce pe scenă pentru a-și confirma puterile față în față cu o bară „împodobită” cu discuri grele de fier la capete.
Mulți dintre cei care au sosit de sâmbătă la Festivalul Cetăților Dacice și-au oferit timp și pentru o excursie la Castelul Bethlen-Haller, una dintre atracțiile incontestabile ale Cetății de Baltă. După o plimbare de aproximativ 20 de minute pe strada principală din sat, curată și animată de localnicii ieșiți pe „uliță”, ca de obicei într-o după-masă de sâmbătă, vizitatorii au putut ajunge pe colina din afara satului pentru a observa de aproape masivul castel, dar și priveliștea satului ardelenesc.
La ieșire din sat înspre Blaj, pe terenul de fotbal, spațiul a fost amenajat pentru activitățile ce vor avea loc aici duminică: parada luptătorilor, senzaționalele întreceri dacice (ale căror câștigători vor găzdui următoarea ediție a Festivalului), cascadoriile ecvestre, luptele cu gladiatori și alte momente istorice. De asemenea, au fost construite câteva căsuțe din lemn cu titlul de „locuințe dacice” cu două încăperi, și au fost instalate indicatoare spre locurile de desfășurare a evenimentelor.
Seara a continuat cu trei concerte, de rock și folk, cu trupele Non Profit, Zadar din Alba Iulia și Nicu Alifantis & Zan.
În final, în jurul orei 23.30, spectatorii s-au deplasat la ieșire din sat, unde, pe pășune a fost pregătit „Rugul lui Zamolxis”, un foc imens menit să încheie seara în stilul tradițional al strămoșilor daci.
Vă prezentăm programul evenimentelor de duminică:
Duminică 15 iulie
Ora 12:00 Parada luptătorilor
Ora 12:15 Terra Dacica Aeterna – „de bello dacicum”
Ora 13:00 Întrecerile dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier
Ora 14:20 Virtus Antiqua – „Ludus Memnii”, lupte gladiatori
Ora 15:20 Întrecerile dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii
Ora 16:30 Cascadorii ecvestre cu: Filimon Iordache, Georgiana Neselan, Cornel Lucian, Dinu Marius Robert, George Niţulescu, Lucian Forda
Ora 17:10 Terra Dacica Aeterna – „de bello dacicum”
Ora 17:40 Cetatea câştigătoare
Ora 18:00 Spectacol folcloric
Ansamblul folcloric al judeţului Alba
Ansamblul „Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă
Vedeți aici cum s-a desfășurat ediția de anul trecut a Festivalului Cetăților Dacice.
FOTO: Vali CIONTEA
[nggallery id=429]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News