Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Prima zi a Festivalului Cetăților Dacice. Motociclete, powerlifting și concerte la Cetatea de Baltă. Vezi programul de duminică


Publicat

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Cetăților Dacice s-a desfășurat și în acest an la Cetatea de Baltă, în week-end-ul 14-15 iulie 2012. Câteva sute de persoane sau strâns în centrul satului în prima zi, sâmbătă. Participanții la festival au putut să se plimbe printre tarabele meșterilor populari, au asistat la parada motocicliștilor, la un show de powerlifting, dar și la trei concerte rock și folk. Duminică, Festivalul continuă într-un stil cu adevărat arhaic, cu parada luptătorilor, întreceri dacice, lupte cu gladiatori și se încheie cu un spectacol de muzică și dansuri populare.

Este al doilea an în care Festivalul Cetăților Dacice se desfășoară la Cetatea de Baltă, după ce echipa din localitate a fost declarată câștigătoare la proba luptelor dacice, la care au participat și trupe din Săsciori, Cricău, Ighiu și Cugir.

Cei care au participat la Festivalul Cetăților Dacice, la Cetatea de Baltă, au putut vedea Târgul meșterilor populari, parada motocicliștilor, un spectacol de powerlifting, au putut asista la un seminar de valorificare a patrimoniului dacic al județului Alba, iar seara, aceștia au avut parte de muzică folk și rock, cu trupa Zadar din Alba Iulia, Non Profit, și Nicu Alifantis & Zan.

Pe strada principală din centrul satului au fost amenajate tarabele meșteșugarilor și ale artizanilor din județul Alba și din țară. Cei care s-au plimbat prin zonă, au putut admira și cumpăra piese vestimentare și accesorii tradiționale românești, obiecte de podoabă fabricate manual, arme artizanale, măști, tablouri, obiecte de bucătărie, prosoape și decorațiuni din lemn, poșete, curele, dar și căni căptușite cu piele sau blănuri și multe alte minunății. Desigur, din piața satului nu au lipsit tradiționalii mici, cârnații, covrigii, berea sau alte „delicii” culinare iubite de românii care aleg să-și petreacă timpul în mod plăcut la un festival.

Meșteșugarii și-au scos arsenalul în stradă și au făcut câteva demonstrații în care au arătat trecătorilor, pe viu, care sunt secretele artei lor. Ceramiștii au pus în funcțiune roata olarului și s-au întrecut în îndemânare, transformând în scurt timp, cu mișcări precise și agile, un bulgăre de lut într-un vas fin și armonios. De asemenea, fierarii au arătat cât de important este să „bați fierul cât e cald” și au oferit un minispectacol cu scântei (vizuale și sonore), prin felul în care mânuiat ciocanul și nicovala în jarul încins. Portretiștii au pus pe hârtie câteva fețe din public, iar „bijutierii” nu s-au oprit din lucru nici în timpul festivalului.

Zeci de motocicliști s-au strâns în centrul Cetății de Baltă, cu costume de piele, căști, bandane. În jurul orei 17.00, aceștia au început să „tureze” motoarele, s-au organizat într-o coloană și au pornit parada motocicliștilor, parcurgând zeci de kilometri până în Blaj și înapoi. La o privire din spatele coloanei, un observator a putut vedea că aceștia veniseră la Cetatea de Baltă din județele Alba, Sibiu, Hunedoara, Cluj, Mureș, Timișoara.

Spectacolul de powerlifting i-a ținut „încordați” atât pe participanți, cât și pe membrii publicului. Pe ritmuri antrenante de hip-hop și RnB, concurenții, de la categoriile „masculin” și „feminin” au arătat că nu au probleme în a ridica de la pământ haltere cu greutăți de până la 240 de kilograme. În final, la invitația prezentatorului, chiar și câțiva dintre cei din public și-au făcut curaj să urce pe scenă pentru a-și confirma puterile față în față cu o bară „împodobită” cu discuri grele de fier la capete.

Mulți dintre cei care au sosit de sâmbătă la Festivalul Cetăților Dacice și-au oferit timp și pentru o excursie la Castelul Bethlen-Haller, una dintre atracțiile incontestabile ale Cetății de Baltă. După o plimbare de aproximativ 20 de minute pe strada principală din sat, curată și animată de localnicii ieșiți pe „uliță”, ca de obicei într-o după-masă de sâmbătă, vizitatorii au putut ajunge pe colina din afara satului pentru a observa de aproape masivul castel, dar și priveliștea satului ardelenesc.

La ieșire din sat înspre Blaj, pe terenul de fotbal, spațiul a fost amenajat pentru activitățile ce vor avea loc aici duminică: parada luptătorilor, senzaționalele întreceri dacice (ale căror câștigători vor găzdui următoarea ediție a Festivalului), cascadoriile ecvestre, luptele cu gladiatori și alte momente istorice. De asemenea, au fost construite câteva căsuțe din lemn cu titlul de „locuințe dacice” cu două încăperi, și au fost instalate indicatoare spre locurile de desfășurare a evenimentelor.

Seara a continuat cu trei concerte, de rock și folk, cu trupele Non Profit, Zadar din Alba Iulia și Nicu Alifantis & Zan.

În final, în jurul orei 23.30, spectatorii s-au deplasat la ieșire din sat, unde, pe pășune a fost pregătit „Rugul lui Zamolxis”, un foc imens menit să încheie seara în stilul tradițional al strămoșilor daci.

Vă prezentăm programul evenimentelor de duminică:

Duminică 15 iulie

Ora 12:00 Parada luptătorilor

Ora 12:15 Terra Dacica Aeterna – „de bello dacicum”

Ora 13:00 Întrecerile dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

Ora 14:20 Virtus Antiqua – „Ludus Memnii”, lupte gladiatori

Ora 15:20 Întrecerile dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

Ora 16:30 Cascadorii ecvestre cu: Filimon Iordache, Georgiana Neselan, Cornel Lucian, Dinu Marius Robert, George Niţulescu, Lucian Forda

Ora 17:10 Terra Dacica Aeterna – „de bello dacicum”

Ora 17:40 Cetatea câştigătoare

Ora 18:00 Spectacol folcloric

Ansamblul folcloric al judeţului Alba

Ansamblul „Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă

Vedeți aici cum s-a desfășurat ediția de anul trecut a Festivalului Cetăților Dacice.

FOTO: Vali CIONTEADacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum să trimiți fofografii și videoclipuri prin WhatsApp, care pot fi văzute doar o dată. Funcția View Once, funcțională

Publicat

WhatsApp permite trimiterea de fotografii și videoclipuri care pot fi vizualizate o singură dată de către destinatari.

Noua modificare a început să fie disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, marți.

La scurt timp după aceea, aplicația de mesagerie a anunțat că toți utilizatorii pot folosi funcția, inclusiv pentru cei care utilizează Android.

După ce obține funcția View once din varianta nouă a aplicației (update), utilizatorul va putea activa dispariția fotografiei sau a videoclipului înainte de a o trimite contactelor sale, atingând noua pictogramă „1” care apare lângă bara de subtitrări.

Fotografiile și videoclipurile care sunt partajate utilizând funcția respectivă nu vor mai fi vizibile în chat, după ce destinatarul iese din vizualizare.

De asemenea, conținutul media nu va fi salvat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

ALBA IULIA: Zona de dezvoltare economică de pe centura municipiului, un vis îndepărtat. Precizările primăriei legate de termene

Publicat

Dezvoltarea zonei economice în partea de est a municipiului Alba Iulia, în proximitatea Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, este în faza declarațiilor și a promisiunilor.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat în urmă cu o lună că ”în curând vor fi scoase la licitație 13 loturi pentru investitori”.

În realitate însă, potrivit chiar informațiilor furnizate de primărie, ar putea fi vorba despre ani întregi. 

Declarația legată de licitarea celor 13 loturi vine în condițiile în care nici măcar Primăria Alba Iulia nu deține prea multe detalii legate de viitoarea zonă de dezvoltare industrială.

Potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare a Alba24.ro, înainte de a concesiona sau vinde parcelele respective, primăria va realiza infrastructura (inclusiv utilitățile). Iar acest lucru este încă departe.

Citește și FOTO: Zonă de dezvoltare economică pe 340.000 mp la Alba Iulia, lângă Autostrada Sebeș-Turda. Anunțul primarului Gabriel Pleșa

Reprezentanții instituției au răspuns unor întrebări adresate de Alba24, legate de etapele pe care trebuie să le străbată înființarea zonei de dezvoltare, înainte de a fi exista la propriu, dar și despre termenele stabilite.

În legătură cu graficul de realizare al zonei de devoltare și de enumerarea etapelor care trebuie străbătute până la atribuirea terenului, primăria a răspuns că aceste informații sunt parte a viitorului PUZ.

”Estimăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm Planul Urbanistic Zonal, iar în anul 2022 să finalizăm indicatorii tehnico-economici pentru realizarea infrastructurii și să pornim lucrările în zonă”, se arată în răspuns.

Abia apoi poate fi realizată infrastructura, fără de care nu se va face concesiunea.

De asemenea, reprezentanții administrației locale spun că prețurile de pornire pentru vânzarea sau concesionarea terenurilor se vor stabili conform pieței și vor fi supuse dezbaterii, în viitor.

”Cel mai probabil o să alegem formula de concesionare a terenului pe o perioadă de aproximativ 3 ani, perioadă în care operatorul economic are dreptul de a demara investiția, iar la finalizarea acesteia având posibilitatea de a achiiționa terenul”, au răspuns aceștia.

Instituția nu a stabilit deocamdată condițiile exacte de selectare a companiilor care vor să investească în zonă.

Utilități

Utilitățile vor se vor realiza anterior concesiunii sau vânzării terenurilor.

Reprezentanții primăriei spun că ”orizontul de timp pentru finalizarea utilităților în zonă este anul 2023”.

Aceștia nu au deocamdată idee de costurile pe care le implică realizarea infrastructurii tehnice, însă precizează că este vorba despre aproximativ 1.300 de metri liniari de infrastructură de transport și tehnico-edilitară.

”Orice început este greu și sunt conștient că așteptările sunt mari. Au trecut puțin peste 6 luni de la preluarea actualului mandat și știu că răbdarea multora se apropie de final.

Cu toții vrem să vedem proiecte duse la bun sfârșit, dar și proiecte noi, care să creeze plus valoare, locuri de muncă noi și un magnet pentru cei care își doresc să trăiască în Alba Iulia.

Pentru că acestea toate înseamnă dezvoltare! Iar o dezvoltare sănătoasă astăzi înseamnă sustenabilitate, coerență, eficiență și o latură puternică verde în orice proiect economic sau edilitar-urban” a explicat primarul Gabriel Pleșa, în urmă cu o lună.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul dă OUG pentru a abroga prevederile privind debranşarea și deconectarea clienţilor rău-platnici la utilități

Publicat

Guvernul urmează să aprobe, în ședința de joi, prin ordonanţă de urgenţă, abrogarea unei prevederi care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DOCUMENT: Textul integral al Ordonanței de Urgență poate fi consultat AICI.

FOTO: Pixabay

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Elevii și dascălii din comuna Săsciori vor beneficia de tablete școlare și echipamente IT pentru procesul de învățare online

Publicat

Elevii și dascălii din comuna Săsciori vor beneficia de tablete școlare, laptopuri, videoproiectoare, table interactive și alte echipamente IT pentru școala online. Valoarea totală a echipamentelor este de peste 1,3 milioane de lei. 

Primăria Săsciori a lansat marți, 3 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de echipamente IT, respectiv tablete pentru uz școlar, laptopuri, sisteme all-in-one, table interactive, tablete grafice, router wireless, video proiector, ecran de proiecție, camera web videoconferință, în cadrul proiectului „Asigurarea accesului elevilor de la nivelul comunei Săsciori la procesul de învățare online prin furnizarea tabletelor școlare și a altor echipamente IT pentru activități didactice”.

Valoarea totală este estimată la 1.368.291,22 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, de echipamentele IT ar urma să beneficieze elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Săsciori, Școla Primară „Duvlea – Zdrenghe” Sebeșel, Școala Primară Căpâlna, Școala Gimnazială Loman, Școala Gimnazială „Ion Raica” Răchita, Școala Primară Pleși și Școala Primară Tonea.

Conform evidențelor școlare, efectivul total de elevi ai unităților de învățământ este 669, din care 564 vor urma să beneficieze de tablete pentru uz școlar cu abonament la internet timp de 24 de luni. Tabletele vor fi date în folosința elevilor pe bază de procese verbale de predare – primire, încheiate cu reprezentanții legali sau tutorii elevilor.

Achiziția este împărțită pe două loturi, astfel:

Lotul 1 – tablete școlare cu internet

  •  tablete școlare cu internet – 564 buc.

Lotul 2 – echipamente IT de uz școlar

  • laptop – 54 buc.
  • sistem all-in-one – 39 buc.
  • cameră web videoconferință – 39 buc.
  • proiector – 37 buc.
  • ecran proiecție (cu suport perete) – 37 buc.
  • tablă interactivă – 21 buc.
  • router wireless – 39 buc.
  • tabletă grafică – 31 buc.

„Decizia achiziționării echipamentelor IT a apărut ca urmare a crizei pandemice creată de virusul Sars-Cov-2, pentru a evita o creștere rapidă cu acest virus și pentru a crea condițiile necesare pentru buna desfășurare a procesului educațional online”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate