Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO – VIDEO: Show de modă cu Legiunea XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului. Prezentatori, Împăratul Hadrian și guvernatorul Daciei

YouTube video

Publicat

Dacă designeri celebri vin în acest sfârșit de săptămână în Alba Iulia cu cele mai noi creații la festivalul de modă Feeric Fashion Days, atunci dacii și romanii din cadrul Gărzii Romane de la Apulum și Lupii ApoUlonului au marcat deschiderea evenimentului cu o paradă. Domnițe, luptătorii daci, dar și romanii au defilat în fața albaiulienilor și turiștilor prezenți la spectacolul pe care Garda Romană îl oferă în fiecare zi de vineri cu veșmintele pe care le poartă la fiecare eveniment și pe care deja au învățat cum să le îmbrace.

Citește și FEERIC FASHION DAYS: Dana Săvuică deschide ASTĂZI prima Gală Feeric în Cetatea Alba Iulia. Creații Claudia Castrase și concert Ștefan Stan

Spectacolul de vineri al Gărzii Romane de la Apulum a fost în ton cu marele eveniment care se desfășoară la Alba Iulia, Festivalul de Modă Feeric Fashion Days. De la costume ale domnițelor romane până la cele aristocrate, oamenii au aflat care erau „trendurile” cu secole în urmă.

Domnițele romane purtau rochii lungi de mătase, iar la mijloc se strângeau cu cingători. Acele benzi mulau rochia pe corpul domnițelor, dându-i un aer elegant și un design special. Cingătoarea era pusă pe spate în formă de „X” și ajungea să fie legată pe șolduri. Un alt element care a apărut în perioada romană și pe care femeile îl purtau era sutienul.

Patru sclave, care poartă numele de nona decima, morta și morta secunda au defilat spre „deliciul” bărbaţilor în rochii simple de culoare albă și roșie realizate dintr-un material care se mulează pe corp. Acestea sunt făcute din două părți legate între ele la baza umerilor.  Dacă mătasea era pentru domnițele romane, rochiile femeilor dacice erau dintr-o lână foarte fină și din in.

Cele două femei dacice și o fetiță, pui de dac, și-au prezentat veșmintele în fața spectatorilor cu mândrie. Pânza din care sunt făcute rochiile lor era foarte subțire, iar culorile pe care le purtau erau foarte vii. Doamnele aveau capul acoperit cu un material din pânză. Iar fetițele purtau tot rochii din pânză și aveau părul împletit.

Istoricul Tudor Roșu, în personajul Împăratului Hadrian, cel care a prezentat veșmintele pe care acum 2000 de ani le purtau dacii și romanii, dar și guvernatorul Daciei, în personajul istoricului Liviu Zgârciu purtau un costum de rang aristocrat. O tocă, cu o tunică de mătase, un produs destul de scump în vremea antică. Marginile erau cusute cu materiale de culoare aurie. Pe vremuri, tocile erau foarte lungi, asta pentru că aristocrații trebuiau să aibă o poziție statică, era un semn de noblețe. În final era înfășurată pe umărul stâng, astfel că mâna dreaptă era liberă pentru salut.

Legionarii romani și luptătorii daci erau puțin mai „chinuiți” de modă. Asta pentru că trebuiau să poarte peste costumul specific de soldat și cel de dac, zale și coifuri de fier. Astfel că greutatea lor era destul de mare, pentru că erau și un fel de apărătoare pe lângă scuturile ce le purtau în lupte.

Soldații romani purtau sandale făcute în formă de „T” și erau încălțate și în timpul luptelor. Pe lângă asta costumul lor nu erau unul complicat, ci poate greu din cauza cămășile de zale numite și „lorica” pe care le aveau peste o cămașă de pânză de culoare roșie. Purtau de asemenea și un coif numit „galea”. Pe lângă toate acestea „accesorile” de bază erau sabia dreaptă sau „gladius” și scutul.

Guvernatorul Daciei, interpretat de istoricul Liviu Zgârciu, a prezentat ținutele istorice ale luptătorilor daci și arcașii de la Lupii Apolonului. Dacii care făceau parte din aristocrație purtau pantaloni din lână fină, o armură cu solzi iar la umeri prinsă o blană de lup.

Luptătorii daci purtau un costum din din pânză de lână fină, iar unii aveau peste cămășile de pânză și cămăși de zale. Opinicile sunt cel mai confortabile încălțări, pe care atât luptătorii daci, arcașii cât și arisocrații daci le puratu.

Dar dacă unii au venit mai îmbrăcați, cel mai nou membru al echipei Lupii Apoulonului a venit cel mai bine „echipat”. Cu o perche de pantaloni de pânză, opinici, un coif și bustul dezvelit. Guvernatorul Daciei a spus că are „un armament natural pe bază de piele”. Foarte mulți daci care au luptat de partea dacilor în războaie erau la bustul gol, având pe cap un ciof sau capul liber. Dacul pe jumătate în costum natural avea în mână un cosor, o armă de două mâini, care avea un rol foart important, smulgeau scuturile romanilor.

Un personaj destul de important în lumea dacilor era și marele preot, avea un rol atât spiritual cât și militar, fiind uneori și conducătorul trupelor. De la mână nu i-a lipsit o brățară de aur, la fel ca și celui din căpetenia dacilor. De asemenea avea un cosor de aur, iar ca și ținută o cămașă albă trecută de genunchi din pânză, prinsă la mijloc.

Despre daci, Împărtul Hadrian spunea că părul lung despletit „este ultima modă din Dacia”.

Din spectacol nu au lipsit nici demonstrațiile de luptă, dar nici lecțiile pe care reenactorii, daci și romani, le-au oferit pe viu spectatorilor. De asemenea, nici cel mai nou membru al echipei de la Lupii Apoulonului, uliul Gusti nu a fost trecut cu vederea de participanți. Vedeţi aici povestea „vedetei.

Foto- video: Horațiu Muntean & Raul Knall (CCAB, clasa foto Marius Moga Sr.)

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement