Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Ziua Internațională a Astronomiei, sărbătorită la Alba Iulia. Albaiulienii au învățat cum se măsoară timpul utilizând un cadran solar

Publicat

IMG_7223 Primăria Alba Iulia și Clubul de astronomie “Universul de lângă noi” au sărbătorit sâmbătă, 25 aprilie, Ziua Internațională a Astronomiei, în emisfera Nordică. Zeci de albaiulieni s-au adunat pe esplanada obeliscului, unde au fost amplasate cinci telescoape pentru observarea boltei cerești. Aceștia au putut afla de la singurul specialist în cadrane solare din România modul în care se poate măsura timpul, în funcție de razele soarelui.

Cu această ocazie, la Alba Iulia a fost prezent singurul specialist în cadrane solare din România, Dan Uza. Expertul în gnomonică le-a explicat albaiulienilor, utilizând 200 de cadrane solare de hârtie, modul în care se poate măsura timpul, în funcție de razele soarelui. Cadranele solare sunt specifice Transilvaniei, în celelalte părți ale țării fiind foarte rar întâlnite.

IMG_7249 Dan Uza a transmis că este necesară conștientizarea importanței cadranelor solare și introducerea acestora într-un circuit turistic, astfel încât oamenii interesați să le poată vedea și să poată afla mai multe despre acestea.

”Există un oarecare interes, la noi tradiția nu e așa de bine marcată. Abia anul trecut am reușit să finalizez  primul catalog al cadranelor solare din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Cu aceasta practic ne aliniem la țările civilizate din jurul nostru. În catalog sunt consemnate toate cadranele solare cunoscute, identificate, ca localitate, ca poziție geografică, coordonate geografice și informații despre ele”, a mai transmis Dan Uza.

IMG_7258 Totodată, Dan Uza a arătat persoanelor prezente și un telescop ”home made”, realizat din carton și un ocular ce conține partea optică, cu care se poate observa soarele, aproape la fel cum s-ar vedea și printr-un telescop adevărat.

Până la 1900, fiecare sat și oraș din Transilvania avea ora sa proprie, pe care o măsura după soare, iar în Alba Iulia a funcționat cel mai modern observator astronomic din Transilvania secolului XVIII.

După această perioadă, a intervenit standardizarea și introducerea fusurilor orare. În Alba Iulia pot fi admirate cinci cadrane solare, cele mai ușor de observat fiind în curtea Arhiepiscopiei Romano-Catolice (Palatului Episcopal), pe catedrala Sfântul Mihail sau în curtea Institutului Teologic Romano-Catolic.

Descarcă cadran solar hârtie Alba Iulia.

Descarcă pliant cadrane solare din Alba Iulia.

Citeşte şi Un ceas solar de 163 de ani funcționează pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia. După un secol și jumătate încă indică ora corectă

Primăria intenționează să realizeze un circuit turistic dedicat cadranelor solare din oraș.

Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna e în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreaga sărbătoresc „Ziua Astronomiei”. Și pentru că Universul este prea grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement