Actualitate
FURTUNA de duminică. Opt persoane şi-au pierdut viaţa, în ţară. Meteorolog: Imaginile radar nu au indicat prezenţa vreunei tornade în zonele afectate
Furtune puternice au făcut ravagii în mai multe judeţe din ţară, duminică după-amiaza. Dacă în judeţul Alba, până la ora 21.00, nu erau raportate decese, doar şase cazuri de persoane rănite, care au avut nevoie de asistenţă medicală, în ţară opt oameni şi-au pierdut viaţa. De asemenea, bilanţul la nivel naţional a fost de aproape 70 de răniţi.
Vezi şi FOTO-VIDEO UPDATE: FURTUNĂ violentă în ALBA. Acoperişuri smulse de vântul puternic şi alte pagube, la Alba Iulia, Sebeş, Cugir
Vezi Bilanţ provizoriu după FURTUNĂ, în Alba. Şase persoane rănite, peste 15.000 de oameni fără curent electric, zeci de copaci doborâţi, acoperişuri prăbuşite şi maşini avariate
“Sunt înregistrate 8 decese (5 persoane in județul Timis, o persoana la Arad și doua persoane la Bistrița-Năsăud). De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, obiectelor sau crengilor smulse de vânt (49 în județul Timiş, 12 persoane în județul Arad și 6 persoane la Alba)”, a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă În staţiunea Suior din Maramureş, au fost persoane blocate în telescaun (printre care un bebelus de 3 luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani). La cota 1000 metri, trebuia transportată la spital o persoană inconștientă.
Judeţele afectate de furtuni au fost Timiş, Arad, Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Caraş-Severin, Sibiu. Sub avertizare meteo au fost şi Suceava, Braşov, Harghita, Botoşani.
Sunt doar câteva repere ale efectelor produse de fenomenele meteo extreme de duminică, în ţară. În acest context, o explicaţie din partea meteorologilor este necesară.
Teodora Cumpănașu, meteorolog ANM, a declarat la Digi24 că furtuna din această după amiază a avut efect de distrugere care ar putea fi asociat unei tornade, dar că nu a fost vorba de o tornadă.
Ea a explicat că este puţin probabil ca în următoarele zile să se repete o astfel de situaţie.
„Nu avem elementele şi nici imaginile radar nu au indicat prezenţa tornadei în niciuna din zonele afectate, mai degrabă în general acolo unde efectele au fost deosebite la sol, vântul a fost de cele mai multe ori unidirecţional, este vorba despre curent descendent din nor, odată cu prăbuşirea masei reci către sol.
Poate avea efecte de distrugere la nivelul unei tornade, dar nu confirmăm asta. Nici imaginile din teren nu o vor face”, a declarat la Digi24 Teodora Cumpănaşu, meteorolog ANM.
surse: digi24.ro, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News