Actualitate
Garda de Mediu Alba: Două cazuri de poluare, amenzi de peste 600.000 de lei şi aproape 300 de inspecţii, în trimestrul al treilea 2016. Raport de activitate
Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu a dat, în trimestrul III din 2016, 22 de amenzi contravenționale în valoare totală de 646.000 lei. A efectuat 278 inspecții şi a depistat două cazuri de poluare.
În cadrul atribuțiilor pe care le are în materia prevenirii, constatării și sancționării încălcării prevederilor legale privind protecția mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale și managementului riscului, substanțelor și preparatelor periculoase, biodiversității și ariilor naturale protejate, fondului de mediu și altor domenii prevăzute de legislația specifică în vigoare, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Alba a efectuat în trimestrul III din 2016 un număr de 278 inspecții, dintre care 95 de inspecții planificate și 183 inspecții neplanificate, transmite Garda de Mediu Alba, într-un comunicat.
„Inspecțiile de mediu planificate s-au derulat conform planului anual de controale, în funcție de clasa de risc a obiectivului, fiind evaluată conformarea cu actele de reglementare și cu măsurile impuse în actele de control anterioare, cu legislația de protecția mediului și/sau legislația specifică produselor chimice.
Inspecțiile neplanificate au vizat: realizarea măsurilor impuse în actele de control anterioare, identificarea unor obiective noi, controale în urma autosesizării, controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, verificarea respectării măsurilor din actele de reglementare, controale efectuate în urma sesizărilor.
Principalele neconformități constatate în urma controalelor efectuate în perioada menționată au fost: lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, depozitarea deșeurilor în condiții de risc pentru sol, neîntocmirea evidenței gestiunii deșeurilor, nerespectarea prevederilor legale privind transportul deșeurilor pentru eliminare/valorificare, nedepunerea raportărilor la APM Alba”, transmite CJ Alba al GNM.
În urma acestor controale au fost aplicate 22 de amenzi contravenționale în valoare totală de 646.000 lei, din care 20 de amenzi contravenționale în valoare de 637.000 lei la persoane juridice și 2 amenzi contravenționale în valoare de 9.000 lei la persoane fizice, precum și 13 avertismente.
În trimestrul III al anului 2016, Garda de Mediu Alba a avut pe rolul instanțelor de judecată un număr de 12 plângeri împotriva proceselor verbale de contravenție pentru fapte constând în: nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate în timpul controlului, lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare, lipsa evidenței gestiunii deșeurilor. În curs de cercetare se află o plângere penală pentru amplasare construcții în arie naturală protejată.
A fost soluționată definitiv de către instanțele de judecată o plângere contravențională, instanțele admițând apelul declarat de Garda de Mediu – Comisariatul Județean Alba și schimbând în tot sentința atacată. S-a respins plângerea și a fost menținută ca temeinică și legală amenda contravențională aplicată în valoare totală de 30.000 lei precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității fără autorizație de mediu.
Reprezentanții Gărzii de Mediu Alba au precizat că în cursul acestei perioade a fost înregistrată o poluare accidentală la confluența râului Galda cu râul Mureș, manifestată cu mortalitate piscicolă. În urma cercetărilor efectuate la cei cinci operatori economici care își desfășoară activitatea în zonă, potențiali poluatori, la trei dintre aceștia s-au înregistrat depășiri ale concentrațiilor maxime admise pentru indicatorii prevăzuți în actele de reglementare.
Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu a sancționat cei trei agenți economici pentru nerespectarea prevederilor actelor de reglementare, după cum urmează: o amendă în sumă de 60.000 de lei și două avertismente, sancțiuni aplicate în baza OUG 195/2005 privind protecția mediului.
De asemenea, comisari ai GNM au investigat cauzele incidentului cu impact asupra factorului de mediu la sol, produs la o fermă de creștere în sistem industrial a păsărilor, prin care au fost îngropate în sol peste 20.000 păsări care au murit asfixiate. Pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, respectiv eliminarea prin incinerare într-o instalație autorizată a cadavrelor de păsări, societatea a fost amendată cu suma de 100.000 lei, fiind stabilite măsuri cu termen permanent de evaluare a efectelor asupra calității factorilor de mediu.
Vezi şi DSP Alba verifică sursele de apă din zona Pianu, după ce o firmă a îngropat 22.000 de găini. Amendă de 106.000 de lei de la Mediu şi DSVSA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News