Connect with us
Publicitate

Economie

Ghid ANAF 2023-2024 pentru profesorii care dau meditații. Ce trebuie obligatoriu să facă pentru a nu fi luați la întrebări de FISC

Publicat

ANAF a pus la dispoziția profesorilor care dau meditații un ghid privind obligațiile fiscale. Acesta conține detalii și exemple de calcul privind declararea veniturilor din activitățile derulate.

Ghidul se adresează tuturor persoanelor fizice care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual.

Vezi integral AICI: Ghid_Meditatii Profesori_2023

Aceste venituri reprezintă venituri impozabile și, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în categoria venituri din activități independente.

Înregistrarea și autorizarea funcționării

Aceste persoane au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/20081.

Declarația unică – formular 112

De asemenea, au obligația depunerii Declarației unice – formular 112.

Dacă ncep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Vezi și Impozit de 70% pentru persoanele care au bani proveniți din surse neidentificabile

În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător

Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual:

  • fie pe baza normelor de venit
  • fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de impunere.

Exemplu de calcul

În exemplul oferit de ANAF, o persoană fizică își începe activitatea la data de 01.01.2023 și va desfășura această activitate, în București, în mod continuu, până la finele anului. În acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avută în vedere norma de venit de la locul de desfășurare a activității.

Norma anuală de venit, publicată pe portalul ANAF, pentru București, este în cuantum de 36.000 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind

  • 3.600 lei (36.000 lei x 10% = 3.600 lei).

Contribuabilul respectiv va datora și contribuția de asigurări sociale, respectiv contribuția de asigurări sociale de sănătate, întrucât norma anuală de venit este egală cu nivelul de 12 salarii minime brute pe țară.

Activități temporare

Dacă activitatea se desfășoară pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă activităţii se reduce proporţional, astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care s-a desfăşurat activitatea respectivă.

În cazul în care o persoană fizică desfășoară două sau mai multe activităţi care generează venituri din activităţi independente (activități de producție, comerț și prestări de servicii) venitul net din aceste activităţi se stabileşte prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi.

În situația în care persoana fizică desfășoară o activitate inclusă în nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit și o altă activitate independentă, venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Ajustarea normei anuale de venit

Persoana fizică poate ajusta norma anuală de venit prin completarea Declarației unice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizează prin aplicarea coeficienților de corecție publicați de către Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice asupra normelor anuale de venit.

Coeficienții de corecție sunt menționați în cuprinsul normelor anuale de venit ce sunt publicate pe portalul ANAF.

Contribuabilul care este și salariat, cu normă întreagă, beneficiază de reducerea normei de venit potrivit coeficienților de corecție, în cotă de 50%.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate