FESTIVAL DE ROMÂNIA 2014. ZIUA NAȚIONALĂ. De 1 Decembrie, la Alba Iulia e sărbătoare pentru toţi românii. Sunteţi invitaţi să vedeţi locurile în care s-au pus bazele României moderne, să vă reamintiţi momente unice de istorie vie, dar şi să petreceţi şi să vedeţi spectacole pentru toate vârstele şi aşteptările. Alba 24 vă prezintă în continuare programul complet al evenimentelor organizate de Ziua Naţională în Capitala Marii Uniri, dar şi informaţii utile cu locaţii pentru cazare, masă şi transport. Un ghid al vizitatorului care doreşte să descopere Cealaltă Capitală.
Trei zile de sărbătoare îi aşteaptă pe albaiulieni şi românii din toată ţara care vor să sărbătorească 1 Decembrie în Capitala Marii Uniri. De Ziua Naţională a României, autorităţile locale şi judeţene au pregătit un program “de suflet românesc”. De la ceremonialuri solemne de paradă militară, depunere de coroane, primirea soliilor din cetățile de scaun, Te Deum şi arborarea drapelului naţional, până la deschiderea Parcului de Iarnă, concerte de muzică populară, dar şi uşoară, cu artişti consacraţi – Andra, Delia, trupele Iris şi Zadar -, spectacol de lasere şi focuri de artificii, toate acestea dau prilejul românilor să sărbătorească aşa cum se cuvine ziua lor la Alba Iulia.
Majoritatea evenimentelor din program se desfăşoară pe Latura de Vest a Cetăţii din Alba Iulia.
Iarna, în orașul Marii Uniri, peisajul este unul feeric: albul zăpezii contrastează minunat cu zidurile Cetății Alba Carolina, îmbogățind atmosfera de sărbătoare. Sâmbătă, 29 noiembrie, de la ora 19.00, se deschide în Piața Cetății, Parcul Sărbătorilor de Iarnă, cu brad, Căsuţa lui Moş Crăciun şi standuri de la care se pot cumpăra produse alimentare de sezon, băuturi şi produse de artizanat. Vor fi aprinse oficial luminile de sărbătoare ce vor îmbrăca orașul și Cetatea până după Anul Nou. Tot sâmbătă seara, după ora 19.15, veţi putea vedea live un concert de colinde Jazzapella în Piaţa Cetăţii.
Peste 300 de copii şi profesori din toată ţara, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina vor fi Ambasadorii Unirii la Alba Iulia. De la ora 10.00, copiii fac parada portului popular pe traseul Bulevardul Transilvaniei – Parcul Unirii – Piaţa Cetăţii – Sala Unirii, iar apoi manifestarea continuă de la ora 11.00 cu primirea delegaţiilor de copiii din judeţele invitate, precum şi din Republica Moldova (Chişinău) şi Ucraina (Cetatea Albă) şi spectacol, de la ora 17.00, la Alba Mall.
De la ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii se deschide Salonul Internațional de Machete Statice.
Deschiderea oficială a manifestărilor de 1 Decembrie va fi marcată de oficialităţi prin arborarea Drapelului Național al României, în Piața Tricolorului, pe esplanada Catedralei Încoronării, de la ora 12.15.
De la ora 16.00, se dă startul seriei de concerte şi spectacole, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Iulia. Încep Ansamblurile folcorice şi continuă, de la ora 17.30, cu durată de circa 30 de minute fiecare, trupele The Puzzles, Ricardo Caria & D-Cent Band, Poarta 3, Day One, Zadar, iar, de la ora 20.15, Iris.
“Naţionala de rock a României va susţine pe 30 noiembrie un concert în orasul în care în 1918 s-a născut România. Iris va evolua pe scena amplasată în Cetatea Alba Carolina începand cu orele 20.15. Pe parcursul acestui concert, fanii legendarei trupe trebuie să ştie că se vor înregistra imagini ce vor face parte din videoclipul Imnului Oficial al Echipei naţionale de fotbal şi al suporterilor.
În acest scop se vor amplasa lângă scenă mai multe bannere şi se vor împărţi celor prezenţi peste 1000 de steaguri tricolore pentru coregrafie”, au transmis reprezentanţii trupei IRIS.
De la ora 20.00, sunt programate două evenimente: concert „Muzica popoarelor Europei. Diplomație pe note” la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia susţinut de Filarmonica de Stat a Republicii Moldova – un spectacol original ce-i va purta pe cei prezenţi prin zone și influențe culturale diferite, unite sub bagheta magică a muzicii şi Alba Carolina 300, pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, o avanpremieră a campaniei ce se va întinde pe tot parcursul anului viitor, pentru a marca aniversarea a 300 de ani de la momentul zero al existenței celei mai mari cetăți Vauban din sud-estul Europei. O construcție spectaculoasă a numărului 300, realizată din gulguţe de foc, va fi primul semn al campaniei ce marchează clipa în care a fost pusă piatra de temelie a Cetății.
Flaviu Cernescu, Dragonul de Transilvania, revine și el la Alba Iulia, pentru a marca acest moment special, printr-o demonstrație de echilibru nemaivazută: el va traversa pe o coarda suspendată întreaga latura de vest a cetății, ca o paralelă, un arc simbolic peste timp, între momentul în care se năștea Cetatea și ceea ce avem acum.
La Alba Iulia, sâmbătă şi duminică se desfăşoară Festivalul Naţional Studenţesc “Serbările Unirii”. Gala preşedinţilor ANOSR, spectacol şi concerte, toate acestea vor fi organizate în cadrul evenimentului iniţiat de Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. AICIprogramul.
De asemenea, duminică şi luni, cu ocazia manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Naţionale, în Alba Iulia vor fi şi RESTRICŢII de CIRCULAŢIE. Vezi AICIzonele vizate.
LUNI, 1 DECEMBRIE
În „ziua cea mare”, nu veţi avea timp de „respirat”, pentru că se găsesc evenimente la tot pasul. De dimineaţă sunt depunerile de coroane în Piaţa I.I.C Brătianu, Iuliu Maniu, Catedrala Încoronării şi statuia lui Mihai Viteazul – evenimente la care va participa şi preşedintele ales, Klaus Iohannis (doar de la ora 11.00). Urmează primirea soliilor din cetățile de scaun pe terasa Sălii Unirii şi parada militară, de la ora 12.30.
În cadrul paradei militare de Ziua Naţională a României, la Alba Iulia vor defila 860 de militari și 41 de echipamente, aparținând structurilor Ministerului Apărării Naționale, a Ministerului Administraţiei şi Internelor și a Serviciului Român de Informații. Şi președintele ales al românilor, Klaus Iohannis, va participa la evenimentul care se va desfășura începând cu ora 12.30, pe Bulevardul ”1 Decembrie 1918”, între Hotel Cetate și Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”.
Pe 1 Decembrie, de la 14.00, un adevărat maraton de folclor ne va aduce aminte că suntem români, de oriunde-am fi: Transilvania, Dobrogea, Banat, Oltenia sau Moldova. Fiecare regiune a țării va fi reprezentată folcloric de nume mari ale muzicii populare: Aneta Stan, Gheorghe Roșoga, Trăian Jurchelea, Nicolae Furdui Iancu împreună cu fiul sau, Tudor, Leontina Fărcaș și Muguri de Tezaur, Mirela Mănescu și mulți alții.
Ziua de 1 Decembrie va adauga la partea de culoare a Festivalului o defilare cu steaguri tricolore supradimensionate, la prânz, iar seara un spectacol impresionant de lasere și un spectaculos foc de artificii tricolore.
De la ora 18.00, veţii vedea că „Pe-al nostru steag e scris „Unire”, într-un eveniment cu lansare de lampioane pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.
De la ora 18.30, încep concertele, tot pe Latura de Vest, cu Alin Ignat, Delia (ora 19.00) şi Andra (ora 2o.15), intercalate de spectacolul cu lasere (ora 20.00).
1 Decembrie se încheie triumfal cu un spectacol de artificii, din seria „Emotion Romania”, oferit de „Pyro Events Team – Fireworks Design”. Inspirat din melodia trupei Voltaj, „De la capăt”, evenimentul ce începe la ora 21.15 se dorește un manifest dedicat capacității poporului român de a se mobiliza în momente de cumpănă, de a se reinventa, de a-și depăși limitele, de a-și oferi o nouă șansă și de a izbândi.
Cu mașina: Orașul este străbătut de DN1/E81 și se află la o distanță de 353 km de București, 98 km de Cluj, 71 km de Deva, 77 km de Sibiu și la 224 km de Arad. Puteţi ajunge la Alba Iulia pe DN1 dinspre Bucureşti şi Sibiu, dar şi pe autostrada A1, cu intrare dinspre Sibiu şi ieşire la Sebeş, de unde mai aveţi circa 15 kilometri, pe drumul naţional, până în oraş. Dinspre Deva, puteţi intra tot pe autostradă sau puteţi alege DN7, ambele cu ieşire spre Alba Iulia de la Sebeş. Dinspre Cluj, accesul se face pe DN1.
Unde vă parcaţi maşina?
În Alba Iulia nu sunt spaţii de parcare cu plată, acestea sunt gratuite. Având în vedere însă restricţiile de circulaţie şi aglomeraţia pe timpul manifestărilor, vă sfătuim să alegeţi locaţii amenajate, cum sunt cele din Şanţurile Cetăţii (zona terenurilor de tenis), cu intrare de pe Calea Moţilor (sensul de coborâre), în dreptul sediului Electrica (centru, aproape de intrările spre Cetate, strada Decebal), lângă sediul BRD (tot în centru, Piaţa Consiliului Europei, spre strada Nicolae Titulescu). Parcări mai sunt în zona Piaţa Iuliu Maniu, Piaţa Ion I.C. Brătianu – dar aici vor fi manifestări duminică în jurul amiezii şi luni dimineaţa, astfel că accesul este restricţionat. Şi în interiorul Cetăţii Alba Carolina sunt amenajate spaţii de parcare, însă zona coincide cu derularea evenimentelor şi veţi întâmpina aceeaşi problemă a accesului îngreunat. De asemenea, puteţi alege parcarea Alba Mall, unde puteţi şi intra să faceţi cumpărături sau să mâncaţi.
Cu trenul: De 1 decembrie, turiștii pot ajunge în Alba Iulia cu următoarele trenuri:
IR 472:București Nord (17:30) – Ploiești Vest (18:10) – Predeal (19:23) – Brașov (20:00) – Sighișoara (22:25) – Mediaș (23:18) – Blaj (00:22) – Alba Iulia (01:22) – Simeria (02:35) – Deva (02:51) – Arad (05:11) – Curtici (05:46)
IR 1844:Beclean pe Someș (21:15) – Dej Călători (21:47) – Cluj Napoca (22:58) – Războieni (00:27) – Aiud (00:48) – Teiuș (01:03) – Alba Iulia (01:38) – Vințu de Jos (01:56) – Șibot (02:29) – Simeria (03:12) – Deva (03:31) – Ilia (03:58) – Săvîrșin (04:31) – Radna (05:21) – Aradu Nou (06:07) – Timișoara Nord (07:05)
IR 1843:Timișoara Nord (21:24) – Aradu Nou (22:15) – Radna (22:56) – Săvîrșin (23:38) – Ilia (00:13) – Deva (00:38) – Simeria (00:49) – Șibot (01:29) – Vințu de Jos (01:59) – Alba Iulia (02:20) – Teiuș (03:02) – Aiud (03:15) – Războieni (03:35) – Cluj Napoca (04:49) – Apahida (05:17) – Dej Călători (06:22) – Beclean pe Someș (06:52)
IR 1823: București Nord (16:45) – Videle (17:30) – Roșiori Nord (18:13) – Caracal (19:03) – Craiova (19:52) – Filiași (20:25) – Cărbunești (21:13) – Târgu Jiu (21:42) – Valea Sadului (22:10) – Petroșani (22:59) – Subcetate (00:18) – Simeria (00:56) – Șibot (01:55) – Vințu de Jos (02:22) – Alba Iulia (02:42) – Teiuș (03:18) – Aiud (03:32) – Războieni (03:51) – Apahida (04:51) – Cluj Napoca (05:07)
IR 1765: Iași (15:15) – Pașcani (16:21) – Dolhasca (16:38) – Verești (16:56) – Suceava (17:13) – Gura Humorului Oraș (18:13) – Vama (18:36) – Câmpulung Est (18:56) – Câmpulung Moldovenesc (19:04) – Vatra Dornei (20:08) – Vatra Dornei Bai h (20:13) – Ilva Mică (21:43) – Salva (22:12) – Beclean pe Someș (22:37) – Dej Calători (23:08) – Cluj Napoca (00:14) – Războieni (01:37) – Aiud (01:57) – Teiuș (02:12) – Alba Iulia (02:45) – Vințu de Jos (03:00) – Șibot (03:26) – Simeria (04:15) – Deva (04:27) – Ilia (04:54) – Săvîrșin (05:27) – Radna (06:12) – Aradu Nou (07:06) – Timișoara Nord (08:08)
R- 2412: Teiuș (03:40) – Alba Iulia (04:21) – Vințu de Jos (04:42) – Miercurea Sibiu (05:53) – Săliște (06:31) – Sibiu (07:15)
IR 473: Curtici (00:06) – Arad (00:28) – Deva (02:54) – Simeria (03:05) – Alba Iulia (04:24) – Blaj (05:21) – Mediaș (06:23) – Sighisoara (07:18) – Brașov (09:34) – Predeal (10:13) – Ploiești Vest (11:27) – București Nord (12:10)
R- 2441: Târgu Mureș (03:25) – Tîrgu Mureș Sud (03:31) – Luduș (04:25) – Războieni (04:56) – Aiud (05:23) – Teiuș (05:38) – Alba Iulia (06:22) – Vințu de Jos (06:40) – Miercurea Sibiu (07:34) – Săliște (08:11) – Sibiu (08:59)
R- 2302: Simeria (05:25) – Șibot (06:12) – Vințu de Jos (06:37) – Alba Iulia (06:56) – Teiuș (07:46)
IR 1837: Iași (19:25) – Pașcani (20:31) – Dolhasca (20:48) – Verești (21:06) – Suceava (21:22) – Gura Humorului Oraș (22:20) – Vama (22:40) – Câmpulung Est (22:55) – Câmpulung Moldovenesc (23:02) – Vatra Dornei (00:05) – Vatra Dornei Băi h (00:10) – Ilva Mică (01:39) – Salva (02:13) – Beclean pe Someș (02:39) – Dej Călători (03:15) – Cluj Napoca (04:23) – Războieni (05:51) – Aiud (06:14) – Teiuș (06:29) – Alba Iulia (07:04) – Vințu de Jos (07:22) – Șibot (07:49) – Simeria (08:34) – Deva (08:56) – Ilia (09:21) – Margina (10:10) – Lugoj (11:06) – Buziaș (11:41) – Timișoara Nord (12:26)
IC 347: Curtici (04:20) – Arad (04:42) – Deva (06:56) – Simeria (07:07) – Alba Iulia (08:24) – Blaj (09:19) – Mediaș (10:20) – Sighișoara (11:13) – Brașov (13:43) – Predeal (14:56) – Ploiești Vest (16:13) – București Nord (17:08)
R- 2301: Teiuș (08:00) – Alba Iulia (08:43) – Vințu de Jos (09:01) – Șibot (09:32) – Simeria (10:24) – Deva (10:38)
R- 2026: Cluj Napoca (06:25) – Apahida (06:40) – Războieni (08:01) – Aiud (08:22) – Teiuș (08:37) – Alba Iulia (09:18) – Vințu de Jos (09:35) – Șibot (10:04) – Simeria (10:56) – Subcetate (11:57) – Petroșani (13:20) – Valea Sadului (14:12) – Târgu Jiu (14:35)
R- 2311: Teiuș (12:36) – Alba Iulia (13:14)
IR 1820: Timișoara Nord (07:57) – Buziaș (08:40) – Lugoj (09:29) – Ilia (11:19) – Deva (11:43) – Simeria (11:54) – Șibot (12:38) – Vințu de Jos (13:01) – Alba Iulia (13:17) – Teiuș (13:49) – Aiud (14:00) – Războieni (14:18) – Luduș (14:44) – Târgu Mureș (15:26)
R- 2306: Simeria (12:07) – Șibot (12:53) – Vințu de Jos (13:17) – Alba Iulia (13:34) – Teiuș (14:15)
R- 2343: Teiuș (15:05) – Alba Iulia (15:50) – Vințu de Jos (16:11) – Șibot (16:37) – Simeria (17:30) – Deva (17:45) – Ilia (18:25) – Săvârșin (19:15)
R- 2312: Simeria (16:15) – Șibot (17:02) – Vințu de Jos (17:28) – Alba Iulia (17:49) – Teiuș (18:32)
R- 2443: Sibiu (15:51) – Săliște (16:31) – Miercurea Sibiu (17:09) – Vințu de Jos (18:09) – Alba Iulia (18:37) – Teiuș (19:15) – Aiud (19:27) – Războieni (19:50) – Luduș (20:45) – Târgu Mureș Sud (21:33) – Târgu Mureș (21:43)
IR 1766: Timișoara Nord (13:40) – Aradu Nou (14:29) – Radna (15:23) – Săvârșin (16:07) – Ilia (16:43) – Deva (17:09) – Simeria (17:21) – Șibot (18:17) – Vințu de Jos (18:39) – Alba Iulia (18:55) – Teiuș (19:32) – Aiud (19:46) – Războieni (20:06) – Cluj Napoca (21:21) – Dej Călători (22:54) – Beclean pe Someș (23:23) – Salva (23:47) – Ilva Mică (00:21) – Vatra Dornei Bai h (01:50) – Vatra Dornei (01:59) – Câmpulung Moldovenesc (02:58) – Câmpulung Est (03:07) – Vama (03:22) – Gura Humorului Oraș (03:43) – Suceava (04:32) – Verești (04:56) – Dolhasca (05:15) – Pașcani (05:34) – Iași (06:42)
IR 1819: Târgu Mureș (17:33) – Luduș (18:17) – Războieni (18:46) – Aiud (19:03) – Teiuș (19:18) – Alba Iulia (19:48) – Vințu de Jos (20:03) – Șibot (20:24) – Simeria (20:59) – Deva (21:09) – Ilia (21:34) – Lugoj (23:08) – Buziaș (23:41) – Timișoara Nord (00:25)
R- 2307: Teiuș (19:36) – Alba Iulia (20:16) – Vințu de Jos (20:34) – Sibot (21:01) – Simeria (21:50)
IC 346: București Nord (13:00) – Ploiești Vest (13:40) – Predeal (14:50) – Brașov (15:28) – Sighișoara (17:55) – Mediaș (18:57) – Blaj (20:16) – Alba Iulia (21:28) – Simeria (22:50) – Deva (23:00) – Arad (01:02) – Curtici (01:24)
R- 2415: Sibiu (19:40) – Săliște (20:25) – Miercurea Sibiu (21:02) – Vințu de Jos (21:58) – Alba Iulia (22:34) – Teiuș (23:19)
IR 1838: Timișoara Nord (17:38) – Buziaș (18:21) – Lugoj (18:55) – Margina (19:52) – Ilia (20:40) – Deva (21:05) – Simeria (21:17) – Sibot (22:12) – Vințu de Jos (22:35) – Alba Iulia (22:51) – Teiuș (23:26) – Aiud (23:38) – Războieni (23:57) – Cluj Napoca (01:11) – Dej Călători (02:41) – Beclean pe Someș (03:09) – Salva (03:32) – Ilva Mică (04:07) – Floreni (05:22) – Vatra Dornei Băi h (05:37) – Vatra Dornei (05:46) – Câmpulung Moldovenesc (06:44) – Câmpulung Est (06:53) – Vama (07:07) – Gura Humorului Oraș (07:28) – Suceava (08:16) – Verești (08:40) – Dolhasca (08:59) – Pașcani (09:19) – Iași (10:30).
TRANSPORT ÎN ORAŞ
Odată ajunşi în oraş, fie cu maşina personală, fie cu trenul sau alte mijloace de transport, ca să mergeţi în diferite zone din oraş, puteţi alege cu încredere autobuzele STP. Sunt moderne, curate, încălzite, au internet wireless şi ajung în staţii „aproape la secundă”.
Alba Iulia deține unul dintre cele mai perfomante sisteme de transport public din România, cu aproape 100 de autobuze moderne, confortabile, cu impact redus asupra mediului, dotate cu aer condiţionat şi sisteme de încălzire suplimentară. Mijloacele de transport STP sunt dotate cu GPS, ceea ce permite respectarea exactă a graficelor de circulaţie şi reducerea timpilor de aşteptare în staţii. Alte servicii: anunțare vocală (prin sistemul voice – box) și vizuală (prin panouri de afișaj) în stații și autobuze, valabilitatea biletului extinsă la o oră, posibilitatea achitării biletului prin SMS, ticketing electronic, internet wireless în autobuze. De asemenea, mijloacele de transport sunt dotate cu camere video, pentru supravegherea uşilor şi a siguranţei călătorilor, dar şi sisteme speciale de acces pentru persoanele cu dizabilităţi motrice. Traseele acoperă zona oraşului în totalitate.
Alte variante de transport în oraş sunt taxi-urile. Majoritatea companiilor au maşini noi şi confortabile, cu tarife până la 2,2 lei pe kilometru: Florea Taxi 0258.945, Exclusiv Taxi 0258.941, Taxi Confort 0358.881129, 0724 044244, 0744 571531, Nova Taxi 0258.942, Unic Taxi 0258.949, City Taxi 0258.948.
MASĂ, CAZARE şi DISTRACŢIE în ORAŞ
În pauzele dintre evenimentele organizate în weekend-ul prelungit de 1 Decembrie, dacă doriţi să beţi o cafea, un ceai, un suc sau chiar să luaţi masa, vă recomandăm localurile din oraş, care au oferte pentru toate gusturile şi aşteptările. De asemenea, dacă nu aţi reuşit să acoperiţi toate obiectivele de vizitat, vă invităm să alegeţi una dintre pensiunile sau unul dintre hotelurile din Alba Iulia, cu preţuri în funcţie de categoria de confort.
În continuare, câteva exemple:
Unde se poate lua masa în Alba Iulia?
În complexul Alba Mall (Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu 50A, artera de ieşire spre Cluj), găsiţi mâncare pentru toate gusturile şi buzunarele. De la fast food, pizza, paste, salate, până la supe, ciorbe sau preparate sofisticate şi deserturi, le găsiţi la etajul complexului comercial, unde este sectorul „food”. Dacă ajungeţi sâmbătă, prindeţi şi reduceri la cumpărături.
Adresa: Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 105-107, (parterul blocurilor M), cartierul Cetate, Alba Iulia
Observaţii: Din ce ne-au povestit clienţii acestui local, mâncarea este foarte bună, iar preţurile sunt acceptabile; deserturile sunt delicioase şi cocktailurile de recomandat. AICI, detalii.
Restaurant Pub 13
Bucătărie: Internatională, Pizza și Paste
Adresa: Strada Aleea Sf. Capistrano, Nr. 1 – Cetatea Alba Carolina (lângă Poarta a III-a Cetăţii, spre terenurile de tenis), Alba Iulia
Observaţii: tot din aceleaşi surse, mâncarea este gustoasă şi meniul diversificat, iar ambianţa deosebită, cu decoraţiuni medievale; însă unii clienţi spun că au aşteptat mult până au fost serviţi cu ce au comandat (depinde cât de aglomerat e localul), iar preţurile sunt peste medie. AICI, cum arată localul.
Antik
Bucătărie: pizza, paste, fast food
Adresa: Piața Iuliu Maniu, Nr. 22, centru, Alba Iulia, (Antik Cafe) sau Alba Mall (4 standuri Antik Pizza şi salate, Antik Paste şi kebab, Antik Food, Antik Gelateria – îngheţată)
Observaţii: Pizza Antik este cunoscută şi preferată în Alba Iulia, la fel salatele, iar, albaiulienii „merg la sigur” la standurile de fast food, paste şi gelaterie: de fiecare dată primesc preparate gustoase, special făcute pentru ei şi revin pentru cel puţin încă o porţie. De asemenea, cafeaua de la Antik Cafe e un punct de atracţie la localul din centru. Preţurile sunt medii. AICI, detalii.
Carpaccio
Bucătărie: internațională
Adresa: Piaţa Iuliu Maniu Nr. 2, centru, Alba Iulia
Observaţii: meniu pentru toate gusturile, mâncare bună şi preţuri ok; servirea e în timp rezonabil; produsele sunt de calitate, preţurile medii. AICI, detalii „din bucătărie”.
Preciosa
Bucătărie: internațională
Adresa: Strada Lucian Blaga, Nr. 10, zona centru, Alba Iulia
Observaţii: restaurantul are ofertă pentru toate preferinţele, însă nu şi pentru toate buzunarele; mâncarea este gustoasă şi este preferată de mulţi albaiulieni; timpul de aşteptare pentru servire este mediu, iar ambianţa plăcută. AICI, detalii.
Trattoria da Roberta
Bucătărie: italiană
Adresa: Strada Tudor Vladimirescu, Bloc B4 (lângă sediul BCR), Alba Iulia
Observaţii: localul are clienţi fideli, care consumă în special preparate cu specific italian, însă meniul este bogat, iar preţurile acceptabile; timpul de aşteptare pentru servire este mediu.
Brothers
Bucătărie: internațională
Adresa: Strada Frederik Mistral, Nr. 3, Alba Iulia, zona centru
Observaţii: local deschis recent, dar care are recomandări bune de la clienţi, şi pentru preparate, şi pentru cafea şi ceaiuri; ambianţă plăcute, preţuri medii şi timp de aşteptare pentru servire, rezonabil
Erol
Bucătărie: Pizza și Paste
Adresa: Bulevardul Transilvaniei (cartierul Cetate), Alba Iulia
Observaţii: preparate gustoase, timp de aşteptare mediu, preţuri acceptabile
Alte localuri unde puteţi lua masa în Alba Iulia, în condiţii recomandate de clienţi:
La Maison de Caroline (bucătărie internațională, adresa: Strada Rubin Patiția, Nr. 13, Alba Iulia), Habitat (bucătărie internațională, adresa: strada Sf. Eugeniu, Alba Iulia; DalBaffo (bucătărie italiană; adresa: Strada Calea Moților, Nr. 3G, Alba Iulia), Gothic (bucătărie românească; adresă: Șanțurile Cetății Alba Carolina, Alba Iulia), Restaurantul Chinezesc (Alba Iulia, strada Morii nr. 5)
Sunt doar câteva exemple, însă seria localurilor – restaurante, cafenele, bistro-uri, pub-uri – cuprinde o ofertă variată, atât în zona centrală a oraşului, cât şi în Cetate, dar şi în zonele adiacente. Aşteptăm recomandările şi opiniile Dvs. Puteţi adăuga comentarii la acest articol.
De vineri şi până luni, în Club Stage din Alba Iulia se petrece româneşte. Amatorii de distracţie au parte de show-uri unul şi unul, Paraziţii, U nights, Lidia Buble şi petrecerea de 1 Decembrie.
De la hoteluri de trei şi patru stele, la pensiuni cochete şi cu atmosferă intimă, aveţi mai multe opţiuni să vă petreceţi un sejur de cel puţin două zile la Alba Iulia. În funcţie de categoria de confort, pretenţii şi amenajări, preţurile sunt de la „acceptabile”, la „piperate”.
Hotel Parc (****)
Prețuri: 300 – 420 lei
Adresa: Strada Primăverii, Nr. 4, Alba Iulia, 510110, România
Hotel Medieval (*****)
Prețuri: 70 – 150 euro
Adresa: Strada Militari, Nr. 13, Alba Iulia, 510009, România
Hotel Cetate (**)
Prețuri: 32 – 65 euro
Adresa: Strada Unirii, Nr. 3, Alba Iulia, România
Hotel Hermes (***)
Prețuri: 185 – 230 lei
Adresa: Strada Toporaşilor, Nr. 20, Alba Iulia, România
Hotel Mercur (***)
Prețuri: 160 – 240 lei
Adresa: DN1 , km 387, Alba, România
Hotel La Maison de Caroline (****)
Prețuri: 210 – 276 lei
Adresa: Strada Primăverii, Nr. 11, Alba Iulia, 501010, România
Hotel Astoria (***)
Prețuri: 159 – 199 lei
Adresa: DN1, km 387 – iesirea din Alba Iulia spre Cluj-Napoca, Alba Iulia, 510127, România
Hotel Rustiq (***)
Prețuri: 78 – 138 lei
Adresa: Strada Blajului, Nr. 219, Sântimbru, județul Alba, România
Hotel Mariss (***)
Prețuri: 130 – 170 lei
Adresa: Strada Viilor, Nr. 39, Alba Iulia, România
Vila Preciosa (****)
Prețuri: 150 – 250 lei
Adresa: Strada Lucian Blaga, Nr. 10, Alba Iulia, România
Vila Steaua Nordului (****)
Prețuri: 149 – 219 lei
Adresa: Bulevardul Republicii, 5A, Alba Iulia 510174, România
Vila Elisabeta (***)
Prețuri: 199 – 309 lei
Adresa: Strada Calea Moților, nR. 158, Alba Iulia, România
Vila Duțu (***)
Prețuri: 170 – 220 lei
Adresa: Strada Calea Moților, Nr. 160, Alba Iulia, România
Pensiunea MaryLou (****)
Prețuri: 180 – 220 lei
Adresa: Strada Lalelelor, Nr. 18, Alba Iulia, 510217, România
Pensiunea Terra (***)
Prețuri: 130 – 160 lei
Adresa: Bulevardul Republicii, Nr. 5B, Alba Iulia, România
Pensiunea Casa Traiana (***)
Prețuri: 124 lei
Adresa: Strada Arieșului, Nr. 49A, Alba Iulia, 510178, România
Pensiunea Apulum (****)
Prețuri: 172- 265
Adresa: Strada Lalelelor, Nr. 37, Alba Iulia, 510041, România
Pensiunea Neptun (***)
Prețuri: 84 – 124 lei
Adresa: Strada Iașilor, Nr. 95, Alba Iulia, România
Pensiunea Select(***)
Prețuri: 124 – 252 lei
Adresa: Strada Biruinței, Nr. 72, cartier Oarda de Jos, Alba Iulia, 510003, România
Pensiunea Perla Mureșului (***)
Prețuri: 155 lei
Adresa: Strada Biruinței, Nr. 6, cartier Oarda de Jos, Alba Iulia, 510034, România
Pensiunea Drumul Dragostei (***)
Prețuri: 110 – 130 lei
Adresa: Strada Prieteniei, Nr. 2, Vințu de Jos, Alba, România
Pensiunea MA (***)
Prețuri: 140 – 280 lei
Adresa: Strada Arieșului, Nr. 51, Alba Iulia, România.
Pensiunea ARA (***)
Prețuri: 95 – 110 lei
Adresa: Strada Dragasani, Nr. 15D, Alba Iulia – Cartier Micesti, România.
„Unde vă parcaţi maşina?
În Alba Iulia nu sunt spaţii de parcare cu plată, acestea sunt gratuite.” – O MINCIUNA!
IN ZONA CARTIERULUI CETATE LOCURILE DE PARCARE SUNT „REZERVATE” DE CATRE LOCATARI CARE PLATESC O TAXA ANUALA PRIMARIEI SI ASTFEL AU DREPTUL EXCLUSIV DE A PARCA PE ACEL LOC. DACA LOCUL E OCUPAT DE CATRE ALTA MASINA, POT CONTACTA POLITIA LOCALA CARE VA AVEA OBLIGATIA SA VA LIPEASCA O AMENDA-STICKER PE PARBRIZ. ASA CA AVIZ TURISTILOR!!!
bono
sâmbătă, 29.11.2014 at 08:33
„Unde vă parcaţi maşina?
În Alba Iulia nu sunt spaţii de parcare cu plată, acestea sunt gratuite.” – O MINCIUNA!
IN ZONA CARTIERULUI CETATE LOCURILE DE PARCARE SUNT „REZERVATE” DE CATRE LOCATARI CARE PLATESC O TAXA ANUALA PRIMARIEI SI ASTFEL AU DREPTUL EXCLUSIV DE A PARCA PE ACEL LOC. DACA LOCUL E OCUPAT DE CATRE ALTA MASINA, POT CONTACTA POLITIA LOCALA CARE VA AVEA OBLIGATIA SA VA LIPEASCA O AMENDA-STICKER PE PARBRIZ. ASA CA AVIZ TURISTILOR!!!
jojo
sâmbătă, 29.11.2014 at 22:13
Doar asa mai deconteaza primaria din cheltuieli
jojo
sâmbătă, 29.11.2014 at 22:12
Felicitari Alba 24, nu am mai vazut un program asa de detaliat pana acum
aveti o bulina rosie mare
Sarbatori fericite !!!!!!!!!!!!!!!!