Economie
Guvernul analizează tăierea subvențiilor la energie electrică. Cine ar mai putea beneficia de prețurile plafonate
O mare parte dintre români ar putea plăti facturi mai mari la energie începând din această toamnă. Guvernul intenționează să ia măsuri prin care să modifice modul de acordare a subvențiilor pentru pragurile de consum pentru populație. Astfel, se analizează impactul reducerii sau chiar eliminării compensării prețurilor la energie și gaze.
Comisia Europeană a cerut diminuarea subvențiilor acordate populației pentru că se cheltuie prea mulți bani cu acestea.
Doar cei cu venituri mici ar putea beneficia de subvenția la energie
Un scenariu analizat este acela în care să beneficieze de această compensare doar cei cu venituri mici, să existe un prag de venit până la care să se acorde compensarea.
După primele şase luni ale acestui an, cheltuielile cu subvenţiile au totalizat 8,95 miliarde de lei, în principal, această sumă reprezentând subvenţii pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum şi pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale al consumatorilor noncasnici (2,51 miliarde de lei), care reprezintă 28,05% din total subvenţii, potrivit datelor publicate în iulie de Ministerul Finanţelor.
În paralel se desfășoară discuții între Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și Ministerul Energiei în legătură cu această propunere, transmite Antena 3
Cele trei praguri de consum aplicate în prezent
În acest moment, nu există o condiționare de venit pentru a beneficia de această compensare, ci sunt doar cele 3 praguri de consum. Astfel, acum prețul este de 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh, de 0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 100 şi 255 kWh şi de 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh.
Pe de altă parte, stocurile de gaz din țara noastră sunt la peste 80%, o cantitate mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să existe o nouă criză a prețului la gaze.
Guvernul, obligat să aplice măsurile fiscale în septembrie
Amintim că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că măsurile fiscale ar trebui adoptate în luna septembrie. El a subliniat că ar trebui ca prima preocupare să fie evitarea unei eventuale suspendări a fondurilor europene.
Marcel Boloș a adus în discuție și măsurile din sectorul bugetar. Ministrul a spus că este nevoie de descentralizare și regionalizare în ceea ce privește serviciile publice.
„Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite.
Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât, care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a precizat ministrul Finanţelor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News