Eveniment
Guvernul liberal, la votul de învestitură în Parlament. Vom avea un nou Executiv sau se deschide calea pentru ALEGERI ANTICIPATE
Parlamentarii se întrunesc, luni, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puțin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susține că le are. Ședința reunită a Parlamentului va începe la ora 14,00.
Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului, informează Agerpres.
Există şi posibilitatea ca şedinţa reunită în care trebuie să se dea votul pentru noul Executiv să fie suspendată din lipsă de cvorum. PSD şi Pro România au anunțat deja că nu vor fi prezenţi în sala de plen reunit.
În aceste condiţii, Ludovic Orban nu va fi învestit, iar Guvernul Dăncilă rămâne interimar la Palatul Victoria, întreaga procedură urmând a se relua, cel mai probabil după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Marți și miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniștrilor desemnați pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniștri propuși, trei dintre ei, respectiv Florin Cîțu, propus la Finanțe, Ion Ștefan, propunerea pentru Dezvoltare și Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.
Orban are nevoie de 233 de voturi şi spune să se bazează pe 236 de parlamentari
Pentru ca Guvernul să treacă în Parlament este nevoie de 233 de voturi, majoritate absolută, la fel ca şi în cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură.
Dacă la moţiunea de cenzură PNL a reuşit să strângă o majoritate de conjunctură, de 238 de voturi, de data aceasta, pentru învestitura Guvernului Orban, planurile liberalilor au fost date peste cap de refuzul lui Victor Ponta de a da votul pentru noul Guvern.
Duminică seara, premierul desemnat, Ludovic Orban, se declara optimist şi preciza a că guvernul său ar putea obține, în Parlament, între 237 și 243 de voturi.
Aritmetica parlamentară arată astfel, în prezent:
- PNL – 96 parlamentari (69 deputați şi 27 senatori)
- USR – 40 parlamentari (27 deputați şi 13 senatori)
- UDMR – 30 parlamentari (21 deputați şi 9 senatori)
- PMP – 18 parlamentari (13 deputați şi 5 senatori
- ALDE – 24 parlamentari (15 deputați şi 9 senatori)
- Minoritățile naționale – 17 deputați
Atât USR cât şi minorităţile vor avea câte un parlamentar absent, din motive de sănătate. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a anunţat, la rândul lui, că va avea un coleg absent, la vot.
Astfel, Orban se bazează pe 222 de voturi, cu 11 mai puţin decât este necesar pentru votul de învestitură.
Negocierile se duc, potrivit premierului desemnat, cu parlamentari din PSD, Pro România, dar și cu independenții.
„Cu siguranță vor fi voturi și de la parlamentarii care astăzi sunt în PSD și vor fi voturi, probabil, și de la parlamentari Pro România care nu vor agrea această poziție de obstrucție pe a abordat-o domnul Ponta și care e aproape să fie aceeași cu poziția PSD”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.
Dăncilă, mesaj către trădătorii din PSD: ”Cum vor merge la vot, a doua zi să meargă în partidul foarfecă”
Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a fost întrebată de jurnalişti, săptămâna aceasta, ce crede că se va întâmpla luni, când ar trebui să fie votat noul guvern.
Dăncilă a spus că „în mod normal trebuie să nu existe cvorum”.
Candidatul PSD la prezidenţiale a admis că vor fi trădători din PSD, şi le-a transmis un mesaj dur.
„Nu vom fi prezenţi în sală. Parlamentarii nu vor fi în sală (cei ai PSD – n.r.). Bineînţeles că sunt şi trădători, şi am văzut, dar cum vor merge la vot, a doua zi să meargă în partidul ‘foarfecă’ şi să nu mai fie alături de social-democraţi, pentru că este clar că nu au niciun ataşament pentru acest partid”, a spus preşedintele PSD.
Surse: Agerpres, Libertatea.ro, stiripesurse.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News