Economie
Guvernul vrea să înființeze Poliția Prețurilor. Amenzi uriașe pentru agenții economici care practică prețuri nejustificat de mari
Printr-o nouă Ordonanță de Urgență, Guvernul vrea să înființeze ”Poliția Prețurilor”. Aceasta va urmări și va aplica amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri nejustificat de mari și reducerea producției, a vânzărilor sau acumularea de mărfuri.
Țara noastră s-a confruntat cu astfel de situații în acest an, când prețurile la carburanți au ajuns și la 11 lei în anumite stații de alimentare. O situație asemănătoare a fost și la începutul stării de urgență în urmă cu doi ani, când prețurile la anumite produse au crescut și de câteva zeci de ori.
”Legea anti-speculă”: Amenzi uriașe pentru cei care practică prețuri ”nejustificat de mari”
Potrivit proiectului Poliţia Prețurilor va putea da amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri „nejustificat de mari”, reducerea producției sau vânzărilor ori acumularea de mărfuri.
Potrivit antena3.ro, două particularități sunt foarte importante din noua Ordonanță de Urgență, cu mențiunea că își vor face simțite efectele în starea de urgență sau stare de alertă.
Astfel, noul proiect de lege este gândit de Consiliul Concurenței și reincriminează specula, dar prevederile acestuia se vor aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege și doar produselor și serviciilor pe care ANAF le va include pe lista de produse și servicii cu risc speculativ.
- se interzice ” practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri înscopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru un preț crescut în mod artificial”.
- ANPC poate aplica celor care încalcă legea amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri.
Situațiile de concurență neloială sunt extinse, iar amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a persoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.
Legea anti-speculă ajunge săptămâna aceasta pe masa premierului Ciucă
Potrivit Guvernului, proiectul de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncționalități evidente ale pieței, în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză.
În ceea ce privește activitatea de sancționare, Ordonanța acordă puteri sporite Consiliului Concurenței pe marginea investigării și sancționării cazurilor de concurență neloială, speculă și constituirea de stocuri.
Ca referință, aceasta din urmă se referă la faptul că un comerciant obține informații legate de penuria unui produs, precum ulei de gătit sau hârtie igienică și își face stocuri masive, ajungând în final în situația privilegiată de a stabili prețuri umflate.
În privința produselor care vor face subiectul unor astfel de investigații, ANAF le va stabili. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și eventual sancționarea celor care comercializează aceste produse în moduri definite ca ilegale prin acest OUG.
Președintele Consiliul Concurenței, presat de premier să grăbescă avizarea ”legii anti-speculă”
Bogdan Chiriţoiu a afirmat, despre pachetul de măsuri anti-speculă, că proiectul de ordonanţă prezentat în primă lectură a fost a realizat de Consiliul Concurenţei şi Ministerul Economiei, apoi avizat de ministerul de Finanţe şi ministerele Agriculturii şi Justiţiei.
El a precizat că faţă de varianta prezentată au fost incluse observaţiile ministerelor avizatoare. „În momentul de faţă, faţă de varianta prezentată în Guvern, au fost încorporate punctele de vedere transmise de ministerele avizatoare şi avem un text final care este pe circuitul de avizare.
Urmează, după ministere – unde, repet, deja s-au încorporat punctele dânşilor de vedere -, să meargă la Comitetul Economic şi Social şi apoi poate să fie adoptat formal, complet, de către Guvern.
În paralel, s-a desfăşurat şi se desfăşoară încă procesul de consultare cu mediul de afaceri. Am avut mai multe întâlniri şi, în continuare, analizăm ceea ce ne-au transmis dânşii”, a transmis Bogdan Chiriţoiu.
Ulterior, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut preşedintelui Consiliului Concurenţei ca săptămâna viitoare să existe pe ordinea de zi această Ordonanţă de Urgenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
SsS
luni, 13.06.2022 at 11:34
Doar masuri „de dreapta” ia PNLSD-ul…..vorba aia, sa fim capitalisti, dar statul sa controleze toate preturile, ca-n comunism !!!
Gelu Stoian
luni, 13.06.2022 at 12:07
Musiu ” Guvernul ” cu premierul General Nicolae MA-ciuca= Guvernul USL DOI, NU ” Vrea sa infiinteze ” SI Politia Ministrilor SAI, SAU Prosti ” facuri gramada ” ( Ex. : ministrul Invatamantului, ” Mister Campeanu ) , Sau MINCINOSI, Plus PROSTI ( Ministrul Muncii, Marius BUDA-i ) sau ” las’ ca se poate si asa ( Minsitrul Transporturilor , ” Genialul GRINDA-eanu ), sau ” Daca nu faceti cum vreau eu … „= MinisTRUTUL Sanatatii,Fiu de ex.SECURIST Care a Ucis si Torturat cu LABELE lui PLINE de SANGE taranii ce se OPUNEAU Colectivizarii FORTATE, individul Rafila Junior ???????????????????????????????? SINGURUL Ministru, mai de Doamne AJUTA, Este Ministrul de EXTERNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dany
luni, 13.06.2022 at 12:20
Nu e prost ala de cere … ci ala care dă
pilu
luni, 13.06.2022 at 12:33
Care poliţie mă ? Azi mâine avem şapte poliţii, cam câte servicii secrete avem ! Pe lângă asta, ăştia deabia aşteaptă numirile pe funcţii să meargă la colectat şpăgi. Că acolo vor fi doar proşti de partid. Guvern de hăbăuci.