Connect with us
Advertisement

Eveniment

UPDATE HARTĂ: LISTA țărilor europene care au impus restricții pentru cetățenii români. În ce condiții se poate intra

Publicat

Tot mai multe state interzic accesul cetățenilor români sau le condiționează intrarea pe teritoriile lor, din cauza înrăutățirii situației infectărilor cu coronavirus în România. Sunt 20 de state care au introdus restricții, iar 14 dintre acestea sunt țări membre ale Uniunii Europene. 

Restricțiile impuse de aceste țări nu sunt unitare, fiecare având specificul propriu.

Vezi și  Lista țărilor/zonelor/teritoriilor din zona galbena

UPDATE, 12 iunie: Numărul statelor din Europa care interzic accesul românilor sau impun restricții la intrarea pe teritoriul a ajuns la 20.

Acestea sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

UPDATE: Ungaria – începând de miercuri, 15 iulie, toți cei care vin din România (români sau maghiari) sunt plasați în carantină la intrarea în Ungaria, chiar dacă nu sunt infectați, cu excepția situației în care doar tranzitează țara.

 

AICI poate fi consultată lista pusă la dispoziție de MAE cu toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Statele care impun restricții de călătorie românilor

Austria

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile austriece au emis, la data de 10 iulie, ordonanța prin care au fost actualizate condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Austria. În acest context, MAE face următoarele precizări: accesul persoanelor provenind din România cu destinația Republica Austria este posibil numai dacă acestea deţin un test biologic molecular SARS-COV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile de la data emiterii, tradus în limba germană sau engleză. Pentru persoanele care nu dețin un astfel de test se aplică măsura autoizolării pentru o perioadă de 14 zile la domiciliu sau într-o unitate de cazare, pentru care trebuie prezentată dovada rezervării. În situația în care persoanele călătorind din Romania nu pot prezenta la intrarea în Austria un test Covid-19 şi dovada cazării, le va fi interzisă intrarea pe teritoriul austriac.

Dacă pe perioada celor 14 zile de autoizolare este efectuat un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, măsura autoizolării se suspendă.

Prevederile ordonanței nu se aplică în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre alte destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Danemarca

Danemarca permite intrarea pe teritoriul său românilor cu condiția ca aceștia să dovedească faptul că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare, care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată.

Estonia

Cetățenii români care intră în Estonia sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile.

Finlanda

Este obligatorie intrarea în carantină timp de 14 zile a tuturor cetățenilor care intră pe teritoriul Finlandei, statul asigurând transportul cetățenilor finlandezi repatriați până la locul de domiciliu pentru a intra în carantină.

Este permisă intrarea în Finlanda a persoanelor care au permis de rezidență în Finlanda, precum și a rezidenților într-un alt stat UE și a persoanelor care se deplasează pentru activități lucrative absolut necesare (vezi aici în ce condiții).

Grecia

UPDATE: Noi reguli pentru turiștii români care merg în vacanță în Grecia. Formularele pentru deplasarea terestră, suspendate până marți

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile elene vineri, 10 iulie, începând cu data de 14 iulie, ora 06.00, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, sunt obligați să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

De asemenea, MAE subliniază că obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerilor (PLF/Passenger Locator Form) rămâne în vigoare, iar acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetățenilor români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior deplasării, și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit. MAE reamintește că nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda (la toate aeroporturile și porturile) trebuie să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile. Pasagerii sunt rugați să completeze un formular de localizare, care le va fi distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc. Excepție de la aceste prevederi fac cetățenii din Irlanda de Nord care intră în Irlanda folosind granița terestră, precum și furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim. Măsura este în vigoare până la 20 iulie, când va fi reevaluată.

Letonia

Obligația de a se auto-izola o perioadă de 14 zile dupa sosirea în Letonia se impune pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Marea Britanie, România, Bulgaria, Cehia, Monaco și Portugalia.

Lituania

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Guvernul lituanian a hotărât ca, începând din data de 13 iulie 2020, să interzică accesul pe teritoriul Lituaniei pentru rezidenții din România. Aceste măsuri fac obiectul unei reevaluări săptămânale bazate pe evoluția situației epidemiologice din România.

Sunt exceptate de la această măsură persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Lituania pentru întoarcerea în țara de reședință, precum și alte categorii specifice de persoane, potrivit informațiilor disponibile pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania – https://urm.lt/default/en/important-covid19.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Vilnius +370 (5) 2310552. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice +370 68573238.

Malta

România nu este inclusă în lista țărilor considerate ca destinații sigure. Interdicție totală pentru cetățenii români de a intra pe teritoriul Maltei. Măsura este valabilă până pe 15 iulie.

Marea Britanie

Toți românii care intră pe teritoriul Marii Britanii începând cu 10 iulie sunt obligați să se auto-izoleze timp de 14 zile, încălcarea dispoziției fiind pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline. Înainte de a călători, românii vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online care va deveni disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control. De asemenea, va fi necesară descărcarea aplicației NHS de urmărire a contactelor, care va deveni disponibilă pe aceeași pagină web.

Olanda

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu informațiile oficiale comunicate de către autoritățile olandeze Ambasadei României la Haga, începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le este recomandată ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

De asemenea, MAE precizează că, potrivit Ministerului olandez al Sănătății, Bunăstării și Sportului, toți pasagerii cu vârsta peste 13 ani care pleacă, sosesc sau tranzitează aeroporturile din Regatul Țărilor de Jos, indiferent de țara din care sau spre care călătoresc, au obligația de a completa o declarație de sănătate pe propria răspundere. Personalul din cadrul aeroportului va efectua verificări aleatorii ale pasagerilor, solicitând prezentarea declarației completate și semnate.

Informații cu privire la noua măsură, precum și declarația menționată anterior sunt disponibile la următoarele linkuri:

https://www.government.nl/documents/publications/2020/07/07/information-for-passengers-flying-to-and-from-the-etherlands și https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-roemenie

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Haga  + 31 70 354 15 80; + 31 70 322 86 12  și + 31 70 331 99 80, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice + 31 651 596 107.

Slovacia

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

Slovenia

Pentru cetățenii proveniți din țări care nu sunt listate pe portalul Institutului Național de Sănătate Publică – România NU se află pe această listă – (aici: https://www.nijz.si/en/list-countries-crossing-national-borders-without-restrictions ) se aplică măsura carantinării sau izolării la adresa declarată timp de 14 zile. „Turismul” nu se află printre excepțiile prevăzute de lege (lucrătorii transfrontalieri și agricultorii care dețin teren în țara vecină, domiciliați pe o rază de maxim 30 km, elevi sau studenți care se deplasează zilnic sau săptămânal în țara vecină, cetățenii care se deplasează din motive medicale și dovedesc că au programare la o unitate sanitară din Slovenia sau alt stat membru UE, cetățenii care doresc să participe la o înmormântare pe teritoriul Sloveniei și dovedesc ziua și ora evenimentului, cu condiția părăsirii teritoriului național în maxim 24 de ore, posesorii de pașapoarte diplomatice acreditați în Slovenia sau care urmează să fie acreditați,   conducătorii autovehiculelor de transport internațional de mărfuri, cetățenii aflați în tranzit spre țara de domiciliu sau altă destinație europeană, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore etc.).

Ungaria

România a fost plasată pe „Lista Galbenă” a țărilor de risc, alături de Bulgaria, Marea Britanie, Portugalia, Rusia și Suedia.

Potrivit noilor reguli care urmează să intre în vigoare de miercuri, 15 iulie, cei care intră în Ungaria din țările plasate în „Zona Galbenă” vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină, transmite guvernul maghiar.

Evitarea carantinei se poate face doar prin prezentarea a două teste negative efectuate cu cel mult cinci zile înainte de intrarea în Ungaria.

Totodată, cei care doar tranzitează țara, fără ședere, dar și cei care transportă marfă sunt exceptați de la intrarea în carantină, dar vor fi totuși supuși unor controale medicale.

sursa: mae.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement