Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Imunitate mai mare pentru notarii publici. Nu vor mai fi cercetaţi pentru corupţie, iar excluderea din profesie se face doar după condamnare definitivă cu executare

Publicat

Foto-semnari-contracte Notarii publici primesc imunitate mai mare printr-un proiect de lege aprobat de Parlament. Vor putea fi excluşi din profesie doar dacă au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare, nu doar cu suspendare, cum este în prezent.

De asemenea, notarii publici nu vor mai putea fi asimilați funcționarilor publici din punct de vedere al răspunderii penale. Prin urmare, acestora nu li se va mai aplica legislația anticorupție.

Modificarea articolului 40 din Legea Notarilor aduce următoarele prevederi:

„Calitatea de notar public încetează:
f) când prin hotărâre judecătoreasca definitivă s-a dispus condamnarea cu executare pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu”.
Anterior, regulă era:

„Calitatea de notar public încetează:
f) În cazul condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori pentru săvârşirea cu intenţie a unei alte infracţiuni”.
Prin urmare, dacă un notar public va fi condamnat cu suspendare pentru fals în acte, va continua să rămână în profesie, notează România Curată.

Noutăţile sunt trecute în „Proiect de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995”.

Prin acelaşi act normativ, notarul public nu va mai putea fi asimilat funcţionarului public, din punct de vedere al răspunderii penale, pentru decizii din activitatea organizatorică şi administrativă la biroul notarial şi celorlator structuri ale organizaţiei notariale.

Vezi şi Modificări în Legea notarilor publici. Vor fi scoşi din categoria funcţionarilor publici, pentru decizii administrative şi organizatorice

În prezent, calitatea de notar public încetează în următoarele situații:

când are loc renunţarea scrisă la calitatea de notar public;

în cazul constatării incapacităţii de muncă;

în caz de neexercitare a funcţiei, fără justificare, o perioadă neîntreruptă de cel puţin șase luni;

prin excluderea din profesie, dispusă ca sancţiune disciplinară, în condiţiile prezentei legi;

în cazul văditei incapacităţi profesionale, constatată în urma controlului exercitat în condiţiile prezentei legi;

când prin hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea sau amânarea aplicării pedepsei pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori pentru săvârşirea cu intenţie a unei alte infracţiuni; înlocuit cu: „când prin hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea cu executare pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni de serviciu”

în cazul în care notarul public nu mai îndeplineşte condiţiile obligatorii pentru intrarea în profesie (nu este cetăţean român, cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, cetăţean al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau cetăţean al Confederaţiei Elveţiene şi nu are domiciliul sau reşedinţa în România, nu are capacitate deplină de exerciţiu, nu este licenţiat în drept, are antecedente penale rezultate ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a săvârşirii cu intenţie a unei alte infracţiuni; nu se bucură de o bună reputaţie, nu cunoaște limba română sau nu este apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei);

în cazul constatării unei boli psihice ireversibile;

prin deces.

În cazul în care va exista o cerere din partea unor creditori, notarii publici vor putea să emită un „titlu executoriu referitor la creanțele necontestate”.

Astfel, titlul executoriu notarial va putea fi eliberat de notarul public din circumscripția teritorială a judecătoriei în care îşi are domiciliul debitorul, cu excepţia municipiului Bucureşti, pentru care competenţa se întinde pe tot cuprinsul municipiului.

Printre creanțele la care se face referire se află chiriile datorate pentru locuințe sau pentru suprafețele locative cu altă destinație decât locuințe ce fac obiectul unui contract de chirie, costul reparaţiilor pentru pagubele produse de locatarii imobilelor din vina acestora, precum și alte sume restante.

Menționăm că, pentru aceste creanțe, notarul public va putea să emită titlul executoriu notarial numai dacă acestea nu au fost contestate și nu fac obiectul unei acțiuni în justiție, nu s-a împlinit termenul de prescripție, creanța este certă, lichidă și exigibilă și, totodată, numai în cazul în care de la data scadenței creanței a trecut un termen de cel puțin 30 de zile.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax