Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

În ce condiții poate România renegocia PNRR, pe subiectul pensiilor. Comisia Europeană lămurește oficial situația

p

Publicat

Un stat membru poate solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență numai în cazuri excepționale, precum dezastrele naturale de dimensiuni istorice.

De asemenea, Comisia Europeană atrage atenția că orice cerere de modificare a PNRR ar întârzia cu mult implementarea programului, se arată într-un răspuns al Comisiei Europene pentru Digi24.

Vezi și Schimbări la legea pensiilor, care îi vizează pe românii cu cele mai mici pensii. Primarii vor putea emite acte care să îi ajute

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, sâmbătă, la Digi24, că în răspunsul lor privind renegocierea PNRR-ului, oficialii europeni se refereau la cazul renegocierii totale a programului, iar PSD dorește doar o „optimizare în anumite puncte”, ceea ce regulamentul Comisiei Europene permite.

„Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus așa ceva, noi am scris și în programul de guvernare, am spus și în discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, despre o optimizare în anumite puncte.

Până în decembrie am îndeplinit jaloanele pe care le aveam de îndeplinit, suntem în interiorul trimestrului 1, imediat o să anunț un alt jalon îndeplinit ce ține de Ministerul Muncii, în februarie avem acordul cu Banca Mondială semnat pentru asistența tehnică în reforma pensiei și a salarizării…

Nu ne dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem extrem de determinați să implementăm acest PNRR și reformele legate de PNRR.

Noi, în coaliție, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetățenilor români, nu ne asumăm să pierdem bani. Acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităților din sistem.

Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru.

Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”, a declarat ministrul Muncii, la Digi24.

Vezi și: Ce pensie vor primi românii care au lucrat mai puțin de 15 ani. Formula de calcul din noua lege a pensiilor

Tema renegocierii PNRR la capitolul pensii este una extrem de sensibilă în interiorul coaliției, între PSD și PNL.

Social democrații prin vocea ministrului Muncii, Marius Budăi a declarat că este nevoie de o renegociere a procentului din PIB alocat bugetului de pensii.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate