Actualitate
În săptămâna „Şcoala Altfel”, elevii claselor I-IV vor vedea cu ochii lor cum se face pâinea şi mierea tradiţionale în judeţul Alba
În săptămâna „Şcoala Altfel”, Consiliul Județean Alba, prin intermediul Convivium-ului „Slow Food” Alba Transilvania, asociație înființată de CJ Alba în a doua jumătate a anului 2011, promovează alimentația sănătoasă în rândul elevilor. Luni şi marţi, elevi din clasele I-IV ai Şcolii Generale „Mihai Eminescu” din Alba Iulia vizitează firme din judeţ pentru a vedea pe viu cum sunt fabricate produse alimentare de calitate. Este vorba despre „Stupina Apidava” din Blaj, producătoare de miere și Brutăria „Rustiq” din Sântimbru, producătoare de pâine tradiţională.
Luni, 2 aprilie și marți, 3 aprilie, aproximativ 60 de elevi din ciclul primar, de la Școala Generală „Mihai Eminescu” din Alba Iulia participă la o vizită de descoperire la „Stupina Apidava” din Blaj și la Brutăria „Rustiq” din Sântimbru, pentru a vedea cum se face pâinea tradițională și cum este obținută mierea de calitate.
„Prin aceste vizite vrem să promovăm hrana sănătoasă în rândul elevilor. Am ales să le prezentăm mierea, pentru că toți copiii adoră dulciurile; majoritatea dulciurilor de pe piață sunt însă pline de zahăr și de alte ingrediente care, consumate fără discernământ, pot crea numeroase probleme de sănătate. De aceea, am ales să le prezentăm mierea, ca un desert alternativ sănătos, dar și ca un aliment cu numeroase virtuți.
În al doilea rând, pâinea este nelipsită de pe mesele tuturor. Vrem însă ca cei mici să înțeleagă cum se face pâinea tradițională și ce este o pâine de calitate, pentru a putea să aleagă întotdeauna un produs sănătos și hrănitor.
Scopul nostru este să-i învățăm pe tineri, încă de mici, să mănânce sănătos și să prețuiască produsele tradiționale. Totodată, vrem să îi deprindem și cu un anumit patriotism local, învățându-i să prețuiască produsele de aici, chiar de lângă ei, din județul Alba, arătându-le că în acest mod ajută și la dezvoltarea comunității în care ei trăiesc”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
În vizita de la stupină elevii vor afla o serie de amănunte despre viața albinelor, despre produsele stupului și despre numeroasele întrebuințări și efecte benefice ale mierii, un aliment sănătos și la îndemâna tuturor. La brutărie, elevii vor afla cum se face pâinea tradițională și chiar vor putea să se joace cu aluatul, făcându-și propria pâine.
Conceptul „Slow Food” promovează valorile consumului de hrană sănătoasă, gustoasă şi preţuită cinstit. Prin consumul de hrană sănătoasă, se susţine atât un mod de viaţă tradiţional, cât şi fermele mici şi mijlocii ale agricultorilor din zonă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
eu
luni, 02.04.2012 at 18:32
Numai elevii Scolii M. Eminescu fac activitati intotdeauna, in general si in cazul de fata, in saptamana Scoala Altfel? Cand se inceteaza odata cu promovarea asta absurda doar a unei singure scoli dintr-un intreg judet? In judetul Alba mass-media poarta ochelari de cal. Jenant!
moderatorul de serviciu
luni, 02.04.2012 at 19:11
Daca scoala ta nu a fost promovata in legatura cu acest eveniment, nu este vina noastra. Cei de la conducerea scolii tale au probleme de comunicare. Noi nu avem de unde sa stim ca participati la un astfel de program sau la orice alt tip de actiune, daca nu anunta nimeni. Un email cu cateva informatii si o fotografie poate trimite oricine din scoala ta, daca ii pasa. Asa ca nu mai arunca pisica din curtea scolii tale in curtea noastra.
eu
luni, 02.04.2012 at 19:50
1. La programul Scoala Altfel participa toate scolile din aceasta tara, pentru nestiutori.
2. De cand reporterii sunt platiti ca sa stea in birou si sa astepte sa vina subiectele la ei? As fi crezut ca in fisa postului era inclusa si munca de teren.
moderatorul de serviciu
luni, 02.04.2012 at 20:25
reporterii nu sunt multi si nu ii platesti tu ca sa scrie. reporterii scriu incepand cu cele mai importante subiecte si se deplaseaza la cele mai importante evenimente ale zilei. se intampla, uneori, ca mai multe evenimente sa aiba loc in acelasi timp , in locatii diferite. nu obligam pe nimeni sa transmita si nici nu suntem obligati de nimeni sa scriem anumite subiecte. incercam sa facem fata la toate evenimentele. Scriind de pe teren sau din birou, non stop.
eu
luni, 02.04.2012 at 22:10
mda, intr-adevar se observa ca scrieti despre subiecte si evenimente foarte importante tot timpul. si am convingerea ca scrieti „non stop”, ca sa te citez.
voi aveti nevoie de subiecte ca sa va umpleti spatiul si scoala vrea publicitate non-stop.
eu
luni, 02.04.2012 at 22:12
scoala „m. eminescu”*