Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Început an școlar în ALBA: Ce trebuie să știe părinții și elevii. Cum va fi reluată activitatea în școli, licee, grădinițe

Publicat

sala clasa pregatire examen

Autoritățile județene din Alba au prezentat, luni, cu o săptămână înainte de începerea anului școlar, măsurile luate pentru reluarea activității în școli, dar și în licee și grădinițe. În 11 localități din județ se poate începe școala cu scenariul hibrid, adică elevi care să vină la cursuri prin rotație, la interval de 1-2 săptămâni și ceilalți să facă școală online.

Până în 10 septembrie, unitățile de învățământ decid în consiliile de administrație ce scenariu aplică și cum, iar hotărârea finală va fi luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Însă situația va fi reanalizată săptămânal sau de câte ori este nevoie, astfel că este posibil ca în următoarea perioadă să apară date noi.

Vezi VIDEO: Început de an școlar în ALBA. Măsurile anunțate de autorități pentru cursurile în școli din 14 septembrie

Până atunci, reprezentanții Prefecturii, Inspectoratului Școlar Județean Alba și Direcției de Sănătate publică au făcut o radiografie a măsurilor decise până la această dată și ce trebuie respectat.

Legislația de bază ce trebuie respectată este Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, nr. 5487/31 august 2020. AICI ordinul integral.

Potrivit raportului autorităților de sănătate din 7 septembrie, 11 localități din județul Alba au rată a incidenței cumulate de cazuri COVID peste 1/1000 locuitori, ceea ce înseamnă scenariul galben (scenariul doi, hibrid) pentru unitățile de învățământ.

Municipiul Alba Iulia are incidență de cazuri COVID-19 de peste 1/1000 locuitori (1,11), deci ar putea intra la scenariul doi pentru începutul școlii. Alte localități cu rată peste 1: Mihalț (1.54), Mirăslău (1.5), Albac (1.49), Gârbova (1.43), Mogoș (1.29), Săliștea (1.29), Blandiana (1.12), Poșaga (1.05), Șugag (1.03), Berghin (1.01).

Vezi DOCUMENT: Localitățile din Alba aflate în scenariul galben de începere a școlii. Alba Iulia va urma un scenariu hibrid

În scenariul doi (galben, hibrid), va fi participarea zilnică (față-în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

În scenariul 1 (verde, clasic) este participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, aplicat de unitățile de învățământ din localitățile din județul Alba, în afara celor 11 amintite.

Alba Iulia, în scenariul hibrid. Cu o excepție

Inspectorul școlar general Cornel Sandu a spus că unitățile de învățământ din Alba Iulia optează pentru scenariul hibrid, adică vor fi cursuri la școală pentru jumătate din clasă și cealaltă jumătate va fi cu școală online, după care, la interval de 1-2 săptămâni, prin rotație, cei care au fost oline vin la școală și invers. Modalitatea de selectare a celor care vor fi prima dată la cursuri față în față va fi decisă de unitățile de învățământ (alfabetic, aleatoriu etc).

Este și o excepție la Alba Iulia: Colegiul Economic va face școală online până în 1 octombrie. Se așteaptă finalizarea lucrărilor la sediul liceului și sunt promisiuni că vor fi gata în trei săptămâni.

Vezi și Un liceu din Alba Iulia va începe școala online, din cauza investițiilor la clădirile instituției. Anunțul șefului ISJ Alba

În ceea ce privește școlile din mediul rural, inspectorul școlar general nu crede că ar fi necesară varianta hibrid, în cazul localităților cu incidență a cazurilor COVID mai mare, dacă sunt elevi puțini. Dacă sunt 4-6 până la 10 elevi, se pot aplica măsurile de distanțare, nu este nevoie să se împartă pe grupe la școală/online.

Cornel Sandu a mai spus că o lecție nu va fi predată de două ori, în scenariul hibrid. De exemplu, se poate transmite lecția predată la școală în timp real, online, celor care stau acasă sau poate fi înregistrată și transmisă ulterior.

Vezi și Început de an școlar la Colegiul HCC Alba Iulia: Scenariul hibrid cu bănci individuale pentru fiecare elev

Amenzi pentru cei care nu-și trimit copiii la școală

Părinții care refuză să-și trimită copiii la școală în condițiile actuale riscă amenzi, mai spune șeful IȘJ Alba.

”Părinții nu au opțiunea de a-și ține copiii acasă. Se alege scenariul și se aplică pentru toți (elevii – n.r.). Doar cei cu recomandare medicală pot rămâne acasă. Părinții care nu-și trimit copiii la școală pot risca amenzi. Școala anunță primăria, iar aceasta poate aplica sancțiuni”, a spus Sandu.

Vezi Părinții care nu își lasă copiii la școală de frica COVID ar putea fi amendați. Precizările șefului IȘJ Alba, Cornel Sandu

Care este procedura dacă un elev nu se simte bine la școală

Dacă unui copil i se face rău la școală și are simptome similare COVID-19, acesta va fi dus imediat în sala de izolare pe care fiecare unitate de învățământ trebuie să o aibă amenajată. Sau la cabinetul medical. Nu va fi scos din școală fără acordul părinților.

Directorul adjunct DSP, Dana Dreghici Popa, a precizat că dacă un elev are secreții nazale, stare de oboseală, febră peste 37,3 grade Celsius, tuse, diaree – simptome COVID, atunci acesta va fi dus în sala de izolare imediat. Vor fi anunțați părinții, iar școala va anunța DSP, se va încerca urgentarea testării astfel încât rezultatul să fie cunoscut până seara, va fi comunicat părinților. În funcție de situație, școala va anunța restul elevilor din clasa respectivă dacă vin sau nu la școală.

Directorul DSP, Alexandru Sinea, a completat că este interzis să fie scos din școală elevul, adică transportul elevilor fără acordul părinților. În această situație se vor anunța părinții. Excepție: dacă este caz grav, cu risc de deces și este nevoie de apel 112.

La ce trebuie să fie atenți părinții

Până la ora actuală, din cele 1.220 de cazuri confirmate de COVID-19 în județul Alba, de la începutul pandemiei, 1,3% sunt copii și tineri, a precizat Dana Dreghici Popa. Potrivit sursei citate, procentul este mic, însă numărul cazurilor la copii ar putea fi mai mare, pentru că unii dintre aceștia de multe ori nu percep și nu spun că și-au pierdut gustul sau mirosul, iar în plus nu au aceleași simptome ca adulții, foarte puțini au febră, a mai spus reprezentantul DSP. De aceea, părinții trebuie să-și observe cu atenție copiii, să urmărească dacă apar probleme.

În altă ordine de idei, trebuie protejate și cadrele didactice, mai ales că majoritatea fac parte din segmentul de vârstă vulnerabil.

”Este o experiență nouă pentru noi, va fi destul de greu, dar ne mobilizăm.

Ne așteptăm să mai fie transmiteri de la elevi asimptomatici, dar nu focare de speriat; luăm în calcul și evaluarea incidenței cazurilor COVID pe cartier – cu unitățile de învățământ aferente; să facem recomandări în funcție de siutația pe cartiere. De asemenea, încă lumea mai vine din concedii, se testează copilul; chiar dacă nu este pozitiv, putem recomanda să rămână 14 zile până să vină la școală”, a mai spus Dreghici Popa.

Grădinițele cu program prelungit și activitatea afterschool

Inspectorul școlar general IȘJ Alba, Cornel Sandu, s-a referit și la activitatea grădinițelor și a unităților afterschool. Potrivit acestuia, pentru a evita aglomerația la începutul activității în grădinițe, se poate recomanda să fie aduși copiii pe rând. Adică grupa mică la 7.30, cea mijlocie la 7.45 și cea mare la 8.00, însă rămâne la decizia fiecărei unități.

În ceea ce privește grădinițele cu program prelungit, mai exista recomandarea ca acei părinți cărora programul le permite să își ia copiii după masa de prânz, să nu îi lase până după-amiaza.

”La învățământ preșcolar nu cred că este eficientă varianta online”, a mai spus Sandu.

În ceea ce privește afterschool-urile, se vor respecta aceleași măsuri de distanțare și igienă ca la școală.

Școli fără autorizație sanitară și controale făcute de echipă mixtă Prefectură-DSP-IȘJ

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a spus că sunt 18 unități de învățământ care nu au autorizare sanitară. Însă acestea sunt în cătune sau sate izolate, unde era nevoie de investiții prea mari și nu au plan de școlarizare.

În această perioadă, comisia mixtă formată din reprezentanți ai Prefecturii, DSP și IȘJ oferă consultanță unităților de învățământ dar fac și controale pentru a vedea dacă sunt respectate dotările pentru distanțare și igienă, numărul de elevi, spațiile suficiente.

”Situația este în dinamică. Acum avem 11 localități cu incidența peste 1, dar se poate schimba săptămâna viitoare. Vom reanaliza, suntem pregătiți pentru orice scenariu. Nu ne așteptam la o asemenea creștere a cazurilor, dar suntem pregătiți”, a mai spus Alexandru Sinea.

Statistici

În Alba, sunt 145 de unități de învățământ cu statut de persoană juridică și 336 unități arondate. În anul școlar 2020-2021 sunt 34.998 de elevi în mediul urban și alți 12.827 în mediul rural, adică 47.825 în total.

Pe cicluri de învățământ, situația este următoarea:

Mediu urban: 5.401 copii la grădiniță, 9.202 elevi la ciclul primar, 7.678 la gimnaziu, 8.767 la liceu, 2.121 la liceu seral și fără frecvență și 1.829 la profesional.

Mediul rural: 3.001 copii la grădiniță, 5.126 la ciclul primar, 4.237 la gimnaziu, 53 la liceu, 262 la liceu fără frecvență și seral, 148 la profesional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax