Eveniment
Înșelătoria ”factura de utilități neîncasată”, reapărută în România. Escrocii vizează bătrânii singuri acasă
O înșelătorie ”clasică” a reapărut în România. Este vorba despre înșelătoria ”angajatul de la utilități” cu varianta ”factura neîncasată”.
Este foarte simplă și funcționează de mulți ani. Escrocii îi vizează pe oamenii în vârstă, care sunt mai puțin atenți și mai lipsiți de apărare.
Cum funcționează
Îmbrăcaţi în salopete specifice, sună la uşă şi spun că sunt de la firmele de utilităţi şi că au venit să repare curentul electric sau linia telefonului, pentru că unii vecini au făcut reclamaţii că îi bruiază.
Ca să devină credibili, infractorii umblă înainte la panoul de control şi defectează intenţionat curentul electric.
Citește și: EXCLUSIV: Escrocherie de proporții în mediul online, cu cazuri sociale ”fantomă”. Cum profită infractorii de oamenii buni
De asememenea, pot solicita încasarea unei facturi restante, sub amenințarea că vor deconecta utilizatorul de la utilități.
După ce au convins omul că sunt de bună-credinţă, intră în casa acestuia, ”încasează” factura şi fură tot ce găsesc.
Bătrân de 86 de ani, înșelat
Cel mai recent caz de acest fel, raportat miercuri de polițiști, s-a petrecut la Reghin.
Din cercetări a reieşit că la data de 29 martie a.c., cel în cauză, sub falsa calitate de angajat al unei companii de distribuție de energie electrică, cu acordul persoanei vătămate, o femeie de 86 de ani, ar fi pătruns într-o locuință din municipiul Reghin.
Bărbatul ar fi solicitat și primit de la aceasta, suma de 160 de lei, reprezentând contravaloarea unei facturi presupusă a fi neachitată.
Totodată, persoana bănuită ar fi sustras din locuință suma de 50 de lei, precum și o pereche de cercei.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 700 de lei, acesta fiind recuperat și predat persoanei vătămate.
În urma administrării probatoriului, la data de 30 martie a.c., faţă de bărbatul în cauză, poliţiştii au luat măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureş.
Recomandările Politiei
În cazul în care la uşa dvs. se prezintă persoane drept angajate ale companiilor de energie, telefonie, gaze solicitaţi actele de identitate ale acestora şi eventual notaţi-vă datele din cartea de identitate, legitimaţia de serviciu şi ordinul de serviciu.
Nu puţine au fost cazurile când, profitând de naivitatea unor persoane, hoţii pretextând că efectuează operaţiuni de verificare/revizie a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, curent sau telefonie au acţionat într-un moment de neatenţie al locatarului!
Vezi și: Atenție la înșelătoria ”Acoperișul”, reapărută în Alba Iulia. Oferte ”otrăvite” plasate pe parbrizele mașinilor din oraș
De exemplu, până una dintre persoane discuta cu victima, cealaltă „avea nevoie” de un pahar cu apă sau la toaletă, şi profita pentru a sustrage diverse bunuri.
Atenţie la persoanele care pretind că au fost trimise de către autorităţile locale, efectuează presupuse servicii de dezinsecţie/deratizare şi vă solicită să le achitaţi diferite sume de bani pentru serviciile prestate, vă reamintim faptul că astfel de servicii sunt întreprinse în mod organizat prin intermediul asociaţiilor de proprietari, locatarii fiind înştiinţaţi în prealabil de preşedinţii de asociaţii, iar contravaloarea acestor servicii se realizează prin intermediul asociaţiilor de proprietari, din fondurile constituite prin achitarea periodică a taxelor către acestea.
Evitaţi persoanele care vând sau cumpără diverse bunuri! Dumneavoastră aţi putea achiziţiona la un „preţ convenabil” un bun care a fost furat de la altcineva. Vă recomandăm totodată să vă notaţi seriile aparatelor electronice şi electrocasnice pe care le deţineţi! Acestea ar putea fi mult mai uşor identificate de poliţişti în cazul în care sunt recuperate!
Citește și: ”Pachetul de la rude”, o nouă escrocherie apărută pe piață. Infractorii preferă persoanele în vârstă
Folosiţi eficient interfonul!! Dacă nu sunteţi atenţi, s-ar putea să deschideţi unui hoţ!! Nu vă lăsaţi convinşi de diverse motive sau calităţi pe care persoana respectivă spune că le are: de la poştă, de la citit contoare, reclame etc. Persoanele care au cu adevărat treabă în bloc, au cartelă de acces!! Ceilalţi nu au de ce să intre!! Şi nu ezitaţi să întrebaţi la cine se duc persoanele care intră deodată cu dvs. în bloc, profitând de faptul că s-a deschis uşa, ori cel puţin fiţi atenţi unde se duc!
Nu lăsaţi ferestrele deschise (nici rabatate) la apartamentele de la parter sau la case, chiar dacă sunteţi acasă, dar nu aveţi posibilitatea supravegherii lor!
Nu faceţi publică plecarea dvs. şi rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa pe timpul cât lipsiţi de acasă. Procedaţi la fel şi dvs. când aceştia sunt plecaţi.
Vezi și: ”Pomana”, noua escrocherie care vizează în special vârstnicii. Cum acționează infractorii
Asiguraţi un iluminat corespunzător atât în curtea casei, cât şi în preajma anexelor.
Nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute, chiar dacă spun că sunt trimise de dvs. sau de rude; consecinţele pot fi grave.
Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.
În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul; acest lucru este recomandat şi în cazurile de schimb de locuinţă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News