Actualitate
Întâlnire între specialiștii CAJ Alba și fermierii din Stâna de Mureș. Detalii despre subvenţii pentru tinerii fermieri
Specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba, împreună cu primarul comunei Noșlac, Dumitru Pop și viceprimarul Szilagyi Arpad, s-au întâlnit cu fermierii din localitatea Stâna de Mureş. La această acțiune primarul comunei a discutat cu fermierii despre măsurile și ajutorul pe care îl vor primi toți cei care doresc să dezvolte o afacere.
Directorul Camerei Agricole, Mirela Nemeş, a făcut câteva precizări legate de cursurile de formare profesională organizate de CAJ Alba, măsurile din cadrul noului PNDR, sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri, sprijinul pentru dezvoltarea fermelor de familie, modernizarea exploataţiilor agricole în ferma de familie, atestarea produselor tradiţionale şi paşii ce trebuie urmaţi de către un producător pentru a-şi atesta produsul tradiţional.
Un exemplu pentru crescătorii de animale îl oferă viceprimarul comunei, Szilagyi Arpad, care are o fermă de 40 capete vaci de lapte şi tineret, cu baza furajeră asigurată de pe 70 ha teren pe care îl exploatează. Laptele este livrat la o firmă de colectare din judeţ. Întreprinzătorul consideră că pentru o familie care deţine 40 capete vaci lapte afacerea este una rentabilă.
Fermierii din zonă consideră că prin acordarea subvenţiilor trebuie încurajaţi cei care cresc constant efectivele de animale. Totodată, aceștia doresc să nu mai existe an de referinţă pentru bovine; anual să fie luat în considerare efectivul real al exploataţiei şi în funcţie de acesta să se acorde subvenţia.
La întâlnire a mai fost vizitată o altă fermă de familie, ce aparţine lui Mircea Adrian Ilea, care deţine o exploataţie de porci, aproximativ 60 capete din rase mixte, Pietrain x Landrace, Duroc x Marele Alb. Tânărul fermier reîntors în urmă cu un an dintr- o ţară a Uniunii Europene s-a profilat pe creşterea porcilor. Este optimist şi încrezător în afacerea sa, convins fiind că în câţiva ani va reuşi să ofere locuri de muncă şi altor tineri.
Pe viitor va creşte în fermă doar porci de carne, orientându-se în funcţie de cererea pe piaţă. De asemenea, tot profitul îl reinvesteşte în cumpărarea de pământ şi animale.
Fermierul le sugerează tinerilor care lucrează în străinătate să se întoarcă acasă şi să investească în agricultură.
Primarul comunei Noșlac, Dumitru Pop, a spus că mulţi tineri se întorc în sat şi doresc să investească în agricultură. De aceea are în vedere găsirea unei posibilităţi legată de concesionarea unor suprafeţe de teren de până la un hectar tinerilor care dovedesc că pot să înfiinţeze şi să susţină o fermă viabilă din punct de vedere economic, determinând în acest fel atragerea fondurilor europene în agricultură şi revitalizarea zonei rurale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News