Connect with us
Advertisement

Actualitate

Interpretul de muzică populară, Ioan Bocșa își serbează astăzi ziua de naștere. Împlinește 71 de ani

YouTube video

Publicat

Unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din România, Ioan Bocșa își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Consacratul interpret s-a născut pe 13 decembrie 1947, la Oarda de Jos, județul Albă.

„Am avut o copilărie foarte fericită, petrecută mai mult la Cutina, pe râul Sebeș, la fratele mamei mele, în vechea casă a bunicilor, unde mătușa îmi făcea plăcinte cu magiun și unde aveam foarte pregnant sentimentul (chiar de la cinci-șase ani) că “bine că la casă noastră nu-i nicaieri”.

Casa aceea izolată arată că o fermă americană, că un ranch, unde găseai toate animalele ce-i sunt de trebuință unui ardelean gospodar-de la boi și căi de tracțiune, la vaci de lapte, căi de călărie, păsări și alte “orătănii”, nemaipunând la socoteală cele două vii, trei livezi, pășunea, răul Sebeș, care trecea prin curte”, își amintea cântărețul de muzică populară într-un interviu acordat publicației „Formula As”.

Primii spectatori care l-au aplaudat pe micuțul Ioan au fost părinții săi – tatăl sau avea o voce deosebită, de tenor, și știa să cânte și la vioară, iar mamă să avea o voce armonioasă.

În clasă a XI-a, când a venit o comisie să selecteze elevi pentru o școală de Securitate, oferindu-le chiar și o bursă, Ioan Bocșa a fost tentat să dea curs invitației, însă… „Din fericire, am fost adus la realitate de tata, care a convocat urgent consiliu de familie, retezându-mi visurile de James Bond”.

După ce a terminat studiile universitare la Conservatorul de Muzică din Cluj în 1970, Bocșa a rămas conferențiar universitar la modulul de folclor, a pus temelia Liceului de Muzică din Alba-Iulia și a lucrat, 16 ani, în cadrul Inspectoratului Școlar Alba, „bătând cu piciorul Apusenii că un apostol și cunoscând astfel dascălul de școală, de țara, la el acasă, în bătrânele școli din sate, în clasele cu bănci de lemn de pe vremea austro-ungarilor”.

De asemenea, Ioan Bocșa a participat la Festivalul “Maria Tanase” de la Craiova, unde a luat Marele Premiu. Au urmat înregistrări pentru radio, televiziune. De-a lungul carierei sale, Bocșa a primit Premiul Ethnos, chiar la prima să ediție, alături de Sofia Vicoveanca și Dumitru Farcas.

Pasionat de călătorie, cântărețul de muzică populare este și autorul unei cărți-“Cu cântecul în jurul lumii”-în urmă a trei turnee făcute în America („91), Australia („93) și iar America („94). „E un jurnal de călătorie, scris fără a avea veleități de scriitor, dar pe care lumea l-a primit foarte bine. Unde am fost în turneu, majoritatea banilor pe care i-am câștigat i-am reinvestit în călătorii.

Am traversat continentul american de la est la vest, pe pământ, nu prin aer, cu “Grey Hound” (“Ogarul Cenusiu”)-autobuzul lor tradițional: trei zile și patru nopți am mers, coț la coț cu americanii de rând și cu un bun prieten de la Sibiu, Sergiu Cipariu, blajean”, declară Ioan Bocșa despre volumul sau.

sursa: Formula-as.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement