Actualitate
Investiţie de 350.000 lei de la CJ Alba pentru poliţiştii de la Criminalistică. Vor primi autospeciale, aparate de fotografiat, calculatoare şi imprimante
Poliţiştii de la serviciul criminalistic al IPJ Alba vor primi autospeciale, aparate de fotografiat, calculatoare, imprimante şi scannere, în comodat, de la Consiliul Judeţean, care va face în acest sens o investiţie de 350.000 de lei. Iniţiativa este cuprinsă într acordul de cooperare între IPJ Alba lu CJ, aprobat marţi, pentru implementarea proiectului „Creşterea capacităţii şi operativităţii în protejarea patrimoniului public şi privat la nivelul Judeţului Alba”.
Consiliul Judeţean Alba – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică va cumpăra trei autospeciale, care să fie utilizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, aparate de fotografiat cu blitz extern pentru înlocuirea aparatelor foarte uzate din dotarea compartimentelor criminalistice de la Serviciul criminalistic şi structurile criminalistice din cadrul poliţiilor municipale, orăşeneşti şi secţiile de poliţie rurală, care nu mai prezintă siguranţă în ceea ce priveşte funcţionarea în condiţii optime, 30 de sisteme de calcul, 30 de imprimante multifuncţionale, 4 scannere flatbed, 8 scannere portabile (book scanner) şi 4 imprimante multifuncţionale profesionale.
Toate aceste bunuri materiale vor fi utilizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, în baza unui contract de comodat, pe o perioadă de 10 ani, începând cu data la care acestea vor fi predate comodatarului pe bază de proces-verbal.
Investiţia este estimată la valoarea de 350.000 lei.
Potrivit documentaţiei prezentate CJ Alba, proiectul are drept scop “creşterea nivelului de siguranţă a cetăţeanului prin intensificarea măsurilor pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea fenomenului infracţional; asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate şi creşterea capacităţii de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei la Serviciul Criminalistic şi structuri criminalistice din cadrul poliţiilor municipale, orăşeneşti şi secţiile de poliţie rurală şi stoparea fenomenului infracţionalităţii silvice şi a celei din domeniul drepturilor de autor”.
Obiectivele acestuia sunt “creşterea mobilităţii echipajelor de patrulare şi intervenţie la solicitările cetăţenilor, reducerea timpilor de răspuns a structurilor operative la solicitările primite din partea cetăţenilor; eliminarea unor neconformităţi şi neajunsuri privind dotarea cu tehnică foto, video de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei, precum şi tehnică necesară multiplicării imaginilor, astfel încât să se realizeze creşterea calităţii şi eficienţei activităţilor criminalistice”.
În situaţia achiziţiei şi folosirii noii tehnici, “cetăţenii judeţului, vor beneficia de un serviciu poliţienesc calitativ superior, eliminându-se unele neajunsuri privind obţinerea unor imagini foto-video şi realizarea unor paşi către creşterea siguranţei persoanelor şi patrimoniului la nivelul judeţului”, se mai arată în proiect.
De asemenea, se mai urmăreşte reducerea infracţionalităţii silvice, a celei din domeniul drepturilor de autor prin crearea posibilităţii verificării în timp real în baze de date ale altor instituţii cu care cooperează Poliţia Română.
Dotarea cu mijloace de transport a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba
În documentaţia proiectului, se prezintă situaţia actuală în aceea ce priveşte dotarea tehnică a IPJ Alba. La nivelul instituţiei, necesarul de autovehicule este de 482, ceea ce înseamnă că mobilitatea în ansamblu a tuturor structurilor este acoperită într-un procent de 36,72 %. Grupele de muncă, operativă, patrulare pentru ordinea publică şi circulaţie au o acoperire a mobilităţii redusă, respectiv: 38,60%, 58% şi 57,58%.
Aceste valori reduse ale dotării cu mijloace de transport generează şi deficitul pentru unitate, care în prezent se situează la 305 de autovehicule.
Din totalul de autovehicule aflate în exploatare, în cadrul tuturor structurilor asigurate logistic de către IPJ Alba, respectiv un număr de 184 mijloace de transport (151 mărci autohtone 33 mărci străine), majoritatea prezintă un grad de uzură avansat. Situaţia este generată şi de numărul de kilometri efectivi, realizaţi de către de către fiecare mijloc de transport, corelaţi cu vechimea acestor autovehicule, toate pe fondul insuficienţei resurselor bugetare alocate.
Unitatea dispune de un număr de 9 autovehicule cu vechimea în exploatare sub 5 ani, de 120 autovehicule cu vechimea între 5 şi 10 ani, iar restul de 48 autovehicule cu vechimea peste 10 ani. Din totalul acestora, un număr de 11 autovehicule au un rulaj sub 50.000 km efectivi, 14 autovehicule între 50.000-100.000 km.efectivi, 148 autovehicule între 100.000-250.000, iar un număr de 4 autovehicule cu peste 250.000 km.efectivi.
Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba este implicat într-un proces de euroconformizare, pentru alinierea la cerinţele impuse desfăşurării activităţilor criminalistice de către Reţeaua Europeană a Institutelor de Criminalistică „ENFSI”.
În acest sens, ca prim pas s-a reuşit amenajarea spaţiilor Serviciului Criminalistic de la reşedinţă, s-a obţinut acreditarea RENAR pentru activităţile derulate în cadrul laboratoarelor criminalistice, fapt ce se constituie ca o primă etapă realizată din obiectivul propus încă din anul 2010, se mai rată în proiect.
Însă, “o problemă acută este cea legată de tehnica de fotografiere a locului faptei”, astfel că a fost solicitat “sprijin în vederea dotării cu aparate de fotografiat digitale a compartimentelor de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei din cadrul inspectoratului – biroul specializat de la reşedinţă, compartimentele de la municipii şi oraşe, precum şi secţiile de poliţie rurală”.
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News