Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ioan Ciprian Şoaită, CONDAMNAT la 1 an de închisoare cu suspendare, în dosarul furtului statuii lui Hercule din situl arheologic de la Partoş

Publicat

hercule apulum Patronul unei firme din Alba care a descoperit în martie 2012 deja celebra statuie a lui Hercule în situl arheologic din Partoş, judecat pentru furt calificat, a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Alba Iulia la 1 an de închisoare cu suspendare. Ciprian Ioan Șoaită a fost achitat inițial, în aprilie 2014, la Judecătoria Alba Iulia. Reamintim faptul că acesta a fost prins în flagrant în septembrie 2013, în timp ce încerca să vândă statuia din marmură, evaluată iniţial la aproximativ 200.000 de euro şi ulterior la peste un milion de euro.

Citește și Ioan Ciprian Şoaită, ACHITAT în dosarul furtului statuii lui Hercule din situl arheologic Apulum-Partoş. Decizie la Judecătoria Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă de condamnare în 11 martie, după ce iniția, inculpatul a fost achitat la Judecătoria Alba Iulia, în aprilie 2014.

Minuta sentinţei de la Curtea de Apel: ”Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia şi M.C., împotriva sentinţei penale nr. 137/28.04.2014 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 6331/176/2013. Desfiinţează sentinţa atacată în întregime şi procedând la o nouă judecată: Condamnă pe inculpatul Ş.I.C. la: – 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de furt calificat prev de art. 208 alin.1, 209 alin. 1 lit.e alin.2 lit.a C.pen. 1969 raportat la 280 ind.1 C.pen.1969 şi cu aplicarea art.41 alin.2 Cpen.1969 şi art. 74 alin.1 lit.a şi 76 alin.1 lit.c C.pen. 1969 şi a art.5 C.pen. actual. Aplică inculpatului pedepsele accesorii prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a şi lit.b C.pen. 1969 pe durata prev de art.71 C.pen. 1969. În baza art. 81 şi 71 alin.5 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepselor accesorii pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Atrage atenţia inculpatului cu privire la dispoziţiile art. 83 C.pen. 1969 privitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În temeiul art. 88 C.pen. 1969 şi 404 alin.4 lit.a C.pr.pen. deduce din pedeapsa aplicata durata reţinerii şi arestării preventive începând cu 18.09.2013 şi până la 04.10.2013. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă M.C.şi dispune în temeiul art. 25 alin. 2 C.pr.pen. ca inculpatul să restituie către S.R.reprezentat de M.C.următoarele artefacte: 5 blocuri de piatră fasonată şi 16 cărămizi de epocă romană cu şi fără ştampilă. În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen. obligă inculpatul să plătească în favoarea statului de 3200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare la urmărire penală şi judecata în fond. În baza art. 275 al. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă.”

Ioan Ciprian Şoaită a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru furt calificat, pe baza rechizitoriului procurorilor Curţii de Apel Alba Iulia din 1 octombrie 2013.

Procurorii au reţinut că în luna martie 2012, când o echipă a firmei sale, efectua lucrări de săpături în municipiul Alba Iulia, cartierul Partoş, pe strada Dacilor, Şoaită “a descoperit o statuie din marmură albă, fragmentată, omiţând prevederile legale privind obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat şi transportat la domiciliul său statuia, compusă din corpul personajului şi o gambă ruptă.

La 13 septembrie 2013, organele de poliţie judiciară din cadrul IPJ Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum. În 17 septembrie 2013, seara, inculpatul Şoaită Ioan-Ciprian a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict, aflată asupra sa, pentru care cerea suma de 6000 euro. Piesele au fost ridicate şi depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia”.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Statuia lui Hercule, furată din situl Apulum din Partoş, recuperată de poliţişti

În rechizitoriu se mai precizează că „din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că alte 8 fragmente cuprinzând baza statuii, au fost luate de un alt făptuitor, din săpătura aflată în faţa casei sale, fără să cunoască semnificaţia acestora. Cu ocazia percheziţiei domiciliare din 18.09. 2013, părţile componente susmenţionate au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită.

Conform evaluării experţilor, artefactul compus din cele 10 fragmente recuperate reprezintă statuie monumentală din marmură, originală şi provine din situl arheologic de interes naţional şi prioritar Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (sec. II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice, cod LMI 2010 AB-I-s-A-00001-s, precum şi în lista Registrului Arheologic Naţional, cod RAN. 1026.02. Conform unei estimări prealabile piesa face parte din categoria de bunuri culturale încadrate în categoria tezaur. Corpul statuii sustras de inculpat a fost evaluat la minim 20.000 euro, iar statuia reconstituită a fost evaluată de experţi la minim 200.000 euro. Prejudiciul produs Statului Român, a fost recuperat integral.

Statuia este din marmură de import (probabil din Asia Mică) şi datează din sec. II p.Chr. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV a. Chr.). Din Dacia se mai cunoaşte o singură piesă de marmură similară, găsită la Mehadia şi păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena, dar care este mai mică şi cioplită mai rudimentar.”

Citeşte şi FOTO: Statueta lui Hercule, prezentată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Valoarea acesteia depășește un milion de euro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement