Connect with us
Advertisement

Politică

Ioan Rus a fost audiat de procurorii ÎCCJ în dosarul referendumului. Vezi declaraţiile fostului ministru de Interne

Publicat

Citat ca martor în dosarul privind referendumul, fostul ministrul de Interne, Ioan Rus, a fost audiat, luni, de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). În aceeaşi cauză, sunt cercetaţi secretarul de stat MAI Ioan Nicolae Căbulea şi şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, pentru abuz în serviciu. De asemenea, în cazul fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre a fost solicitat avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

Ioan Rus a declarat că a votat „Da” la referendum şi că, „în consecință mi-am dorit să plece Traian Băsescu, pentru că-l consider vinovat de multe din eșecurile noastre din ultimii ani. Dar mi-am dorit, ca membru al Guvernului unei țări membre NATO și UE, ca acest lucru să se întâmple în cadrul constituțional și legal existent astăzi în România”.

Acesta a precizat că nu s-au făcut presiuni asupra sa privind eventuale modificări pe listele pentru referendum: „Nu s-au făcut presiuni, domnul preşedinte interimar Crin Antonescu nu m-a sunat niciodată nici să modific liste în plus sau în minus, nici să fac altceva. A spus doar la TV că sunt mincinos şi că am de ascuns ceva”, a spus Ioan Rus. De asemenea, a precizat că nici preşedintele suspendat, Traian Băsescu, nu l-a contactat în contextul menţionat, însă, potrivit declaraţiilor lui Rus, „mi-a explicat doar la TV, din uşa garajului, cum îi cu puşcăria, cu organizatorii”. „Faptele arată … că eu sunt în uşa Parchetului, nu la vreun restaurant şi că am fost demisionat. Deci înseamnă că nimeni nu a făcut nicio presiune asupra mea şi îmi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergură, fete mari în România, că nu m-au presat în niciun fel”, a precizat Ioan Rus.

 

Reamintim că potrivit unui comunicat al Ministerului Public din 8 august, „pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a înregistrat sesizarea vizând săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în raport cu adresa transmisă de către Curtea Constituţională la data de 2 august 2012 Guvernului României, despre care s-a arătat că este contradictorie în raport cu cea anterioară.

Sesizarea menţionată a fost formulată de către o persoană fizică şi a fost înregistrată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind în faza actelor premergătoare. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor şi stabilirea răspunderii judiciare.”

De asemenea, „procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 8.08.2012, începerea urmăririi penale faţă de Căbulea Ioan Nicolae, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată prevăzută de art.248 raportat la art.2481 Cod penal.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, învinuitul, la data de 1 august 2012, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, respectiv de asigurare a continuității conducerii Ministerului Administrației și Internelor, cu știință, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile ce îi reveneau în temeiul funcţiei deţinute.

Astfel, învinuitul Căbulea Ioan Nicolae a dispus învinutului Manoloiu Constantin – chestor de poliție și director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – să întocmească un act oficial, respectiv adresa nr.3479199, conform căreia Ministerul Administrației și Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, în data de 2 august 2012, învinuitul Căbulea Ioan Nicolae a semnat adresa oficială nr. 74619/VPD către Curtea Constituțională a României prin care a transmis înscrisul anterior menţionat, care a fost întocmit din dispoziția sa, prin încălcarea legislaţiei în materie.

Încălcările dispoziţiilor legale în materie sunt evidente, întrucât potrivit art.5 din H.G. nr.682/07.07.2012, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente actualizate, în două exemplare, şi copii de pe acestea, în 3 exemplare, iar învinuitul Căbulea Ioan Nicolae, chestor principal de poliție, secretar de stat, șef al Departamentului ordine și siguranță publică din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor a făcut parte, pe întreaga desfășurare a referendumului național, din Comisia Tehnică Centrală înființată prin hotărârea Guvernului României sus-menționată. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.”

În 10 august, Ministerul Public a comunicat că „în cauză există indicii că numitul Dobre Victor Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că <Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente>, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor.

Ulterior, Dobre Victor Paul a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional.

Întrucât la data săvârşirii faptelor pentru care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, numitul Dobre Victor Paul avea calitatea de ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României în Parlamentul României, s-a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale.

În cauză s–a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu, a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari.”

 

Totodată, în presa centrală au fost publicate o serie de stenograme ale unor presupuse conversaţii telefonice ce ar fi avut loc între Ioan Rus şi Victor Dobre privind modificări ale listelor pentru referendum:

Rus Ioan, fost ministru de interne: Deci, ei ţin, neapărat, să fie aşa, deci să fie…să se demonstreze faptul că nu…că ăla e valid şi că majoritatea, cvorumul, e ăsta şi noi trebuie să facem cvorumul ăla. Punct. Păi, de unde…să-l facem?
Dobre Victor Paul, fost ministru al Administraţiei: Îhî.
Rus Ioan: Că sunt unii care zic că aşa este şi că noi ne opunem sau eu mă opun, că-s omul preşedintelui şi dumneata te-ai convertit. Am zis: Măi, deci, e în regulă, numai că voi vreţi să ne învăţaţi…ce? Că suntem tâmpiţi amândoi, eu şi cu omul ăla! Om fi proşti, dar chiar tâmpiţi nu suntem! Am băgat şi noi de seamă câţi sunt, cum sunt, iar eu nu semnez niciun singur om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! Dacă sunt care cred că ştiu ei mai bine ca noi şi ştiu ei să numere aşa, încât aşa să fie, n-am nicio împotriveală să încurc pe cineva. Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement