Abrud
ISU Alba și-a retras ultimii pompieri de la Tăul Mare din Roșia Montană. Misiune extrem de grea, încheiată cu succes
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” Alba şi-a retras ultimii pompieri militari implicaţi în acţiunea de evacuare a apei din lacul Tăul Mare din localitatea Roşia Montană, la 18 zile de la debutul misiunii.
Lacul a fost golit în primele 6 zile, dar pompierii au rămas prezenți la fața locului cu două motopompe.
În toată această perioadă au intervenit aici pompieri din mai multe judeţe, cu motopompe de mare capacitate, în cursul zilei de luni au fost retraşi ultimii pompieri militari, în condiţiile în care au fost instalate conductele de sifonare, iar nivelul apei a scăzut cu peste 5 metri sub cota recomandată de specialişti.
Lacul nu a fost secat integral, ci a fost menţinut un anumit nivel pentru protejarea faunei piscicole, a mai declarat pentru Agerpres Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.
Vezi și: VIDEO: Imagini IMPRESIONANTE cu lacul Tăul Mare de la Roșia Montană, după ce a fost scoasă cea mai mare parte a apei
Intervenția pompierilor a fost cauzată de apariția unei găuri în digul lacului. Pământul s-a prăbușit spre interior și acest lucru a alertat autoritățile.
Cu câteva ore înainte de a fi terminată misiunea, pompierii militari aflaţi în zonă au observat, un urs la aproximativ 50 de metri distanţă de ei.
După ce pompierii şi jandarmii aflaţi în zonă au făcut zgomote specifice şi au menţinut un foc aprins, ursul s-a retras în pădure, a explicat Botezan.
Apariţia ursului în zonă, „până în spatele pompierilor”, a fost făcută publică de către viceprimarul comunei, Vasile Morariu, pe o reţea de socializare.
Acesta a atenţionat populaţia, precizând, totodată, că se vor lua măsuri conform legislaţiei în vigoare, cu constituirea unei comisii.
Pompierii remarcabili din Alba și din alte județe: Zile de muncă în continuu, pentru golirea Tăului Mare de la Roșia Montană
„Legea actuală permite chiar împuşcarea, sperăm că nu va fi cazul. Dacă îl vedeţi ori aveţi pagube, să-l evitaţi cât puteţi şi să anunţaţi, să vedem ce paşi vom urma”, le-a transmis localnicilor viceprimarul.
Tot potrivit viceprimarului, în prezent se lucrează la amenajarea drumului dinspre Corna spre Tăul Mare de către o firmă din zonă.
În cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Roşia Montană, luni s-a aprobat alocarea sumei de aproximativ 500.000 de lei pentru lucrări de primă urgenţă privind amenajarea drumului şi repoziţionarea conductei de preaplin la barajul Tăul Mare.
Bani solicitați de la Guvern, din fondul de intervenție
Într-o altă şedinţă, în 11 octombrie, consilierii locali au adoptat o hotărâre prin care au aprobat să fie solicitată Guvernului, din fondul de intervenţie, alocarea sumei de 19.563.849,90 de lei.
Aceştia au făcut solicitarea în baza unei adrese, primite cu o zi înainte, de la o societate comercială din judeţul Bihor, care îşi exprimase „disponibilitatea de a interveni în regim de urgenţă pentru a pune în siguranţă barajul”.
Pe data de 1 octombrie, în jurul orei 16,00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News