Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Jocul Călușerilor din județul Alba”: Proiect de cercetare și conservare, câștigat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante.

Membrii echipei de proiect vor derula, pe parcursul a patru luni, o cercetare coregrafică în zona Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, în vederea identificării și culegerii jocurilor călușerești păstrate în memoria colectivă.

Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile: Vinerea, Săliștea, Șibot, Pianu, Blandiana, Vințu de Jos, Săsciori, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Zlatna, Stremț, Cricău – vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri bărbătești. În lunile a cincea, a șasea, a șaptea și a opta ale proiectului, jocurile culese pe parcursul celor patru luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, fiind incluse într-o carte care va fi tipărită. Concomitent se va realiza o expoziție fotografică și un film documentar.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanțare obținută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanțate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediții, Din comoara satelor – 2 ediții, Veste-n ţară ni s-o datu’ – Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba și Purtata – jocul fetelor si nevestelor de pe Târnave.

„Proiectul „Jocul Călușerilor din județul Alba” vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea, promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului – inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO. Prin acest demers, Centrul de Cultură „Augustin Bena” dorește atât aducerea în actualitate a jocului călușeresc, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spații convenționale și neconvenționale, editare de carte și realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea și tezaurizarea acestui material”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

Călușarul/ Călușul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. Dansul călușarilor este de origine precreștină, proclamând și străvechiul cult al Soarelui și reprezintă un simbol viu al culturii noastre

Dansul exprimă, atât prin vestimentație, cât și prin mișcările călușarilor, unicitatea poporului român. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului. Dansul este un joc spectaculos, de virtuozitate și măiestrie coregrafică.

În majoritatea localităților din județul Alba jocurile călușerești se desfășoară de la Solstițiul de iarnă, încep la Crăciun și se încheie la Bobotează. Călușerul transilvănean este asociat cu cetele de colindători având rol de fertilitate și belșug, prin colindele cântate, prin urările adresate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax