Connect with us
Publicitate

Eveniment

Judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia își SUSPENDĂ activitatea, în semn de protest, față de eliminarea pensiilor speciale

prefectura

Publicat

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia își suspendă activitatea de luni 27 ianuarie. Motivul deciziei de a înceta judecarea cauzelor aflate pe rolul instanței superioare, cu excepția celor urgente este proiectul de lege inițiat de Parlament care privește eliminarea pensiilor de serviciu.

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia consideră că ” eliminarea pensiilor de serviciu afectează independenţa judecătorului şi a justiţiei”.

Potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanții instanței superioare din Alba iulia, marți,  21 ianuarie, ”s-a desfăşurat Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia în urma convocării de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în baza art.50 alin.4 şi art.51 lit.d din Legea nr.304/2004, pentru formularea unui punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: SONDAJ: Sunteți de acord cu ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE? Exprimați-vă opinia asupra celui mai fierbinte subiect al momentului

Adunarea generală a judecătorilor a hotărât că eliminarea pensiilor de serviciu afectează independenţa judecătorului şi a justiţiei şi a decis organizarea unei manifestări de protest constând în suspendarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 27.01.2020 până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu.

În susţinerea acestei hotărâri, judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au avut în vedere mai multe argumente legislative din dreptul intern, din dreptul comparat al statelor europene, din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, Curţii Europene a Drepturilor Omului sau a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Edificatoare în acest sens este jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României care în Decizia nr. 873/2010 a reţinut că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu.

De asemenea, prin Decizia anterioară nr. 20/2.02.2000 Curtea Constituţională a statuat, în esenţă, că „acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii si magistraţii”, se arată în documentul citat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate