Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Kronochem Sebeş contestă plata unor impozite locale pentru fabrica de formaldehidă. Dispută de 7 milioane de lei


Publicat

kronospan

Compania Kronochem Sebeş SRL, care gestionează divizia chimică a Kronospan Sebeş SA, se judecă în instanță cu Primăria municipiului Sebeş pentru plata unor impozite locale de aproximativ 7 miloane de lei. Societatea solicită judecătorilor anularea unui act administrativ prin care firma trebuie să achite impozite de aproximativ 4 milioane de lei pentru perioada 2014- 2018. Un alt proces vizează suspendarea unei notificări de impunere, prin care Kronochem ar trebui să achite la bugetul local suma de 3 milioane de lei.

Pe rolul Curții de Apel Alba Iulia se află în prezent în derulare două procese. În primul dintre procese, Kronochem Sebeș solicită anularea unui act administrativ prin care s-a stabilit că firma privată trebuie să achite impozite în valoare de aproximativ 4 milioane de lei pentru perioada 2014 – 2018. Cel de-al doilea proces, deschis în 2019, vizează suspendarea unei notificări de impunere prin care Kronochem ar trebui să achite în acest an la bugetul local suma de 3 milioane de lei. 

Disputa juridică între cele două părţi datează din 2016, când Primăria Sebeş a emis o decizie de impunere prin care s-a recalculat suma pe care societatea trebuie să o plătească în contul eliberării autorizaţiei de construire emisă pentru construcţia noii fabrici de formaldehidă. S-a solicitat plata sumei de 594.031 lei, reprezentând ”diferenţă rezultată în urma regularizării autorizaţiei de construire” şi a sumei de 166.328 lei, reprezentând majorări de întârziere. Kronochem a pierdut, definitv, procesul respectiv iar instanţa a stabilit, tot cu această ocazie, că respectiva construcţie nu este o instalaţie, aşa cum susţineau reprezentanţii firmei, ci o construcţie, caz în care se încadrează la altă categorie de impozitare.

„Atâta timp cât conductele şi echipamentele tehnologice specifice industriei chimice, folosite pentru realizarea obiectivului «Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei» sunt fixate în pământ prin fundaţii de beton, nefiind amplasate într-o construcţie, nu se poate considera că acestea fac parte din categoria utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor tehnologice industriale, despre care face vorbire art. 42 alin.4 din Ordinul nr. 839/2009 şi care sunt exceptate de la calculul taxei de autorizare construire. Dimpotrivă, raportat la descrierea întregii construcţii din memoriul de arhitectură, instanţa a stabilit ca fiind fără echivoc faptul că, în realitate, instalaţia în sine de producere a formaldehidei reprezintă o structură fixată în pământ, în sensul art. 141 alin. 2 lit. f pct. 2 Cod fiscal, astfel că se poate considera că împreună cu scheletul metalic de susţinere, formează o constructive.

Prin urmare, instanţa a conchis că reclamanta datorează taxa în discuţie, prin raportare la întreaga valoare a investiţiei, în conformitate cu dispoziţiile art. 42 alin. 1 din acelaşi ordin, coroborate cu art. 267 alin. 8 Cod fiscal, potrivit cărora taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru orice altă construcţie decât cele prevăzute în alt alineat al prezentului articol este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie, inclusiv instalaţiile aferente”, se precizează în motivarea deciziei definitive a intanţei de judecată din 9 iunie 2017.

În continuare, se precizează faptul că imobilul autorizat „constituie un concept arhitectonic autonom, unitar, neputând fi disociată din punct de vedere al componentelor sale în schelet metalic de susţinere şi echipamente fixate asupra acestuia, astfel că acestea din urmă nu pot fi extrase din structura clădirii-instalaţie pentru a putea fi apreciate distinct ca având statut de utilaje cu existenţă materială şi funcţionalitate distinctă”.

„Instalaţiile tehnologice pentru producerea formaldehidei sunt bunuri mobile care pot fi demontate şi mutate în altă fabrică şi ca atare nu reprezintă lucrări fixate în pământ cu caracter permanent şi nici nu sunt încorporate cu caracter permanent în fundaţiile de beton, iar după cum rezultă din doctrina de specialitate calificarea de bun imobil este condiţionată de caracterul permanent al fixităţii sau al încorporării lor atât în cazul construcţiilor cât şi al altor lucrări”, a precizat Kronochem.

Plecând de la această decizie, Curtea de Conturi a obligat Primăria Sebeş să calculeze impozitele pentru fabrica de formaldehidă ca pentru orice construcţie, raportat la valoarea de investiţie de 61.552.517 lei.

„Astfel, după cum rezultă din conţinutul Deciziei de impunere nr. 1718/26.11.2015 şi al Deciziei nr. 1719/26.11.2015 referitoare la obligaţiile de plată accesorii, motivând în fapt măsurile dispuse, pârâţii au menţionat că valoarea reală a obiectivului pentru care a fost emisă Autorizaţia de construire nr. 50/21.03.2013, prin care s-a autorizat executarea lucrărilor de construire pentru obiectivul <Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei – 100%, capacitate 60.000 T/an>, nu este cea declarată de către reclamantă de 2.149.321,21 lei, ci cea constatată de Camera de Conturi Alba în sumă de 61.552.517,75 lei, valoare rezultată din Raportul de inspecţie fiscală parţială nr. 20/17.07.2012 întocmit de Activitatea de Inspecţie Fiscală din cadrul DGFP Alba şi adresa nr. 193/07.04.2015 emisă de reclamantă”, se mai precizează în hotărârea instanţei din iunie 2017.

În 2018, Primăria Sebeş a trebuit să calculeze şi să impună plata impozitelor aferente construcţiei pentru întreaga perioadă de la momentul la care a fost semnat procesul verbal de recepţie. Astfel, a rezultat o sumă de aproxiamtiv 4 milioane de lei. Actul administrativ a fost contestat în instanţă de Kronochem Sebeş, societatea solicitând anularea acestuia. Dosarul se află în faza realizării unei expertize, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Al doilea proces a fost înregistrat în 1 aprilie 2019, la aceeaşi instanţă şi vizează suspendare a executării actului administrativ prin care s-a impus societăţii să plătească suma de 3 milioane de lei în contul impozitului datorat în anul 2019.

Kronochem administrează fabrica de formaldehidă, pusă în funcţiune în 2015 pe platforma industrială din Sebeş, aflată de mai mulţi ani în centrul unui scandal public privind acuzaţii de poluare. Reprezentanţii societăţii au respins tot timpul afirmaţiile localnicilor susţinând că emisiile fabricii se încadrează în limitele legale.

La Sebeş funcţionează, pe acceaşi platformă, trei societăţi: Kronospan Sepal SA, Kronospan Sebeş SA şi Kronochem Sebeş SRL.

sursa: adevarul.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Hux

    marți, 16.04.2019 at 08:43

    Toata lumea interzice formaldehida si noi o producem fara nici o problema….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Când ar putea fi reluate festivalurile Untold şi Electric Castle. Rugămintea lui Emil Boc adresată festivalierilor

Publicat

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a transmis „festivalierilor de toate vârstele” din România să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte, potrivit Digi24.

Declarația lui Boc vine în contextul publicării de către Ministerul Culturii a unui set de măsuri propuse pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

„Mesajul premierului și al meu, de aici de la Cluj, este simplu: dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați. Vaccinarea reprezintă pașaportul direct de intrare la festival și în aceste condiții sunt șanse foarte, foarte mari ca în august-septembrie să reluăm festivalurile la Cluj și în România. Totul depinde evident de rata de vaccinare”, a declarat Emil Boc, sâmbătă, la Digi24.

De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţul Cluj s-au vaccinat peste 200.000 de persoane, ceea ce a dus, potrivit primarului Boc, la o scădere semnificativă a ratei de incidenţă din judeţ, de la 8,1 la 5,76.

„Eu sunt foarte optimist, pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă.

Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant, hotel. Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji, director de comunicare al marilor festivaluri de muzică Untold și Neversea potrivit libertatea.ro

Organizatorii susțin că sunt pregătiți să convingă autoritățile să permită în acest an organizarea festivalurilor cu public.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

Vor exista două scenarii în care se vor desfășura evenimentele, iar scenariile vor fi alese de către organizatorii evenimentelor. Festivalurile mult așteptate, precum Untold sau Electric Castle vor intra în scenariul 1 din setul de măsuri propuse de Ministerul Culturii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Șofer la un pas să provoace un accident grav între Aiud și Teiuș, după o depășire „sinucigașă” pe DN 1

Publicat

Șoferul unei mașini înmatriculată în județul Alba a fost la un pas să provoace un accident grav sâmbătă, pe DN 1, după o depășire riscantă efectuată între Aiud și Teiuș. 

Incidentul s-a produs sâmbătă după-amiaza, fiind surprins pe o cameră de bord de un șofer care circula pe direcția Aiud – Teiuș.

Pe filmare se poate observa cum șoferul unui autoturism marca Peugeot, care circula dinspre Teiuș spre Aiud, intră în depășire fără să țină cont că de pe sensul opus se apropia o altă mașină.

Șoferul acesteia din urmă reușește să-l evite la limită, virând spre marginea carosabilului, unde se afla și un capăt de pod.

Norocul său a fost că a avut prezenţă de spirit şi a acţionat la timp pentru a se feri din fața șoferului „sinucigaș”.

sursa video, foto: Constantin Popa

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe pârtia de la Vârtop – Arieșeni: Un băiat de 16 ani, suspect de fractură cervicală, preluat de elicopterul SMURD

Publicat

Un adolescent în vârstă de 16 ani a ajuns sâmbătă seară la Spitalul Judeţean din Oradea, victimă a unui accident grav petrecut la Vârtop – Arieșeni.

Un elicopter SMURD a fost solicitat de urgență, sâmbătă seară, pentru salvarea unui tânărului de 16 ani accidentat pe pârtia Vârtop de un prieten care se dădea cu placa.

„În urmă cu puțin timp, echipajul elicopterului SMURD nr. 342, aflat în serviciu la Jibou, a executat o misiune primară, pentru salvarea unui bărbat accidentat pe pârtia Vârtop, județul Bihor, care a suferit un politraumatism.

„Victima este suspectă de fractură cervicală. Îşi mişca membrele, dar avea dureri foarte mari”, a declarat Pinter, sâmbătă seară, pentru ebihoreanul.ro

Salvamontiştii l-au preluat pe băiat de pe pârtie şi l-au dus la baza lor din apropiere, de unde apoi adolescentul a fost urcat într-un elicopter SMURD, anume chemat de la Jibou pentru această misiune de salvare.

Un echipaj Salvamont Salvaspeo Bihor a fost primul intervenient la locul incidentului, acordându-i bărbatului primul ajutor necesar, până la sosirea echipei medicale a elicopterului.

Bărbatul a fost stabilizat, preluat de elicopter și transportat de urgență la o unitate spitalicească din municipiul Oradea”, a transmis Inspectoratul General pentru Aviație al Ministerului de Interne.

„Aeronavele Inspectoratului General de Aviație al M.A.I au participat, până la această ora, la salvarea a nouă persoane aflate în dificultate, victime ale accidentelor grave sau pacienți care au necesitat transferul în alt spital, precum și la misiuni în sprijinul structurilor de ordine și siguranță publică”, mai transmite IGAV.

sursa foto: Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministrul Muncii: Ministerele au termen 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public

Publicat

Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe de Guvern, iar ministerele au la dispoziţie 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat memo-ul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Citește și MODIFICĂRI majore la salarizarea bugetarilor: Plafonarea sporurilor, grilă pentru administrația locală, spor de performanță

Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează, astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice.

Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Şi aceasta este o intoxicare şi, de obicei, prinde pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au.

Dar în acelaşi timp să ştiţi că sunt foarte mulţi oameni convinşi că în această perioadă sunt şi oameni politici şi alţi amatori care din asta trăiesc, din intoxicare”, a spus Raluca Turcan, scrie Agerpres.

De asemenea, ea a menţionat că, în calitate de ministrul al Muncii şi membru al Guvernului, are datoria să lămurească orice „intoxicare apare în spaţiul public” şi va răspunde de fiecare dată cu condiţia să i se solicite un punct de vedere, „ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment”.

„Ca atare, în această conferinţă de presă vreau să afirm apăsat, aşa cum a făcut şi primul ministru, că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi (joi, n.r.) nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă.

Prin acest memoradum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut. Şi, de asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi de asemenea în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice.

 Ministrul Muncii: e de datoria noastră să aducem echitate în societatea românească

Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice, ceea ce înseamnă de fapt ca statul să fie pe de o parte capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitate sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii”, a afirmat Raluca Turcan.

Ea a precizat că a văzut că există foarte multă patimă în spaţiul public atunci când se vorbeşte de pensii sau de salarizare sau chiar de beneficii sociale.

„Convingerea mea este că dincolo de orice interpretare în mandatul meu de ministru şi mandatul guvernului din care fac parte un lucru este simplu: este o datorie a noastră să aducem echitate şi în societatea românească, iar oamenii să ştie că legea şi instituţiile le protejează drepturile şi nu îi nedreptăţesc.

Ne propunem aşadar să facem statul să funcţioneze corect şi nu haotic pentru că toate aceste inechităţi pe care şi dumneavoastră le-aţi semnalat, pe care mulţi dintre dumneavoastră le resimţiţi pe propria piele, au fost create într-un sistem care trebuie să reprezinte legea şi trebuie să asigure corectitudine pentru cetăţenii acestei ţări.

Am fi de condamnat dacă nu am face nimic şi întotdeauna există şi varianta să nu faci nimic, dar ne-am propus să arătăm că se poate ca într-adevăr statul să funcţioneze şi eficient, să aibă şi servicii publice de calitate şi să-şi ajute oamenii şi să-i încurajeze să creadă că legea poate fi şi bună şi în avantajul lor”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat că prin acest memorandum în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.

Ministrul Muncii: unele sporuri vor intra în salariile de bază

Raluca Turcan a explicat, în context, că sunt reanalizaţi coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională, iar unele sporuri vor intra în salariile de bază.

„Principiile pe care le-am stabilit sunt simple şi nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă.

Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea.

Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibilă în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi. Şi dau exemplu administraţiei publice locale.

Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum şi practic întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă prin asumarea completă a tuturor ministerelor a reuşitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcţionarii sau angajaţii plătiţi din fonduri publice”, a mai declarat Raluca Turcan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate