Connect with us
Advertisement

Actualitate

Lege pentru protejarea fermierilor și firmelor mici de practicile comerciale neloiale. PROIECT, la Senat

Publicat

Fermierii și firmele mici producătoare de alimente sunt vulnerabili față de practicile comerciale neloiale utilizate de partenerii din cadrul lanțului agroalimentar.

Pentru a combate aceste practici comerciale neloiale, parlamentarii au inițiat recent la Senat o lege în acest sens. Documentul stabilește care sunt practicile comerciale neloiale interzise, reglementează termenele de plată și sancțiunile aplicabile. 

Propunerea legislativă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 10 noiembrie.

Scopul actului normativ este de a combate practicile comerciale neloiale apărute între întreprinderile macroeconomică din lanțul de aprovizionare agricol și alimentar și de a înlătura inegalitățile și inechitățile în ceea ce privește puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și alimentare.

Potrivit inițiatorului, operatorii economici mai mici din lanțul de aprovizionare cu alimente, inclusiv fermierii, sunt vulnerabili față de practicile comerciale neloiale utilizate de partenerii din cadrul lanțului agroalimentar. Acești operatori economici nu au putere de negociere și alternative pentru vânzarea produselor lor către consumatori, fiind obligați să suporte costuri, care în mod rezonabil și legal, nu se impun a fi în sarcina lor.

„În prezent, în România, nu există reglementări specifice aplicabile pentru combaterea practicilor comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizonare agricol și alimentar. S-a considerat ca fiind imperios necesară reglementarea unor practici comerciale neloiale care s-au dovedit a fi dăunătoare mediului de afaceri, pentru a le oferi fermierilor și intreprinderilor mici și mijlocii mai multă certitudine și pentru a le asigura suportul necesar gestionării riscurilor pe care, altfel, nu le-ar fi putut controla.

Necesitatea reglementării protecției împotriva practicilor comerciale neloiale s-a datorat și faptului că un procent relevant din produsele agricole și alimentare sunt perisabile și sezoniere. (…) 

Mai mult decât atât, actul normativ desemnează o autoritate publică responsabilă cu aplicarea normelor privind practicile comerciale neloiale apărute în cadrul lanțului de  aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Astfel că, în cazul unei încălcări dovedite a reglementărilor, această autoritate de executare va avea competența de a impune o sancțiune proporționată și disuasivă, va putea iniția investigații din proprie inițiativă sau pe baza unei plângeri. Un aspect extrem de important este faptul că furnizorii care depun plângeri vor avea dreptul de a solicita confidențialitate și anonimat pentru a-și proteja poziția față de partenerul comercial”, se precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă are în vedere următoarele schimbări:

– stabilirea domeniului de aplicare a prevederilor Directive (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale între intreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar;

– stabilirea practicilor comerciale neloiale interzise între cumpărătorii și furnizorii din lanțul de aprovizionare agricol și alimentar;

– reglementarea termenelor de plată;

– reglementarea competențelor și atribuțiilor autorității de executare din România (Consiliul Concurenței) desemnată pentru a asigura aplicarea la nivel național a prevederilor directivei;

– reglementarea sancțiunilor aplicabile autorului încălcării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement