Actualitate
Legea cu reguli pentru folosirea armelor din dotare de către personalul din penitenciare a fost promulgată. Uz de armă, doar ca ultimă alternativă
Legii privind regimul deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul administraţiei penitenciare a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, funcţionarii publici cu statut special din penitenciare vor utiliza armele din dotare doar ca ultimă alternativă şi în anumite condiţii.
Proiectul a fost adoptat în iunie 2015, de către Guvern şi include reguli pentru deținerea și utilizarea armamentului de către personalul Administrației Naționale a Penitenciarelor și unităților subordonate, astfel încât, prin folosirea acestuia, să nu fie prejudiciată siguranța persoanelor private de libertate.
Potrivit proiectului de lege, uzul de armă se face în mod gradual și proporțional, în raport de circumstanțe și după somație prealabilă. Uzul de armă nu trebuie să depășească nevoile reale pentru împiedicarea unui act ostil sau pentru neutralizarea agresorilor în acțiunile acestora îndreptate împotriva funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, a personalului cu care se execută misiuni în cooperare și a persoanelor private de libertate ori împotriva locurilor de deținere sau a mijloacelor de transport aparținând acestora.
De asemenea, proiectul de lege aprobat miercuri stabilește că doar în cazuri temeinic justificate angajații sistemului penitenciar, la propunerea motivată a directorului de unitate și cu aprobarea directorului general al ANP pot deține asupra lor arme letale sau neletale aparținând unității.
Proiectul de act normativ prevede distinct situațiile în care se execută tragere cu arme letale și cu arme neletale, atât cu somație, cât și fără somație.
Conform noilor reglementări, uzul armei este folosit numai ca ultimă alternativă. În acest sens, proiectul de lege adoptat de Guvern a fost elaborat cu respectarea standardelor Convenției Europene a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale și a jurisprudenței dezvoltate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Angajatul sistemului penitenciar care a făcut uz de armă este obligat, dacă pericolul nu mai subzistă, să acționeze imediat pentru acordarea primului ajutor persoanei rănite. Când situația nu permite acest lucru, solicită personal specializat. De asemenea, intră în sarcina angajaților din sistemul penitenciar să informeze pe cale ierarhică, imediat ce situația o permite, în cazul în care, în urma uzului de armă, o persoană a murit sau a fost rănită, urmând ca directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor să anunțe procurorul competent.
Portul și uzul armelor în sistemul administrației penitenciarelor se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor private de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare.
Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, republicată, prevede că instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale (din care face parte și Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate) pot procura, deține și folosi arme letale și neletale pentru înarmarea personalului propriu. Același act normativ menționează condițiile de deținere și utilizare a armelor în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News