Connect with us
Advertisement

Eveniment

Liderii Coaliției REFUZĂ să comenteze legile securității naționale, care pun România la picioarele serviciilor de informații

Publicat

Liderii Coaliției refuză să vorbească public pe tema legilor securității naționale, iar PSD, PNL și UDMR evită orice discuție despre cum ar trebui să arate viitorul pachet de legi.

Nici reprezentanții SRI și SIE nu au reacționat, după ce în spațiul public au apărut fragmente din drafturile acestor legi, care vor pune România la discreția serviciilor. 

Europa Liberă a încercat să vorbească cu politicienii și să obțină o reacție la ceea ce pare a fi cel mai mare asalt al serviciilor de informații asupra sistemului democratic din România.

„După ce Coaliția va avea un acord, ne putem pronunța pe oportunitatea acestui pachet de legi. Nu are sens să vorbim până atunci”, ne spune purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Deputatul susține că nu a văzut documentele legate de securitatea națională și că este „prematur” să se pronunțe.

Stroe precizează că trebuie văzută forma oficială în care sunt depuse legile, cum arată avizele de la toate instituțiile și cum iese pachetul din Guvern.

Comunicarea deputatului seamănă aproape la indigo cu cea a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, constată jurnaliștii Europei Libere.

„Aştept întreg pachetul. Guvernul trebuie să-şi asume acest lucru. (…) În momentul în care toate legile, toate, vor veni la Parlament promovate prin Guvern, atunci se vor discuta în comisie”, a afirmat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Surse parlamentare au declarat pentru Europa Liberă că draft-ul mai multor legi se află la sertar de câteva luni, dar nu există o decizie finală asupra lor.

Proiectele conțin multe propuneri venite de la serviciile de informații, fără să fie amendate de politic.

Printre legile care vor intra pe circuitul parlamentar, după ce sunt aprobate în Guvern, sunt legea SRI, SIE, a CSAT, a Ministerului de Interne, legea securității cibernetice sau legea securității naționale.

Orice persoană fizică sau juridică va putea fi transformată în colaborator SRI, prin lege. România, predată serviciilor secrete

„La comisia de control a SRI nu ne-a parvenit niciun draft. Știu că a fost o comisie interministerială, care a lucrat la pachet cu reprezentanții Administrației Prezidențiale și cu juriștii din structurile de forță. E la primă lectură în Coaliție. S-a lucrat sub umbrela ministerului Apărării Naționale.

Noi, parlamentarii, nu am intrat în posesia vreunui draft”, a declarat pentru Europa Liberă senatorul Cristian Chirteș, președintele comisiei de control a activității SRI.

Surse din grupul parlamentar al UDMR susține că draftul nu a ajuns nici la parlamentarii Uniunii, dar „este posibil să fie la președintele Kelemen Hunor”.

„E prematur, nu putem să comentăm”, au spus sursele citate.

Puteri sporite pentru servicii

G4Media a dezvăluit mai multe articole controversate din proiectul de lege privind activitatea SRI. Printre acestea se numără obligativitatea ca un civil să „acorde sprijin”, la cerere, Serviciului. Un astfel de articol nu există în legea actuală.

Proiectele de legi privind siguranța națională oferă  puteri sporite serviciilor secrete, dar nu și suficiente garanții că aceste puteri nu vor fi utilizate abuziv.

Vezi și: Angajații SIE vor putea fi audiați, percheziționați sau reținuți numai de procurori militari ANUME desemnați. Proiect de lege

Controlul parlamentar formal din prezent se diluează și mai mult până la dispariție în noile legi, iar controlul asupra modului de utilizare a banilor publici este limitat, scrie G4Media.ro.

  • În pachetul de legi care se află în lucru nu există vreo prevedere privind limitarea mandatului directorilor SRI, SIE, STS sau SPP.

Potrivit legii, comisiile parlamentare de control SRI și SIE pot verifica ”utilizarea resurselor financiare şi materiale alocate, cu excepția fondului de cheltuieli operative aflat în competența CSAT”.

Mai mult, ”este exceptat de la controlul ulterior al Curții de Conturi fondul de cheltuieli operative efectuate de serviciile/ structurile de informaţii”.

Prevederi din viitoarea lege: afaceri, acoperiți și lipsă de control

Art. 23 (1) În vederea exercitării competenţelor şi îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, Serviciul este autorizat:

b)  să folosească identităţi, documente, indicative, bunuri mobile şi imobile, de acoperire;

g) să acceseze şi să utilizeze informaţiile din baze de date ale altor autorităţi şi instituţii publice, în limitele competenţelor conferite prin lege;

h)  să solicite persoanelor fizice şi juridice, în condiţiile prezentei legi, date, indiferent de forma de stocare a acestora, informaţii şi, după caz, obiecte;

Art. 44 – Serviciul poate avea în coordonare, în raport cu nevoile proprii şi cu respectarea strictă a prevederilor legale, o regie autonomă, precum şi asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar.

Art. 42 – (1) Fondurile băneşti necesare pentru desfăşurarea activităţii Serviciului se asigură de la bugetul de stat şi din alte surse, legal constituite.

(2) În cadrul Serviciului pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii, potrivit legii.

(5) Documentele justificative aferente cheltuielilor operative se clasează sau se distrug în condiţiile stabilite prin ordin al directorului general al Serviciului, după încheierea exerciţiului bugetar şi aprobarea CSAT.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 03.06.2022 at 16:33

    Păi e normal să refuze. Ei au ajuns acolo cu sprijinul serviciilor,acum trebuie să pună mâna la ajutorarea serviciilor să pună mâna pe Romania (care 80% este deja sub mâna lor), că de nu, hop dosarul penal şi excluderea totală de la prăjitură. Ţară de securişti !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement