Connect with us
Publicitate

Economie

Litoral 2022: Cât costă drumul până la mare, cu mașina, trenul sau autobuzul. Rute ocolitoare pentru a evita aglomerația

Publicat

Deschiderea sezonului estival, în contextul scumpirii cazării și a creșterii prețurilor carburanților, înseamnă mai multe variante de transport de analizat pentru turiști. Drumul cu trenul  sau călătoria cu autocarul pot deveni o variantă de economisire, dar sunt avantaje și dezavantaje. 

Dată fiind scumpirea carburanților, multe persoane preferă să folosească trenul în detrimentul automobilului personal.

Citește și Lăcomie pe litoralul românesc, în Mamaia Nord: 200 de lei- un loc de cearceaf, la primul rând lângă mare. Fără umbrelă sau șezlong

Cu toate acestea, sunt mulți iubitori ai călătoriilor private, care preferă confortul unei călătorii cu mașina, deși prețul este mai mare.

„ Începând din 17 mai 2022, perioada maximă de vânzare cu anticipație a biletelor la trenurile din programul estival „Trenurile Soarelui”, este de 30 zile.

Începând cu data de 12 mai 2022, perioada maximă de vânzare cu anticipație a biletelor din programul estival „Trenurile Soarelui” este diminuată din motive tehnice, de la 30 de zile la 25 de zile.

Perioada de vânzare cu anticipație pentru restul trenurilor din programul de circulație rămâne neschimbată, de 30 de zile.

Menționăm că primele trenuri din programul estival de transport intră în circulație în data de 10/11 iunie și ulterior din 11 și 11/12 iunie 2022”, se menționează pe site-ul CFR Călători.

Cât costă drumul Alba Iulia – Constanța

Pe ruta Alba Iulia- Constanța există 6 trenuri începând cu ora 3:05 până la 22:15.

Durata călătoriei este cuprinsă 11 ore și 46 de minute și  14 ore și 3 minute. Trenurile sunt cu unul sau două schimburi, iar prețurile încep de la 102 lei pentru adulți, la clasa a doua.

Pentru clasa I prețurile pornesc de la 127 lei,  iar pentru studenți prețul unui bilet este redus la jumătate din prețul biletului pentru adulți.

Din Alba Iulia, nu sunt trenuri directe către mare, doar cu unul sau două schimburi. Mersul trenurilor din stația Alba Iulia poate fi văzut AICI

Mașina și autobuzul – alternative mai bune în drumul către mare

Cea mai rapidă variantă pentru drumul spre litoral este mașina personală.

Din Alba Iulia până la Constanța este o distanță de aproximativ 590 km, iar pentru o mașină care consumă în medie 7 litri/100 km, valoarea carburantului se ridică la aproximativ 756 de lei dus-întors.

Durata unei călătorii depășește șapte ore, fără opriri.

De asemenea, din Alba Iulia pleacă zilnic mai multe autobuze spre Constanța, între orele 0:15 și 23.00, dar călătoria durează minim o jumătate de zi. Mersul autobuzelor poate fi văzut AICI

Cursele nu sunt directe, iar prețul unui bilet începe de la 240 lei, aproximativ 500 lei dus – întors.

În funcție de dorințele fiecăruia, trenul poate reprezenta o variantă mai ieftină, dar care nu oferă confortul unei mașini.

Autobuzul poate fi o variantă pentru cei care doresc să îmbine confortul mașinii cu un timp de călătorie rezonabil, iar prețul este aproximativ egal cu cel al călătoriei cu mașina.

Pentru cei mai pretențioși, varianta de călătorie cu avionul poate fi soluția pentru a evita ambuteiajele. O singură linie aeriană operează zboruri directe dus – întors Cluj Napoca- Constanța, iar prețurile încep de la 48 de euro plus taxe pentru un bilet adult dus.

Aeroportul Sibiu, cel mai apropiat de Alba Iulia, nu operează zboruri directe către mare, doar cu escală.

Sfaturi pentru a evita aglomerația către mare

Polițiștii de Rutieră recomandă celor care vor să ajungă la mare să evite aglomerația de pe Autostrada Soarelui și să aleagă alte variante prin care pot ajunge pe litoral.

Ca rute alternative există Autostrada A1 – Ciorcârlia – Mereni – DJ 381 Topraisar – DJ 391 Negru Vodă – DN 39 Mangalia sau Autostrada A2 – DN39 – Agigea – DN 38 – Techirghiol – DJ393 Moșneni – DC 5 – 23 August – DN 39.

Pentru reducerea riscului rutier,  polițiștii recomandă conducătorilor auto să păstreze în mers o distanță corespunzătoare, care să le permită să oprească în condiții de siguranță și să respecte limitele legale de viteză.

De asemenea, șoferii trebuie să se asigure şi să semnalizeze când schimbă banda de circulație, să pună în funcțiuni luminile de avarie când încheie o coloană care oprește sau încetinește brusc, să acorde prioritate la ieşirea din spaţiile de servicii și să nu circule sau să oprească pe banda de urgenţă, exceptând cazurile justificate.

sursa: site CFR Călători, site autogari.ro, sursa foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate