Connect with us
Advertisement

Eveniment

LIVE TEXT: A opta zi a RĂZBOIULUI din Ucraina. Harta invaziei. Rușii continuă bombardamentele și noi negocieri

Publicat

Se împlinesc 8 zile de când Rusia a invadat Ucraina. În timp ce bombardamentele continuă iar rachetele rușilor lovesc în zonele locuite de civili, delegațiile din cele două țări sunt așteptate joi la noi negocieri. Potrivit negociatorului rus Vladimir Medinski, o încetare a focului va fi discutată la aceste noi tratative. Reamintim faptul că prima rundă de negocieri desfăşurată luni s-a încheiat fără rezultat.

Citește și RĂZBOI în Ucraina- Ziua 10: Prima concesie a rușilor pentru civilii din două orașe din estul țării. Continuă încercuirea Kievului

  • Orașele încercuite: Mariupol,  Harkiv, Sumy și Cernihiv sunt orașele unde forțele rusești ar fi reușit să le încercuiască, însă nu ar fi fost ocupate încă de către armata rusă.
  • Orașe ocupate: Kherson, Melitopol, Bedyansk, Knotop, Donețsk, Luhansk.
  • Lupte se duc în nordul Luhanskului, în zona Zaporojie (unde există și centrala nucleară de pe Nipru), în Dnipro, Odesa, Mykolaiv, Poltava, Kiev și Stanomyr.
  • Liniile pe care avansează armata Rusiei: Dinspre Rusia și dinspre Crimeea spre Mariupol / Dinspre Crimeea spre Kherson și Mykolaiv / Dinspre Rusia spre Sumy, Cernihiv și mai departe spre Kiev (est) / Dinspre Belarus spre Kiev (vest)

Ucraina s-a mobilizat cu un oarecare succes în apărarea marilor orașe, reușind totodată să atragă un larg sprijin internațional, Rusia fiind în prezent izolată diplomatic și economic. Ambele părți au suferit pierderi importante. 

Un număr mare de refugiați a părăsit țara: Mulți dintre ei au venit, și continuă să o facă, în România, unde solidaritatea cu care au fost întâmpinați este copleșitoare. Vezi aici cum o familie din Ucraina și-a cunoscut rudele din Alba, pe care nu le-a văzut niciodată. Cum au fugit de război Irina și Filimon.

Ca o condamnare a acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei, zeci de companii au anunțat încetarea activității lor în Federația Rusă sau încetarea exportului produselor lor către Rusia. Printre aceștia se numără cei mai mari producători auto din lume: Volvo, Skoda, Volkswagen (oprește producția și în Federația Rusă), Cadillac, Chevrolet, Audi, GMC, Jaguar, Buick, BMW, Daimler divizia camioane; Honda, Mazda, Mercedes. De asemenea, Coca Cola, Apple, Adobe, Bolt, Boeing, Adidas, Lenovo, Nike, HP, Harley Davidson, Intel, AMD, FedEx, Maersk, DHL, UPS și mulți alții au refuzat să lucreze în Rusia. După Nintendo, Steam, PlayStation Store și Battle.net au încetat să accepte carduri rusești.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluție prin care cere Rusiei să înceteze utilizarea forței în Ucraina și să își retragă trupele. 141 de state au votat pentru, cinci împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea) și 35 s-au abținut (printre acestea, China, India, Africa de Sud, Kazahstan, Pakistan, Iran, Irak, Cuba).

Citește toate informațiile despre evoluția războiului din Ucraina, organizate pe zile, aici:

3 martie 2022 – informații în actualizare

Ora 20.10 Negocierile Ucraina – Rusia (a doua rundă, joi): acord asupra creării de coridoare umanitare, posibil printr-un armistiţiu temporar; negocierile ar urma să continue în a treia rundă, în perioada următoare

  • vor fi create „coridoare umanitare” pentru evacuarea populaţiei civile din zonele în care se derulează confruntări militare. Pe durata evacuărilor, ar urma să fie valabile armistiţii în zonele culoarelor umanitare.

Ora 19.55 Aproximativ 90% dintre trupele ruse care fuseseră desfăşurate în apropierea graniţei cu Ucraina se află acum pe teritoriul ţării atacate, conform estimărilor unor responsabili americani din apărare, transmite dpa.

Conform estimărilor occidentale, Rusia masase în jur de 150.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina înainte de invazia declanşată la 24 februarie. Oficialul american a mai precizat că, de când Moscova a început atacurile, forţele ruse au lansat peste 480 de rachete. Dintre acestea, mai mult de 230 au fost trase de pe teritoriul Ucrainei, peste 160 din Rusia, peste 70 din Belarus şi mai puţin de zece din Marea Neagră.

19.40 Site-ul companiei petroliere ruse Lukoil.com, precum şi cele ale subsidiarelor din România, lukoil.ro şi petrotel.lukoil.com, nu mai funcţionează joi seara, după ce grupul a publicat un mesaj în care cere încheierea războiului din Ucraina.

19.30 O navă de marfă deținută estoniană s-a scufundat joi în largul portului Odesa.

Câteva ore mai devreme, o navă din Bangladesh a fost lovită de o rachetă sau o bombă într-un port la est de Odesa, scrie Reuters.


Multe firme de transport maritim și-au suspendat cursele către porturile din Marea Neagră și alte terminale din Ucraina, pe fondul creșterii primelor de asigurare pentru astfel de călătorii. Cel puțin trei nave comerciale au fost lovite de proiectile din 24 februarie, când a început invazia Rusiei.

19.15 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, joi seară, cu ocazia reuniunii Consiliului prezidenţial pentru Secruitate Naţională, că ucrainenii şi ruşii sunt „un singur popor”, precizând că operaţiunea militară în Ucraina se derulează „conform planului”.

19.00 Enerhodar (SV Ucrainei, regiunea Zaporojie): o coloană de aproximativ 100 de vehicule blindate ruseşti a intrat în Enerhodar; locuitorii încearcă să opună rezistenţă forţelor ruse; lângă o baricadă ridicată în oraş se duc lupte – edilul Dmitri Orlov, conform agenţiei oficiale de presă ucrainene Ukrinform

18.30 Moscova i-a avertizat pe străinii care intenţionează să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina că nu vor avea statut de prizonieri de război şi vor fi aduşi în faţa justiţiei sub acuzaţii penale dacă sunt capturaţi, relatează joi agenţiile DPA şi TASS.

„Aş dori să subliniez oficial că toţi mercenarii trimişi de Occident pentru a ajuta regimul naţionalist de la Kiev (…) nu au dreptul la statutul de prizonieri de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.

18.00 Zelensky a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa. Spune că, dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia, aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge ”până la Zidul Berlinului”, relatează AFP.

”Dacă noi dispărem – să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”, a spus Zelenski în faţa presei, cerând statelor occidentale ”să închidă cerul” ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.

Ora 17.30 Negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei sunt în desfășurare în Belarus.

 

 

 

17.15 Zelensky a anunțat primii voluntari străini au intrat în lupta împotriva trupelor ruse.
Potrivit liderului de la Kiev, 16.000 de luptători străini au depus cereri pentru a se alătura ”Legiunii internaționale”.

17.00 Lukoil, numărul doi în sectorul petrolier rusesc, a cerut ”încetarea rapidă a războiului din Ucraina”. Este prima mare companie națională care se opune invaziei rusești a Rusiei, notează AFP.

16.30 Ucrainenii efectuează atacuri asupra uriașei coloane de trupe rusești ce se îndreaptă spre Kiev

15.15 Parlamentul din Ucraina a aprobat o lege prin care pot fi confiscate proprietățile deținute de Rusia sau de cetățeni ruși în Ucraina.

Ora 14:15: Gigantul suedez de mobilă IKEA a anunțat joi că-și suspendă activitățile din Rusia și Belarus, decizie care afectează peste 15.000 de angajați, 17 magazine și trei fabrici.

Ora 12.45 Noua rundă de convorbiri dintre Rusia şi Ucraina, în regiunea belarusă Brest, vor începe în jurul orelor 12:00 GMT, a anunţat joi şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, transmite EFE.

„De la bun început, din cauza complexităţii logistice pentru partea ucraineană, care se reuneşte în Polonia şi apoi vine până aici, către regiunea Brest din Belarus, (începerea discuţiilor) a fost anunţată pentru ora (locală) 15:00 (12.00 GMT)”, a declarat oficialul rus, citat de agenţia oficială belarusă Belta.

Ora 12.30 Consiliul orăşenesc din Mariupol a anunţat joi că armata rusă bombardează constant şi intenţionat infrastructuri civile de importanţă critică din acest oraş-port din sudul Ucrainei, lăsându-l fără apă, căldură sau electricitate şi împiedicându-l să aducă provizii sau să evacueze oameni, transmite Reuters.

”Ne distrug proviziile de alimente, ne prind într-o blocadă, ca în vechiul Leningrad. Intenţionat, timp de şapte zile, au distrus infrastructura de importanţă vitală a oraşului. Nu avem electricitate, apă sau căldură”, a anunţat consiliul orăşenesc într-o declaraţie

Zelensky: Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cea mai recentă înregistrare a sa video, joi, informează Reuters.

Zelenski a adăugat că, de la miezul nopţii, nu a existat niciun moment de respiro în bombardamentul forţelor ruse asupra Ucrainei.

Ora 12.00 Protecția Civilă: în urma bombardamentelor din Harkiv au fost ucise 34 de persoane; 285 au fost rănite, dintre care 10 copii.

Ora 11.40 Informare de la armata Ucrainei. Pierderile pe care le-ar fi suferit până acum Rusia

  • 217 tancuri, 900 blindate
  • 30 de avioane, 31 de elicoptere
  • 11 sisteme antiaeriene, 42 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc)
  • 90 de tunuri de artilerie, 60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil
  • 3 drone, 2 bărci, 374 vehicule

Sistemele antiaeriene ucrainene ar fi doborât un avion de vânătoare Suhoi Su-30 al Rusiei deasupra orașului Îrpin, o localitate de satelit din vestul Kievului (The Kyiv Independent)

Mai jos, imagini din Îrpin după bombardamente


Ora 11.30 Experți americani: invazia declanşată de armata rusă în Ucraina s-a dovedit o eroare tactică şi strategică surprinzătoare, marcată de penurii de hrană şi carburant, de abandonarea de vehicule armate, de pierderi de avioane şi de morţi în rândul soldaţilor, informează AFP.

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a anunţat joi că omologul său britanic va „instala un fel de consulat” la Calais, în nordul Franţei, unde s-au prezentat de miercuri „mai multe zeci” de refugiaţi ucraineni, relatează AFP

Ora 11.00 China ar fi cerut Rusiei să amâne invadarea Ucrainei până după Jocurile Olimpice de iarnă – raport

Un raport al serviciilor de informaţii occidentale indică faptul că la începutul lunii februarie oficialităţi chineze le-au cerut autorităţilor ruse să aştepte încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing înainte de a începe invazia militară în Ucraina, au declarat miercuri oficialităţi americane, potrivit CNN.

Ora 10.45 Ministrul francez de externe: partea cea mai grea a războiului abia urmează

În timp ce armata rusă a înconjurat şi bombardează mai multe oraşe din Ucraina, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a apreciat joi că „se poate ca partea cea mai rea abia să urmeze”, transmite AFP

Este de temut o logică a asediului”, cu care „ruşii sunt obişnuiţi”, a avertizat şeful diplomaţiei franceze la televiziunea publică France 2. „Amintiţi-vă de Alep, Groznîi”, a spus el, referindu-se la distrugerea cu bombe ruseşti a oraşelor respective din Siria, respectiv Cecenia, în istoria recentă.

Ora 10.15 Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta îl condamnă fără echivoc, a declarat premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters joi.

Ora 10.00 Avansul forţelor ruse către capitala ucraineană Kiev a înregistrat puţine progrese în ultimele trei zile, iar oraşele Harkov, Cernigău şi Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor, potrivit serviciilor de informaţii britanice, relatează joi Reuters.

”Principala parte a coloanei ruse lungi care avansează spre Kiev rămâne la 30 de kilometri de centrul oraşului, fiind ţinută în loc de rezistenţa ucraineană înverşunată, de defecţiuni mecanice şi de blocaje”, a anunţat Ministerul Apărării britanic într-o actualizare a datelor primite de la serviciile de informaţii.

Ora 9.30 Germania furnizează Ucrainei rachete anti-aeriene. Ministerul Economiei german a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina. Surse din ministerul citat au declarat că armele respective sunt rachete uşoare Strela, de concepţie sovietică, aflate în stocurile forţelor armate ale fostei Germanii de Est

Ora 9.00 Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru a-şi da acordul politic asupra propunerii Comisiei Europene de acordare a protecţiei temporare pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina, inclusiv un permis de şedere şi acces la piaţa forţei de muncă şi la beneficii sociale, informează DPA.

Ora 8.30 – O a doua rundă de negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu este aşteptată să aibă loc joi, la opt zile de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează dpa.

Ambele părţi au convenit asupra regiunii Brest din vestul Republicii Belarus ca loc pentru negocieri, iar armata rusă plănuieşte crearea unui „coridor de securitate” pentru a permite trecerea delegaţiei ucrainene.

Ora 8.00 – Ucraina rezistă armatei invadatorilor ruși de mai bine de o săptămână. A opta zi a invaziei a început cu un raid aerian în multe orașe din Ucraina.

S-au auzit explozii la Kiev și Herson. Între timp, Tribunalul de la Haga a început deja o anchetă cu privire la crimele de război ale Rusiei împotriva Ucrainei, iar date despre acțiunile teribile ale invadatorilor din aproape 40 de țări au fost înaintate Curții Penale Internaționale.

Ora 3.00 – Armata rusă a bombardat orașul Harkov în timpul emisiunii unui jurnalist străin.

Filmarea arată explozii de obuze care pot fi văzute chiar în spatele jurnalistului american CBS, în timpul emisiunii.

Și în Herson au fost raportate explozii.

Ora 1.10 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj către ucraineni

El a spus că îi admiră pe oamenii care ies cu mâinile goale și îi alungă pe ruși din orașele lor. Zelenski este încrezător că trupele ruse vor primi o lecție dură.

Ora 1.00 – Membru OSCE, ucis în timpul unui bombardament al soldaților ruși, la Harkov

O angajată Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, Marina Fenina, a fost ucisă în timpul unui bombardament al soldaților rușilor, la Harkov.

„Marina a murit în timp ce livra provizii pentru familia ei într-un oraș care a devenit o zonă de război. În Harkov și în alte orașe din Ucraina, rachete, obuze și proiectile lovesc clădiri rezidențiale și centrele orașelor, ucigând și rănind civili nevinovați – femei, bărbați și copii”, a anunțat Secretariatul OSCE de la Viena.

Herson a căzut în mâinile rușilor. Mesajul primarului

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, primarul orașului Herson, Igor Kolykhaev a scris că „astăzi au fost vizitatori înarmați în consiliul municipal” și că le-a spus trupelor „nu avem forțe armate ucrainene în oraș, ci doar civili și oameni care vor să TRĂIASCĂ aici!”, scrie BBC.

Kolykhaev a scris că forțele de la Moscova au impus restricții de circulație între orele 20:00 și 06:00, ora locală, și a precizat că mașinile cu alimente, medicamente și alte câteva provizii vor putea intra în oraș.

El a adăugat că mașinile din interiorul orașului trebuie să circule cu viteză „minimă”, iar pietonilor le este interzis să se deplaseze în grupuri de mai mult de două persoane.

„Deocamdată așa stau lucrurile. Steagul ucrainean deasupra noastră. Și pentru a rămâne la fel, trebuie îndeplinite aceste cerințe. Deocamdată nu am nimic altceva de oferit”, a spus Kolykhaev.

Armata ucraineană a anunțat că nu mai capturează artilerişti ruşi. 

Comandamentul Forțelor de Operațiuni Speciale ale Armatei Ucrainei a raportat că nu se vor mai lua prizonieri artileriştii ruși după ce aceștia au început fără milă să-și trimită rachetele în orașele țării.

În jurul orei 22:00 s-au auzit avioane și explozii la Harkov. A fost emisă o alertă aeriană, toți oamenii au fost îndemnați să meargă de urgență la adăpost.

La Harkov, armata rusă a lovit Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. Femeile și copiii s-au refugiat în biserică. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Exploziile au început din nou în Kiev, miercuri, în jurul orei 09:00. „Kiev. Explozii  în zona stației de metrou. Între Hotel Ibis și Gara de Sud”, a scris Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rusinacii

    joi, 03.03.2022 at 06:51

    Ce fel de ,,oameni,, fac parte din armata rusa ? Au oare macar 4 clase de scoala? Au acasa parinti si copii ? Sunt apti mental, sau sunt drogati ? Cum de nu inteleg ca lumea a inceput sa scape de conducatorii debili care ii mana la moarte ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement