Connect with us
Advertisement

Eveniment

LIVE-VIDEO: 10 Mai – Ziua Regalității, marcată la Alba Iulia. Arborarea Drapelului Regal, în Piața Cetății

Publicat

Ziua Regalității este marcată marți, 10 mai, la Alba Iulia, printr-o serie de evenimente. De la ora 10.30, în Piața Cetății din Alba Iulia va avea loc Arborarea Drapelului Regal, precedată de evocarea istorică a momentului realizată de Dr. Tudor Radu, istoric. Momentul va fi încununat de o reprezentație a Fanfarei Județului Alba, care va intona Imnul Regal și Imnul Național al României.

Începând cu ora 11.00, în Sala Unirii va fi expus în premieră  tabloul intitulat „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”.

Acesta a fost adus la Alba Iulia în urma unui parteneriat între Kulterra Gallery din București și Muzeul Național al Unirii. Autoarea lui este Elena Bria, o tânără, dar apreciată pictoriță de la Chișinău. Cu această lucrare artista și-a luat licența la Academia Imperială de Arte Frumoase din Sankt Petersburg, în anul 2018, la Centenarul Unirii.

Tabloul impresionează și prin dimensiunile sale, de 300 x 400 cm, și abordează în manieră clasică, academistă, momentul fundamental al încoronării de la Alba Iulia.

De la ora 12.00, tot la Sala Unirii, va fi vernisat exponatul lunii mai, intitulat „Jubileu regal. Cromolitografie cu familia regală la împlinirea a patru decenii de domnie a lui Carol I”.

Cu această ocazie, va fi expusă o cromolitografia intitulată „40 ani de glorioasă domnie a M.S. Regelui Carol I”.

Având dimensiuni semnificative, lucrarea este o îmbinare de artă fotografică și pictură, reprezentând familia regală – regele Carol și regina Elisabeta, principele-moștenitor Ferdinand și principesa Maria, alături de copiii lor – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Elisabeta, Maria și Nicolae, într-un decor ce are în fundal Palatul Peleș, alături de elemente simbolice prin care este glorificată monarhia română.

Lucrarea a fost realizată în anul 1906, când România și Casa Regală celebrau 40 de ani de la întronizarea lui Carol I.

Ultima manifestare a zilei se va desfășura tot la Sala Unirii, unde, de la ora 13.00, va avea loc o masă rotundă cu tema Monarhia în România.

În cadrul ei, istoricii muzeului albaiulian (Ioana Ursu, Ionela Mircea, Tudor Roșu și Dragoș Ursu) vor ține o serie de prelegeri despre principalele momente din istoria familiei regale a României.

La aceste evenimente, organizate de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Primăria Alba Iulia și Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, intrarea publicului este liberă.

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din 2015, ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor.

10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere.

În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.

10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând din 2015, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, potrivit historia.ro.

Ziua Regalităţii: 10 mai 1866, sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866.

Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti.

Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

Ziua Regalităţii: 10 mai 1877, obţinerea independenţei României faţă de Imperiul Otoman

Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş.

La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din perioada 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol.

Totodată, Congresul de la Berlin, din 1878, a consfinţit independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman.

Ziua Regalităţii: 10 mai 1881, încoronarea Principelul Carol

Proclamarea Independenţei la 10 mai 1877 este argumentul principal pentru care unii istorici susţin că şi astăzi Ziua Naţională a României ar trebui să fie pe 10 Mai.

Alţi istorici sunt mai puţin categorici, dar atrag atenţia că ziua de 10 Mai trebuie marcată ca una dintre cele mai faste din istoria naţională.

Şi asta pentru că, la 10 Mai 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.

Ca zi naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii, care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea.

Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement