Connect with us
Advertisement

Actualitate

Lobby pentru internaționalizarea învățământului superior, la UAB. Rectorul Daniel Breaz: „Studenții străini aduc venituri mari la bugetul universității”

universitate

Publicat

După ce, săptămâna trecută, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit, în cadrul Danube Education Forum, o conferință despre internaționalizarea învățământului superior, conducerea instituției a prezentat câteva concluzii, într-o conferință de presă. Au fost puse în discuție mai multe aspecte, printre care legislația românească, unul dintre principalele impedimente ale străinilor de a obține viză de studiu la o universitate din România.

„Discuțiile vis-a-vis de internaționalizarea învățământului sunt ample și au mai multe valențe. În primul rând, universitățile din România trebuie să fie deschise studenților internaționali, iar aici am identificat o grămadă de probleme. De cele mai multe ori, nu este vorba despre probleme de organizare internă a universităților, ci mai degrabă probleme legate de legislația din România, de modalitatea prin care un student internațional poate să obțină o viză de studiu în România. Toate universitățile reprezentate la conferință își doresc să primească studenți străini, să își ofere serviciile educaționale studenților străini. Vom continua demersurile pentru a putea să facilităm obținerea vizelor”, a explicat rectorul Daniel Breaz.

Educația internațională este, pe lângă un mod principal de promovare a culturilor și a relațiilor între țări, și o sursă de venit pentru universitățile care primesc studenți străini. De exemplu, la Universitatea din Alba Iulia, o taxă pentru un student străin echivalează cu taxa plătită de 7 studenți români, potrivit rectorului Daniel Breaz, iar în alte țări, taxele plătite de studenții străini ajung să acopere peste 10% din bugetul național al educației (ex. Australia).

„Încercăm să îi facem pe cei care se ocupă cu acordarea vizelor de studiu să fie mai receptivi și să își exprime altfel poziția față de studenții internaționali, pentru a-i stimula pe studenții străini să vină la universități din România. În țările cu un număr mare de locuitori, dar cu prea puține programe de școlarizare, sunt mulți tineri doritori de a studia în străinătate. La universitatea noastră au sosit zeci de aplicații. Anul trecut, 47 de studenți indieni au dorit să vină la Alba Iulia, dar doar 2-3 au primit vize. Cu doar atâția studenți e destul de costisitor să organizezi un an pregătitor”, a declarat rectorul Daniel Breaz.

Marea parte a universităților din România, inclusiv Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia sunt pregătite, din punct de vedere al ofertei educaționale, să primească studenți străini, susține rectorul. „Pe domeniul Arheologie-Muzeologie, am înființat un program de studiu în limba engleză, după ce mai mulți studenți pakistanezi și-au arătat interesul pentru acesta”, a mai explicat Daniel Breaz.

Universitatea „1 Decembrie 1918”, promovată la târguri internaționale

În urmă cu un an, Universitatea „1 Decembrie 1918” a participat la Târgul Internațional de Oferte Educaționale organizat la Kuala Lumpur din Malaezia. „În două zile, au fost aproximativ 80.000 de vizitatori. A fost o manifestare extraordinară. Foarte multe universități din întreaga lume au venit să își prezinte oferta educațională. Nu a rămas fără ecou această participare, de atunci ne-au contactat destul de mulți agenți care se ocupă de recrutarea tinerilor, care îi plasează la universități din alte țări”, a declarat rectorul Daniel Breaz.

În acest an, Universitatea va participa la un alt târg internațional, în Sri Lanka, unde, din datele transmise de Ambasada României, sunt peste 10.000 de tineri care pleacă la studii în străinătate și ar vrea să vină în România.

În România, în prezent sunt peste 7.000 de studenți străini. La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, studiază în acest moment 50 de tineri din 7 țări, iar 4 studenți albaiulieni sunt bursieri în China. Universitatea albaiuliană ar avea capacitatea de a primi până la 400 de studenți internaționali.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement