Administrație
Localităţi din judeţul Alba ce ar putea fi desfiinţate, după reclasificarea pregătită de Guvern. Au înregistrat scăderi importante de populaţie
Proiectul Guvernului pentru reclasificarea localităţilor din România prevede şi posibilitatea ca o serie de comune să fie desfiinţate. Localităţile cu scăderi accentuate de populaţie vor putea fi unificate cu altele, din cadrul ariilor funcţionale, la iniţiativa autorităţilor locale. 13 astfel de comune din judeţul Alba sunt pe lista autorităţilor centrale.
Vezi şi Reclasificarea oraşelor şi comunelor, pregătită de Guvern. Categoriile pentru Alba Iulia şi alte localităţi din judeţul Alba. Ce efecte ar putea avea modificările
Dacă până la 31 decembrie 2025, comunele vizate nu ating anumiţi indicatori, vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa Guvernului, se arată în proiect.
Guvernul a întocmit şi o listă a localităţilor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, precum şi a celor care au în structura lor localităţi cu populaţiea sub 100 de locuitori. Pentru aceste localităţi, Executivul “încurajează unificarea administrativă” la iniţiativa autorităţilor locale şi ca urmare a voinţei exprimate prin referendum local.
Lista comunelor din judeţul Alba care au înregistrat scăderi accentuate ale populaţiei:
1. Ponor: -48,6%
2. Mogoș: -47,7%
3. Rîmeţ: -47,3%
4. Ceru-Băcăinţi: -47,3%
5. Ohaba: -45,8%
6. Întregalde: -42,9%
7. Almașu Mare: -41,9%
8. Ocoliș: -40,7%
9. Fărău: -37,7%
10. Livezile: -35,4%
11. Vidra: -35,1%
12. Scărișoara: -32,3%
13. Poșaga: -30,5%
AICI, lista completă.
Trecerea dintr-o categorie în alta a localităţilor se face în următoarele condiţii:
– prin lege, la propunerea consiliilor locale sau prin lege, la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
“În vederea monitorizării gradului de îndeplinire a indicatorilor specifici fiecărei categorii de localităţi, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice elaborează periodic, o dată pe an, analiza privind evoluţia reţelei de localităţi”, se mai arată în proiect.
În termen de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pe baza informaţiilor transmise de autorităţile administraţiei publice locale ale municipiilor şi oraşelor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va elabora un proiect de lege pentru actualizarea localităţilor componente şi a satelor aparţinătoare municipiilor şi oraşelor
Noua lege va aduce şi o modificare a modului de calcul a impozitelor locale, care va fi pus în acord cu proiectul de lege la 6 luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
surse: mdrap.ro, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ion
sâmbătă, 20.08.2016 at 11:57
Ce indicatori trebuie sa atinga aceste localitati pana in 2025?Populatia tuturor localitatilor scade an de an(in cele enumerate mai mult)datorita mortalitatii crescute,a natalitatii in scadere si a plecarii din aceste localitati.Cu toate acestea numarul salariatilor din administratiile locale creste nejustificat an de an prin infiintarea a tot felul de posturi cu dedicatie.Solutia?Unificarea localitatilor vizate urgent.Se vor reduce numarul de posturi bugetate.