Actualitate
MADR modifică Legea pieţelor: Producătorii pot cere carnete de comercializare pentru toată familia. Cine va putea vinde în spaţiul de 40% din pieţe
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionle a elaborat, după discuţii cu reprezentanţii producătorilor agricoli şi ai Asociaţiei Administratorilor de Pieţe, un proiect de Ordin privind modificarea şi completarea OMADR 20/208/2015 pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 9 alin.(1) din Legea nr.145/2014 (legea pieţelor).
Potrivit proiectului normativ, lista produselor pentru care se solicită emiterea carnetului de comercializare va cuprinde „toate produsele vegetale rezultate din culturi de câmp, culturi în spaţii protejate, plantaţii, pepiniere, păşuni şi fâneţe, după caz, sau toate produsele şi subprodusele de origine animală, sericicole, apicole, inclusiv animalele vii, conservele de fructe şi/sau legume şi/sau sucuri naturale, obţinute din fructele şi/sau legumele produse de solicitant, după caz”.
O modificare importantă, cerută de producătorii agricoli, este aceea că titularul Atestatului de producător poate solicita şi eliberarea mai multor carnete de comercializare, în situaţia în care soţul/soţia, rudele/afinii de grad I optează pentru vânzarea simultană a produselor proprii.
Totodată, predarea zilnică/periodică a produselor proprii la centrele de colectare/preluare nu este considerată vânzare. Producătorul nu completează file autocopiative din carnetul de comercializare pentru fiecare predare, ci trebuie să deţină documentul de identitate şi Atestatul de producător.
„Actul de comerț are loc atunci când se efectuează plata de către cumpărărtor, pentru totalul cantităților predate. Numai în acest moment intervine obligația completării filelor autocopiative din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, respectiv rubricile vânzător, cumpărător, produs, UM, cantitate vândută, preț pe unitate, suma totală plătită”, precizează proiectul de act normativ.
Potrivit proiectului elaborat de MADR, transportul produselor de la centrele de colectare/preluare la centre/fabrici de procesare sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării/procesării/comercializării, va fi însoţit de documentele legale specifice transportului, precum şi de avizul de însoţire a mărfii.
Documentul mai prevede că minim 40% din totalul spaţiilor de vânzare din pieţe rezervate exclusiv producătorilor agricoli persoane fizice pot fi ocupate de producători PFA, ÎI sau ÎF, care vând doar produse proprii.
Reglementarea vizează producătorii agricoli organizați în baza OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (ÎI) şi întreprinderile familiale (ÎF), care comercializează doar producția obținută în propria fermă/gospodărie şi care dețin Cod de înregistrare fiscală cu activitate principală cultivare/producție.
PFA-urile care vând atât produse proprii, cât şi produse realizate de alte persoane nu vor beneficia de aceste spaţii.
De asemenea, este clarificat că pentru vânzările zilnice de produse proprii în pieţe şi târguri, producătorii nu trebuie să completeze file autocopiative din carnetul de comercializare. Acest lucru se poate face numai la solicitarea cumpărătorilor operatori economici.
La întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe şi ai MADR, producătorii agricoli au mai spus că taxa pe tarabă nu ar trebui plătită iarna, dar şi că taxa de rezervare a tarabei li se pare ilegală.
sursa: agroinfo.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News