Connect with us
Advertisement

Eveniment

Mai multe televizoare premium vor fi interzise de la 1 martie, în toată UE. Sunt vizate cele 8K și o parte dintre cele 4K și OLED

Publicat

Uniunea Europeană (UE) va descuraja vânzarea unor dispozitive casnice care consumă foarte multă energie electrică și chiar va interzice comercializarea altora.

De la 1 martie, ca măsură de economisire a energiei, intră în vigoare noile limite de consum de energie TV și, implicit, un nou regulament privind proiectarea ecologică.

Principalele ”victime” vor fi televizoarele premium, de înaltă calitate. Este vorba despre cele 8K, o parte dintre cele 4K și modele OLED.

De exemplu, S95B QD-OLED de la Samsung sau A95K QD-OLED de la Sony nu ar trece noile standarde, nici televizorul QN95B 4K QLED de la Samsung.

  • Uniunea Europeană şi-a actualizat etichetele energetice în primăvara lui 2021, ducând multe modele în clasă cu consum cel mai redus, (G).

Unii specialiști spun că cei care au reglementat noile standarde nu înțeleg tehnologia din spatele 8K, sau nu le pasă de ea.

Nici un televizor 8K nu va mai putea fi vândut în UE, cu exceția celor din magazine

O restricție revizuită privind consumul de energie TV intră în vigoare în cele 27 de țări europene care alcătuiesc UE la 1 martie 2023.

Practic, nu va exista un singur televizor 8K care să poată fi vândut în UE . Regula va afecta, de asemenea, câteva televizoare OLED 4K, televizoare QD-OLED de 65 de inchi și cel puțin un televizor QLED 4K de înaltă performanță.

Pe scurt, majoritatea celor mai bune televizoare existente pe piață nu pot trece de noile restricții privind eficiența energetică și vor fi efectiv interzise, potrivit Digitaltrends.

Singurele excepții de la regulament sunt televizoarele care sunt deja la comerciant până la această dată. Adică cele care sunt în magazine sau în depozite.

Astfel, de la 1 martie, ecranele Full HD pot atinge un EEI (Energy Efficiency Index) maxim de 0,75, pentru rezoluții mai mari și display-uri micro-LED există o limită de 0,90.

Problemele cu prevederile legale actuale sunt legate, printre altele, de faptul că cerințele UE pentru afișajele 8K se bazează pe ipoteze ambițioase din 2014-2017, când această tehnologie tocmai era în curs de dezvoltare.

Intenții bune care au ieșit prost

Măsurile nu au legătură cu războiul din Ucraina și nici cu presupusele economii, în acest context.

În urmă cu câțiva ani, UE a dezvoltat ceea ce numește Indicele de eficiență energetică sau, pe scurt, EEI.

Pentru a-și da seama care este eficiența energetică a unui display, comisia a analizat datele de pe display-uri care au fost vândute între 2012 și 2017.

Adică televizoare care au acum 7 până la 10 ani. Concluzia este că, în general, industria TV a simțit că cifrele cu care a venit comisia sunt solide și corecte și că îndeplinesc standardele de eficiență erau gestionabile.

Astfel, televizoarele au îndeplinit standardele timp de câțiva ani. Dar aceste standarde de eficiență au fost dezvoltate pentru televizoarele HD și 4K.

Când UE a decis să actualizeze aceste standarde în urmă cu câteva luni, a crescut cerințele de eficiență, ceea ce înseamnă că televizoarele HD și 4K vor trebui să consume mai puțină energie decât acum.

În plus, a decis și că acest standard pentru televizoarele 4K să se aplice atât televizoarelor 8K, cât și celor micro-LED. Și tocmai aici este problema.

Cei care au luat decizia par să nu înțeleagă că televizoarele 8K, prin tehnologie și prin natura modului în care funcționează panourile LCD, consumă mult mai multă energie decât televizoarele 4K.

Clasificarea lor după aceleași standarde, deși tehnologiile sunt diferite, generează această problemă.

De altfel, și televizoarele 4 K vor fi afectate. Deși au trecut cerințele înainte, de la 1 martie 2023, nu o vor mai face.

Niciu un 8 K nu trece standardul

Potrivit unui raport detaliat al FlatpanelsHD, se pare că niciun 8K, așa cum este fabricat în prezent, nu are un EEI suficient de scăzut pentru a trece standardul amintit.

De asemenea, se pare, pe baza cifrelor EEI actuale, că nici S95B QD-OLED de la Samsung sau A95K QD-OLED de la Sony nu ar trece, nici televizorul QN95B 4K QLED de la Samsung.

De ce consumă mai mult un TV 8 K

Un panou TV 8K are de patru ori pixelii unui panou TV 4K.

Dincolo de explicațiile tehnice, este de menționat că televizoarele 8K au neapărat nevoie de mult mai multă energie doar pentru a fi cel puțin la fel de luminoase ca televizoarele 4K

Ca să nu mai spunem că așteptările sunt ca ele să fie și mai luminoase, cum este de așteptat de la categoria de televizoare premium.

Rducerea semnificativă a consumului de energie al televizorului 8K ar necesita reinventarea panoului LCD și asta nu se poate întâmpla peste noapte și e posibil să nu se poată întâmpla deloc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. SsS

    vineri, 24.02.2023 at 13:35

    Clar, Puțin e de vină !!!

  2. Oracle Fusion Financials Online Training

    luni, 11.12.2023 at 15:20

    Thanks for the informative article. Unogeeks is the top Oracle Fusion Financials Training Institute, which provides the best

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement