Connect with us
Advertisement

Actualitate

Managerul Spitalului Judeţean Alba: Centrul de sănătate de la Ocna Mureş ar putea fi deschis până la 1 mai. Planuri pentru secţie externă la Zlatna

Publicat

spital ocna mures Conducerea Spitalului Judeţean Alba a oferit detalii despre deschiderea Centrului multifuncțional de sănătate la Ocna Mureş şi posibilitatea înfiinţării unei secţii de boli cronice la Zlatna. Cele două oraşe au rămas fără servicii în unităţi medicale după ce spitalele au fost închise, în 2011.

Încă de acum patru ani se anunțau demersuri pentru înfiinţarea centrului de sănătate la Ocna Mureş şi, mai recent, au fost alocate fonduri şi derulate licitaţii pentru amenajarea acestuia în sediul fostului spital din oraş. Pentru ca această problemă să fie rezolvată, Spitalul Județean Alba a obținut o finanțare de 926.000 lei.

După nenumărate plângeri și cereri să li se redeschidă spitalul, cetățenii din Ocna Mureș vor putea să se adreseze unui medic, la ei în oraș. Etajul întâi al spitalului va fi reabilitat și va cuprinde trei compartimente de specializări, unde vor putea fi trataţi pacienţi. Acesta s-ar putea deschide în jurul datei de 1 mai, anul acesta.

„În structura organizatorică am obținut, în 2013, cuprinderea acestui centru mulifuncțional. Am considerat că sunt trei specialități care trebuie asigurate: interne, ginecologie și pediatrie. Am obținut 20 de paturi de spitalizare de zi în care eu zic că vom putea să desfășurăm o activitate decentă”, a declarat, marţi, managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă.

La sfârşitul anului 2015, erau în finalizare licitaţiile pentru amenajarea spaţiilor interioare la centrul de sănătate. Acum, conducerea spitalului din Alba Iulia transmite că procedura a fost finalizată şi din acest an centrul ar putea fi deschis. De asemenea, pe măsură ce se va vedea impactul asupra populației și care este adresabilitatea, se va încerca dezvoltarea serviciilor medicale oferite în această locaţie.

Centrul multifuncțional de sănătate a fost inclus în structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, iar Consiliul Județean Alba a încuviințat, prin HCJ Alba nr. 12/29 ianuarie 2015, cererea adresată Consiliului Local al orașului Ocna Mureș, pentru transmiterea spațiilor aferente etajului I al clădirii situate în orașul Ocna Mureș, str. Axente Sever, nr. 43A, din domeniul public al orașului Ocna Mureș și administrarea Consiliului Local al orașului Ocna Mureș, în domeniul public al județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea amenajării centrului multifuncțional de sănătate.

Odată cu desfiinţarea Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş, în anul 2011, oamenii puteau apela la spitale aflate la distanţe foarte mari. Municipiul Aiud se află la o distanţă de aproximativ 22 de km, iar municipiul Alba Iulia este aflat la o distanţă de aproximativ 50 de km. Astfel, s-a propus înfiinţarea Centrului Multifuncţional de Sănătate Ocna Mureş.

Planuri pentru secţie de bolnavi cronici la Zlatna

spital zlatna Referitor la spitalele care au fost închise în județul Alba, managerul spitalului a declarat că se încearcă rezolvarea problemei și la Zlatna. Nicoleta Coșarcă a precizat că se dorește realizarea unei secții externe pentru tratarea bolnavilor cronici.
„Eu cred că și pacienții din Zlatna merită să aibă câteva paturi de boli cronice. Încercăm să organizăm un compartiment de boli cronice, dacă obținem modificarea de structură organizatorică, cu 15 paturi nu mai mult. Dacă reușim să obținem acordul ministerului asta înseamnă că trebuie să demonstrăm că pentru zona respectivă există adresabilitate în astfel de servicii, atunci urmează să ne gândim și să punem la punct un proiect. Noi am identificat în vechea clădire a spitalului o zonă la etajul 1 unde s-ar putea face așa ceva. Calea este un pic mai lungă, nu o să se afle nimic în următorul an, pentru că trebuie să punem la punct modificarea de structură organizatorică și planurile pentru așa ceva”, a mai declarat Nicoleta Coșarcă.

Spitalului de Boli Cronice din Zlatna, cu o capacitate de 40 de paturi, a fost închis în 1 aprilie 2011, prin hotărâre de guvern, alături de spitalele din Ocna Mureş şi Baia de Arieş, pe fondul reducerilor de cheltuieli bugetare. A fost transformat în cămin pentru persoane vârstnice. Anul următor, autorităţile locale anunţau că va fi transformat în secţie externă a spitalului judeţean, cu 25 de paturi. În 2016, este încă la faza de proiect.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement