Eveniment
Mănăstirea Râmeț, locul perfect din Alba, pentru o vizită de suflet. Povestea unuia dintre cele mai vechi așezăminte ortodoxe
Pentru că vara și vremea frumoasă persistă, puteți profita de acest weekend pentru a vizita Mănăstirea Râmeț, unul dintre cele mai frumoase monumente din județul Alba. De asemenea, puteți merge și în Cheile Râmețului.
Mănăstirea de la Râmeţ este unul dintre cele mai vechi aşezăminte ortodoxe din Transilvania, fiind construită undeva înainte de anul 1377.
Este un monument arhitectural unic, având doar două intrări în altar, una ţinând loc de uşi împărăteşti, iar cealaltă de uşi diaconeşti.
Situată în Muţii Trascăului, pe lângă râul Geoagiului, într-un loc numit „Valea Mănăstirii”, străjuită de stânci impresionante, bisericuţa cu hramul “Izvorul Tămăduirii” ţine ascunse în ziduri destul de multe taine.
Cu ocazia lucrărilor de restaurare din anii 1987-1988 au fost identificate pe pereţii interiori ai bisericii mai multe straturi de picturi datând din anii 1300, 1310, 1377, 1450, 1483, 1600, 1741 şi din 1809.
Picturile din 1483 au fost executate e zugravul Mihu, iar cele din 1741 de zugravul Grigore Ranite.
La 13 iunie 1761, generalul austriac Adolf Buccow a dat ordinul de dărâmare a tuturor mănăstirilor din Transilvania.
Un an mai târziu, la 20 august 1762, aşezământul monahal de la Râmeţ, unul dintre cele mai puternice centre ortodoxe din Ardeal, a fost distrus de armata austriacă.
Ansamblul monahal a fost refăcut în anii următori, apoi a fost din nou distrus de armata habsburgică la 23 decembrie 1785.
Aşezământul a devenit biserică de mir în 1826. A avut şi o şcoală bisericească care a dat numeroşi preoţi şi cantori pentru bisericile din jur. Întreţinea relaţii cu Ţara Românească. În 1932 a redevenit mănăstire.
În 1960 a fost desfiinţată şi transformată în centru turistic, iar în 1982 a redevenit mănăstire. Biserica a fost restaurată între anii 1987-1989, iar ansamblul monahal în 1998.
Biserica nouă cu dublu hram „Adormirea maicii Domnului” şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” datează din 1982, fiind sfinţită la 30 iunie 1992. Picturile murale au fost executate între anii 1990-1992.
- Pe vremea episcopatului Prea Sfințitului Emilian Birdaș, dr. ing. Eugen Iordăchescu (cel care a a realizate și mutarea din Alba Iulia) a coordonat lucrarea deosebit de importantă și dificilă prin care, sfântul locaș periclitat de umezeală și îngropat în pământ, a fost ridicat 2,08 m mai sus.
Aleasă podoabă a Râmețului o constituie astăzi biserica nouă care îmbină, păstrând stilul tradițional, elemente arhitectonice din toate provinciile românești.
Piatra de temelie s-a pus în 1982 și lucrările au durat peste zece ani, fiind conduse de regretatul preot Ioan Grecea, care fiind și inginer a întocmit și proiectul.
Pictura a execut-o maestrul Grigorie Popescu cu echipa lui. Pentru a enumera și celelalte clădiri ce s-au ridicat spre a oferi condițiile necesare desfășurării vieții mănăstirești, a pomeni mulțimea donatorilor știuți și neștiuți precum și a călugăritelor ce s-au jertfit nu ne este suficient spațiul acestei mici lucrări.
Cu prilejul hramului bisericii noi, la 29 iunie 1992, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist dimpreună cu un mare număr al membrilor Sfântului Sinod a sfințit biserica în prezența unei mulțimi imense din Transilvania și din toată țara.
A doua zi, pe 30 iunie, s-a proclamat în mod festiv canonizarea Sfântului Ierarh Ghelasie.
În urmă cu 4 ani, acoperișul chiliilor a ars, în urma unui incendiu provocat.
La Mănăstirea Râmeţ poate fi vizitat un muzeu în care sunt expuse colecţii de icoane pe lemn şi pe sticlă, obiecte de cult, cărţi vechi, numismatică, piese de etnografie.
Surse: ortodoxwiki, Enciclopedia României
Sursă foto: Facebook Manastirea Râmeț
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News