Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marcel Ciolacu nu știe de unde și când vor veni banii pentru spitalele scoase din PNRR: ”Împrumuturi BEI sau granturi europene”

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a încercat să explice marți decizia Guvernului de a renunța la finanțarea gratuită din PNRR pentru șase spitale, în valoare de 700 de milioane de euro.

Marcel Ciolacu a spus că spitalele nu ar fi avut documentația necesară. El a omis însă să îi anunțe și pe o parte dintre beneficiarii investițiilor, care au aflat din presă.

Relocarea secției de oncologie a Spitalului Județean Alba PIERDE FINANȚAREA. Guvernul scoate sute de milioane de euro din PNRR

”E pentru prima oară când avem o analiză, nu venind cu acea soluţie de supracontractare, pentru că nu poţi, la PNRR, e fixă pe fiecare proiect de în parte, şi ne asumă că nu am fi putut lua acei bani.

Eu nu pot să îl cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitaţie, nici studiu, aveau o schiţă şi o sumă cam atât ar fi trebuit.

Acel spital se va face, trece pe fonduri europene şi împrumut BEI, oricum ne încadrăm după 2026”, a completat Ciolacu, citat de G4Media.

Relocarea si modernizarea activității sectiei de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, un proiect de 46 de milioane de euro, se află printre cele care pierd finanțarea ca urmare solicitării de modificare a PNRR, adresate de Guvern Comisiei Europene.

Prima contradicție a lui Ciolacu: granturi europene neclare sau împrumuturi de la BEI?

Premierul a mai susținut că cele șase spitale ar urma să fie construite tot pe granturi europene, adică bani nerambursabili, deși ministrul Sănătății Alexandru Rafila declarase cu o zi în urmă că vor fi construite cu împrumuturi.

”Nu a fost absolut nimic scos care să nu fie prins în alte programe europene, tot de granturi”, a susținut Ciolacu, fără să indice însă ce granturi vor fi folosite.

Cât de întârziate erau, de fapt, proiectele

Beneficiarii acelor investiții, primării sau consilii județene, au aflat din presă că proiectele pe care trebuie să le implementeze au rămas fără finanțarea din PNRR, chiar dacă în unele cazuri licitațiile sunt în curs.

Ei în contrazic pe premier, care a spus că a scos ”anumite spitale care nu aveau nici licitaţie, nici studiu, aveau o schiţă şi o sumă cam atât ar fi trebuit”.

Doi șefi de consiliu județean și un primar cu care Europa Liberă a discutat au spus că nimeni de la minister nu le-a transmis înainte ca România să modifice PNRR că vor trebui să găsească bani din alte părți pentru a-și construi spitalele promise.

Publicația a aflat că, de fapt, proiectele nu erau chiar așa înapoiate. Spre exemplu, la Alba, proiectul avea demarate procedurile de proiectare și execuție. Autoritățile județene nu au reacționat în nici un fel în legătură cu situația creată.

A reacționat însă deputatul Florin Roman, care a spus că investiția va fi continuată printr-un împrumut BEI, care va permite o simplificare a procesului și elimină riscul pierderii banilor din PNRR.

În alte județe, liderii locali au fost mai direcți și mai vehemenți.

„Eu am contract de finanțare pe PNRR, ce prostii vorbește ministrul, e problema lui […] Eu nu am nimic împotrivă să schimbe finanțarea, dar prima dată discuți cu mine, nu?”, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

A existat un astfel de dialog cu beneficiarii investițiilor, înainte?

„Nu”, spune atât Iustin Cionca, dar și și reprezentanții altor două instituții ale căror investiții în spitale au fost scoase de pe listă, Primăria Brașov și Consiliul Județean (CJ) Constanța.

„Oficial, nimeni nu ne-a transmis nimic și nici nu ne-a cerut nimeni informații”, spune primarul Brașovului, Allen Coliban, unde ar trebui să se construiască un spital de pneumologie și boli infecțioase.

„Noi știm doar din presă”, completează Petre Enciu, vicepreședintele CJ Constanța, unde ar trebui ridicat un spital de copii.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au admis, luni, că nu i-au informat pe beneficiarii celor șase proiecte că finanțarea prin PNRR pică. Alexandru Ragobete, secretar de stat al Ministerului Sănătății, a justificat că planul de revizuire nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 12.09.2023 at 15:50

    Prostălăule, începi să derapezi încet dar sigur. Cine dracu te-a pus să te cocoţezi în vârful Guvernului când tu eşti praf în price direcţie. Dute mă la piaţa din Buzău că acolo e mult mai uşor. Ba nu, stai că va veni unul la fel de tăntălău, că aşa vrea sistemul. Poate că îl au şi pregătit, deja.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate