Eveniment
Măsuri suplimentare pentru protecţia și sprijinul victimelor violenţei domestice, adoptate de Senat
Măsuri suplimentare pentru protecţia și sprijinul victimelor violenţei domestice. Senatul a adoptat marți, în calitate de prim for sesizat, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Proiectul introduce măsuri suplimentare pentru a crește protecţia şi sprijinul oferit victimelor violenţei domestice.
Printre măsurile introduse se numără obligația de a afișa numărul de urgenţă pentru victimele violenţei domestice – 0800.500.333 – în toate unităţile sanitare şi de învăţământ din ţară, precum şi în staţiile şi mijloacele de transport în comun.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenței domestice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în luna martie, fiind adoptată pe 21 mai. Proiectul va merge acum la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Potrivit inițiatorilor, parlamentarii REPER Oana Cambera şi Andrei Lupu, conform celui mai recent raport al Inspectoratului General al Poliţiei Române, polițiștii au intervenit în 2023 la 108.831 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 51.690 în mediul urban şi 57.141 în mediul rural.
Numărul faptelor care constituie fapte penale din sfera violenţei domestice a fost de 57.851 de infracţiuni, în creştere cu 4,8% față de anul 2022. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violenţe.
În anul 2023, au fost emise de către instanţele judecătoreşti 11.887 de ordine de protecţie, iar de către poliţişti au fost emise 13.231 de ordine de protecţie provizorii (cu 259 mai multe față de anul 2022, respectiv cu 2%).
„Toate aceste date, care demonstrează o creștere a numărului faptelor sesizate faţă de ani trecuți, semnalează faptul că este imperativ să revizuim și să completăm legislația în vederea prevenirii și combaterii eficiente a violenței domestice. Prin impunerea unor obligații mai specifice autorităților publice locale și ministerelor de resort, putem asigura o abordare mai cuprinzătoare și coerentă a acestei probleme sociale grave”, se precizează în expunerea de motive.
Măsuri suplimentare pentru protecţia și sprijinul victimelor violenţei domestice
Propunerea legislativă urmărește să modifice și să completeze Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenței domestice prin introducerea mai multor obligații atât pentru autoritățile publice locale, cât și pentru cele centrale:
- Obligaţia comisiei judeţene în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi de a efectua un raport anual, care să conţină sinteza activităţii desfășurate, studiile sau analizele efectuate și recomandările elaborate pentru autoritățile administraţiei publice locale și publicarea acestuia pe pagina web a instituției prefectului.
- Obligaţia Ministerului Familiei, Tineretului și Egalităţii de Șanse de a colabora cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiției şi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru a elabora și difuza anual materiale documentare privind prevenirea, cauzele şi consecinţele violenței domestice.
- Obligaţia Ministerului Sănătăţii de a se asigura că în fiecare unitate sanitară din România sunt afișate informaţii despre serviciile de informare şi consiliere pentru victimele violenţei domestice de tip linie telefonică de urgenţă – helpline.
- Obligaţia Ministerului Educaţiei de a se asigura că în fiecare unitate de învățământ din România sunt afișate informaţii despre serviciile de informare și consiliere pentru victimele violenţei domestice de tip linie telefonică de urgenţă – helpline.
- Obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale:
- de a afișa la sediul acestora și de a publica pe paginile web informații cu privire modalităţile de accesare a serviciilor sociale pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice și despre programele pe care le implementează în acest domeniu;
- de a afișa în stațiile de transport public în comun numărul liniei telefonice de urgență – helpline și orice alte informaţii despre accesarea serviciilor sociate pentru prevenirea și combaterea violenței domestice sau programele derulate;
- de a include în contractele cu furnizorii de servicii de transport public în comun obligaţia acestora de a afișa în mijloacele de transport numărul liniei telefonice de urgenţă – helpline.
- Obligația Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi de a colabora cu radiodifuzorii aflaţi în jurisdicţia României și Consiliul Naţional al Audiovizualului, cu respectarea prevederilor Legii 504/2002 a audiovizualului, pentru difuzarea cu regularitate a unor materiale informative cu privire la accesarea serviciilor de informare şi consiliere pentru victimele violenţei domestice de tip linie telefonică de urgenţă – helpline.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News