Eveniment
Medicamentele expirate sau nefolosite trebuie returnate la spitale publice sau private. Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2024
Medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale. În plus, de la 1 ianuarie 2024 producătorii trebuie să pună pe ambalaje menţiunea – MEDICAMENTELE EXPIRATE ȘI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE.
Din 14 octombrie a intrat în vigoare Legea nr. 269/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Astfel, medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.
Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute mai sus de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.
Ce vor trebui să conțină prospectele medicamentelor
Pe prospect se va menţiona vizibil şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, următoarea atenţionare: MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE;
mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte decât mărimea denumirii medicamentului;
este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepţia denumirii medicamentului.
Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028.
Cum se colectează medicamentele expirate
Conform autorilor modificării, legislația poate stabili amplasarea unor containere în cadrul spitalelor, destinate colectării medicamentelor expirate sau neutilizate sau a altor dispozitive medicale.
În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containere pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare.
Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.
Măsura e motivată de faptul că, spre deosebire de farmacii, în spitale se face deja colectarea și distrugerea medicamentelor expirate sau a unor dispozitive medicale.
Medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță
După cum spun inițiatorii măsurii, aproximativ 50% dintre medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu. Doar în România, circa 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare.
Poluarea cu produse farmaceutice a apei și a solului are un impact negativ major pe termen mediu și lung, deoarece reziduurile farmaceutice din natură sunt transferate, prin intermediul hranei, în organismul uman.
Potrivit avocatnet.ro, în prezent, legislația din domeniu prevede că medicamentele expirate provenite de la populație se depun la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, pentru eliminare, dar nu stabilește obligația ca farmaciile să le primească. Astfel, doar o parte dintre farmacii primesc acum medicamente expirate de la populație, iar procesul nu este unul facil.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petru
luni, 16.10.2023 at 11:42
Returnăm aspirina ca peturiile ?